Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Kromě místa pro ukládání souborů může NAS sloužit i jako server poskytují nástroje pro týmovou práci. V nabídce Synology totiž najdeme i programy, které umožňují tvorbu dokumentů, tabulek, chatování nebo poznámek.

S operačním prostředím Synology DSM 6.0 přichází možnost nainstalovat balíčky programů pro kancelářské využití, které najdeme v sekci Produktivita. Mezi nejvyužívanější patří samozřejmě Office, kterou můžeme považovat za alternativu ke Google Sheets a Google Docs. Tyto nástroje umožňují jednoduše vytvářet dokumenty, včetně základních úprav. V případě tabulek narazíme samozřejmě na bariéru maker, o které je tato aplikace ochuzena. Využívání maker je ovšem v praxi relativně výjimečné, tedy pokud vezmeme v úvahu počet lidí, kteří denně s tabulkami pracují, a malá firma nebo pracovní skupina se často bez nich obejde. Pravdou je, že sofistikovanou tabulku dokáže dát dohromady málokdo a řada uživatelů prostě není schopna (i poté, co by se to zvláště mladší generace měla naučit ve škole) ji vůbec vytvořit. Důležité tak je, že nechybí funkce Podmíněné formátování, kterou se lidé naučili používat daleko více pro její jednoduchost.

Pracovní prostředí je podobné právě Google, kdy se dokumenty otevírají a editují přímo v prohlížeči. Lze samozřejmě nastavit i sdílení s dalšími spolupracovníky a existuje i provázanost na další součásti Synology DSM, jako je otevření dokumentu v Office z prostředí File Station (správa souborů NASu). Dokumenty i tabulky lze přirozeně stáhnout i na lokální disk a otevřít v jiných kancelářských programech. Dokumenty jsou ukládány ve formátu docx, tabulky pak xlsx, takže jejich otevřenív Google i Microsoft Office je bez problémů.


Spolupráce nad jedním dokumentem probíhá online, zanesené změny jsou označeny jménem autora a jeho barevným odlišením. Týmové spolupráci může pomoci i Chat, který v případě instalace může tvořit integrální součást pracovního prostředí a s kolegy tak můžete komunikovat přímo při práci na dokumentu. K dispozici je i zašifrování kanálu a přístup pod heslem, takže můžete efektivně omezit přístup k dialogu vaší skupiny. Office tak v případě dokumentů a tabulek nabízejí Office, a pokud nechce využívat služeb Google, který si v EULA činí nárok využívat cokoliv, co uložíte na jeho disk, můžete zkusit sadu Office od Synology.

Dalším šikovným nástrojem je Note Station pro tvorbu poznámek. Jde o alternativu ke známému Evernote. Ostatně z Evernote lze do Note Station poznámky snadno importovat. Note Station funguje podobně a za pár minut po nastavení některých parametrů (ale primárně je nemusíte měnit) si již vesele můžete zapisovat poznámky a úkoly. Pro Chrome navíc existuje doplněk, a tak se v tomto prohlížeči chová aplikace jako nativní. Kromě Note Station můžete pro základní poznámky použít i Kalendář, což je další balíček, který lze na NAS nainstalovat. Popisovat kalendář není asi nutné, zvládá to, co prostě ostatní v kalendáře v Outlooku, Google nebo Applu, S těmi nativními pod iOS a macOS je díky formátu CalDAV přímo kompatibilní. Kalendář lze integrovat s e-mailovým klientem Mail Plus a Mail Plus Serverem, na které se podíváme podrobněji příště.

Další články, které vyšly na ITBiz.cz v rámci dlouhodobého testování Synology DiskStation DS916+

Synology DiskStation DS916+ | Interní cloud pro SMB

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Exit mobile version