Synology DiskStation DS916+ | Interní cloud pro SMB

NAS, tedy síťové uložiště, představuje pro menší firmy vhodný prostředek, jak vyřešit lokální i vzdálený přístup k datům a jejich sdílení. V praxi však tato zařízení většinou fungují spíše jako lokální zálohy (backup), kdy řada uživatelů nemá další služby zprovozněny nebo o nich dokonce ani neví. Proto se podíváme, co všechno vlastně může takový NAS nabídnout. Jako příklad jsme si zvolili čtyřšachtový Synology DS916+, který představuje rozumný kompromis mezi cenou, výkonem, velikostí a funkcionalitou.

Lokální záloha je nutnost

V dnešní době již značně spoléháme na cloudová řešení, která získávají stále větší oblibu nejen ve velkých korporacích, ale i v segmentech SOHO a SMB. Ovšem když si položíme otázku, kde vlastně máme svá data a zda jsou vždy dostupná, nemusí být odpověď vždy potěšující. V řadě případů menší firmy spoléhají na externí cloud jako záruku uchování svých dat, a to zcela nekriticky. V podstatě existuje cosi jako víra v nezničitelnost cloudu. Přitom řada služeb je bez garance a jistota, že v případě pohromy ve vašem hostovaném datovém centru se podaří vše obnovit, může být falešná, protože často neexistují geografické zálohy.

Ono ale vlastně nemusí dojít ani na nejhorší, stačí výpadek internetového připojení. Pouze malé procento firem disponuje plnohodnotnou záložní konektivitou (logicky) a v okamžiku, kdy svůj byznys začnete řešit přes mobilní síť, je dostupnost hodně relativní, o odezvě nemluvě, a práci s velkými soubory můžete rovnou odepsat.

Samozřejmě v těchto chvílích zjistíme, že řada dat je stále na discích jednotlivých uživatelských zařízení, ale komplexní přístup k nim neexistuje. Právě proto by měl ve firmě být k dispozici i lokální cloud, který umožní kontinuitu práce. Pro menší firmy se právě pro takové účely nabízí NAS jako ideální řešení.

NAS – co očekávat?

Pro nasazení NAS v menších firmách hovoří především jejich jednoduchá implementace do síťové infrastruktury. Jeho připojení by měl zvládnout pokročilý uživatel a rozeběhnutí služeb, alespoň pokud na tento úkon nevyužijete profesionála, lze zvládnout s pouze s manuálem, popřípadě s výpomocí vyhledávání na internetu nebo pár telefonátů zkušenějším. Podívejme se tedy, jak moc náročné to je.

Nejdříve musíme do NAsu samozřejmě instalovat pevné disky. Do „šuplíku“ můžeme použít jak klasické 3,5palcové disky, k jejichž uchycení použijeme pouze boční zacvakávací lišty, tak 2,5“, které si vyžadují přišroubování. „Šuplík“ poté vsuneme do NASu, kde je v pozici fixován západkou, která je současně jedinou mechanickou překážkou k vyndání disku. Pozice nelze tedy v tomto případě fyzicky uzamknout pro zabránění s jejich manipulací. Připojit lze i externí disky přes USB 3.0 (2 vzadu, 1 přední) nebo eSATA.

NAS připojíme k lokální síti – k dispozici jsou dva konektory, takže lze připojit buď záložní trasu nebo využít rozložení propustnosti (funkce Link Aggregation – musí podporovat i router). Po připojení napájení NAS zapneme.

Při prvním spuštění je potřeba nainstalovat systém DSM (DiskStation Manager), což je jednoduchá záležitost díky aplikaci Synology Assistant, která je k dispozici jako program nebo se na její rozhraní dostanete jednoduše v prohlížeči (zadáme http://diskstation:5000). Instalace je automatická, v jejím průběhu musíte pouze nastavit administrátorský účet.

Můžete vytvořit také účet Synology (nastavení DDNS/QuicConnect) a ID služby QuickConnect, která slouží ke vzdálenému přístupu bez nutnosti předávání portů nebo zásahu do firewallu. Tento krok lze ovšem přeskočit.

DSM představuje přehledný, intuitivní, ale zároveň komplexní nástroj, umožňující jak snadné základní nastavení disků a sdílených složek, tak rychlé rozeběhnutí dalších služeb nabízených formou balíčků. Pokud NAS nepoužíváte pouze jako externí úložiště, pak je právě rozhraní NASu, dodatečný software a funkce ukazatelem, co vše po svém zařízení můžete požadovat a s čím si poradí. Z tohoto pohledu má DSM rozhodně co nabídnout, a podle nás je klíčovým řešením, na kterém stojí obliba NASů Synology mezi „laiky“. Po zavedení DSM se otevře hlavní okno DSM a NAS je nakonfigurován.

V tomto okamžiku však na něj nelze ukládat data, protože není k dispozici nějaký svazek. Na to vás upozorní i samotná DiskStation v okamžiku, kdy se pokusíte rovnou naistalovat některou ze služeb nebo definovat sdílenou složku pro ukládání. Svazek jednoduše vytvoříme ve Správci úložiště, kam nás nasměřuje přímo NAS nebo ho najdeme vlevo nahoře v menu Hlavní nabídka, kde jsou zástupci všech služeb. Pokud některou funkci nebo službu chcete mít okamžitě přístupnou, stačí ji přetáhnout na hlavní plochu. Svazek můžeme vytvořit v rychlém nebo uživatelské režimu. V rychlém režimu vytvoří systém jediný svazek přes celou kapacitu (SHR – Synology Hybrid RAID), ve vlastním (uživatelském) máme možnost vytvořit i více svazků nebo zvolit typ RAID.

Zde musíme zvážit jak vlastně NAS budeme využívat. Synology totiž nabízí třeba službu High Avaibility (SHA), zajišťující fyzickou redundanci stroje v reálném čase (v režimu SHR není podporována – budeme se jí věnovat někdy příště). Podobně je tomu i s výběrem souborového systému – Btrfs nebo ext4, kdy Btfrs je vyžadováno pro některé rozšířené funkcionality.

Softwarové služby – klíč k úspěchu a bezpečí

Jak jsme již zmínili, základem řešení Synology je DSM (DiskStation Manager). Současná verze 6, oficiálně vydaná v březnu tohoto roku, představuje skutečně neocenitelného pomocníka při celkové správě a nabízí kromě přehledné správy disků a bezpečnosti i jednoduchou instalaci dalších programů. NAS se tak pro vás může jednoduše stát mail serverem (MailPlus), iTunes serverem, můžete na něm provozovat WordPress či Drupal (po zvážení bezpečnosti), Note Station nebo Spreadsheet (alternativy k Evernotu a Google Sheet), rozeběhnout Javu, nastavit Snaphot zálohu, Radius server či SugarCRM. Celkem nabízí DSM 6.0 okolo 100 rozšíření v podobě balíčků a další možnosti v beta verzích. Ty je mimochodem možné provozovat současně s aktuálními verzemi.

Zkušenější uživatele jistě zaujme možnost virtualizace DSM na jednom NASu. Služba Virtual DSM například umožní rozčlenit DiskStation do několika virtuálních instancí, s Docker DSM lze DSM umístit do kontejneru a spustit ve sdílené složce. Obě virtualizace lze zálohovat pořizováním snapshotů. Inkrementální zálohu na úrovni bloků lze pořídit se Synology Hyper Backup, s PetaSpace vytvořit sdílenou složku přes několik fyzických svazků až o velikosti 1 PB a služba Cloud Station synchronizuje data na všech zařízeních (počítač, mobil, NAS). Právě na Cloud Station, MailPlus, virtualizaci nebo změny v DSM 6.1beta se podíváme podrobněji v některých dalších článcích.

DiskStation 916+ je dobře vybaven i po stránce výkonu. Použit je procesor Intel Pentium N3710 a 8 GB RAM. Výkon se s námi použitými SSD disky (Intel DC S3520; 800 GB) dostal přes 40 000 IOPs (4k read/write). Hardwarově podporováno je šifrování AES-NI s přenosovými rychlostmi okolo 200MB/s a převod H.264 (AVC), H.265 (HEVC), MPEG-2 a VC-1 (maximální rozlišení 4K (4096 x 2160); 30 FPS).

Celková vybavenost a výkon se ovšem podepsaly na ceně. Ta začíná přibližně na 12 tisících Kč bez daně, což může být pro řadu uživatelů, kteří hledají pouze „něco“ na externí ukládání, vcelku vysoká položka, ale po našich zkušenostech z dosavadního provozu a zmíněných možnostech v oblasti nastavení, variability ukládání, zajištění duplikace a dalšího vybavení, je odpovídající. Rozhodně nejde o zbytečně vyhozené peníze.

Synology DiskStation DS916+

www.synology.cz

Další články, které vyšly na ITBiz.cz v rámci dlouhodobého testování Synology DiskStation DS916+

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Exit mobile version