Synology DiskStation Manager 6.2

Koncem května uvolnila Synology finální verzi svého operačního systému DSM 6.2 pro datová úložiště, který byl v beta verzi k dispozici již od října minulého roku, kdy jsme se mu rovněž věnovali. Během uplynulých měsíci prošel řadou úprav, a tak se pojďme podívat tři měsíce po jeho uvedení, jak finálně vypadají implementovaní novinky.
Nejvýraznější novinkou z hlediska uživatelského rozhraní je Drive. Drive představuje vylepšení možností kolaborace v rámci řešení Synology. Z jednoho místa nyní máte přístup a možnosti správy a práce se všemi svými dokumenty, fotografiemi, videi… Drive v podstatě integruje všechny služby dosavadního Cloud Station Server, který při instalaci nahradí, File Station a Synology Office (alternativa k Office 365) do jednoho bodu. Výsledek lze charakterizovat asi jako křížence Google Drive, Dropboxu a Total Commanderu.

Dovoluje v podstatě veškeré aktivity se soubory – pokud pracujete se Synology Office umožňuje současnou práci na dokumentech včetně prezentací (Slide), přímou úpravu na NASu, či práci s PDF, nebo jednoduše můžete nastavit verzování dokumentů, přímo spustit video, sdílet. Vše, co tedy chce uživatel se souborem provádět může nyní z jednoho místa, a to byl cíl implementace Drive. Nyní tak ať již přistupujete z File Station, přes webový prohlížeč nebo Office, vidíte stejnou strukturu. Dříve totiž například z Office nebylo možné pracovat a ani jste neviděli některé dokumenty jako PDF, a jejich pro jejich úpravu jste museli jít do další aplikace. To nyní odpadá a k editaci se dostanete jednoduchým poklepáním na soubor, ať jste v jakékoliv části DSM.

Aplikace je k dispozici pro IOS i Android a samozřejmě i desktopové Windows či Linux. Uživatel tak nemusí přímo spouštět další aplikace jako Photo. Z hlediska správy zůstávají stejné možnosti nastavení jako u Cloud Station Server, pouze v o něco příjemnějším vzhledu.

Uživatelsky zajímavé jsou Moments, sloužící k osobní záloze fotografií, které se postarají o „katalogizaci“. Interní algoritmus umí vytvořit kolekce na základě rozpoznání tváře, místa, předmětů a alba můžete sdílet i s vybranými přáteli. Nenahrazuje plně aplikaci Photo Station, protože ta dovoluje sdílet fotografie přímo na sociálních sítích a jejich editaci. Moments z tohoto pohledu představují spíše osobní album.
Významnou změnou je nasazení MailPlus a MailPlus Serveru pro poštu. Pro uživatele je viditelný především Úkolovník (ToDo) s možností sdílení v rámci pracovní skupiny a sdílená poštovní schránka. Z hlediska správy je důležitá možnost definovat přesněji uživatelská práva či skupiny a omezit například možnosti komunikace. Uživatel tak třeba bude moci využívat pouze POP3 nebo jeho komunikace bude omezena pouze v rámci domény a nebude mít přístup k externím e-mailovým adresám.
V rámci chatu přibyla podpora botů, které lze využít ke sběru a vyhodnocení odpovědí apod., a nativní klient.

Z hlediska výkonu a správy jsou samozřejmě zajímavější aplikace, které běžný uživatel nevidí. Jde hlavně o virtualizační a zálohovací řešení.

DSM 6.2 samozřejmě reagoval na uvolnění Virtual Machine Manager pro virtualizaci operačních systémů. VMM umožňuje vytvořit virtuální stroje pod Windows (samozřejmě potřebujete licenci), Linuxem nebo spustit virtualizovaný DSM (1 licence je součástí NASu, další musíte dokoupit). Základní verze VMM je označena Basic a je zdarma a je omezena například 32 snapshoty na virtuální stroj a nemůžete provádět vzdálené replikace nebo není k dispozici režim High Availability. Verze Pro, která disponuje rozšířenými funkcemi je roční licence umožňující spuštění 3 nebo 7 virtuálních DSM.

Pro zálohování počítá DSM 6.2 Active Backup Suite. Ten nabízí 3 „funkcionality“ – Active Backup for Business, Active Backup for G Suite(Google) / Active backup for Office 365. Zatímco G a 365, které umožní zálohovat v prostředí Google Suite a Office 365 (mail, kontakty, složky, kalendář), včetně možnosti, aby uživatel si obnovil data sám (Office Portal). Jsou v ostré verzi, aplikace for Business je stále v beta, i když ji lze běžně využívat. Ta nabízí funkcionalitu aktuálně ostré verze Active Backup Server (záloha složek ze serveru), ke které přidává možnost vytvářet image kompletních strojů (servery, notebooky, virtuální stroje), ale především umožní deduplikaci na úrovni bloků. Zálohovanou klientskou stanici lze v případě potřeby obnovit i do prostředí Virtual Machine Manager, což se hodí, pokud zaměstnanci odejde fyzicky jeho počítač a potřebujete, aby pokračoval v práci bez prodlení.

Ve Správci úložiště je přepracováno rozhraní, kde nyní najdete nově Fond úložiště, který nahradil samostatné Diskové skupiny a RAIDové skupiny. Obojí je nyní tedy v jednom, kdy ve fondu najdete rovněž možnost nastavit scrubbling (kontrola integrity dat) a prioritizaci resynchronitace RAIDu při výměně disku.
V oblasti zálohy a dostupnosti je nabízeno řešení SHA 2 – Synology High Availability 2.0 – zajišťující dostupnost na principu aktivního a pasivního (fyzického) NASu. Jeden je tedy vždy „živý“. Druhý představuje zálohu. Tady odpadla nutnost restartu při „malých“ updatech, kdy jste třeba během minulého roku museli provést asi 20 restartů z důvodu minoritního updatu systému, kdy zařízení nebylo tedy k dispozici. Nyní jsou tyto updaty provedeny bez této nutnosti.

Rychlost vytváření nových svazků lze nyní ovlivnit volbou duplikace konfigurace, kdy se nejdříve duplikuje pouze konfigurace systému, a teprve poté na pozadí je posléze provedena duplikace/záloha ostatních dat. Výhodou je, že záložní NAS je v infrastruktuře „aktivní“ již po zavedení konfigurace.
V oblasti bezpečnosti je zajímavý nástroj Security Advisor, který kromě kontroly aktuálnosti verzí nainstalovaných balíčků (programů), hlídá výskyt malwaru, analyzuje nastavení NASu (upozorňuje na nevhodná nastavení nebo potencionální hrozby, např. číslo portu http) a sleduje činnost při přihlášení, kdy při neobvyklých aktivitách odešle upozornění. Nastavení úrovně profilu TLS/SSL lze definovat i pro jednotlivé síťové služby a vylepšení a rozšíření podpory se dostalo souborovému systému Btrfs.

DSM 6.2 nabízí řadu zajímavých funkcí a rozšíření jak přímo od Synology, tak s využitím bezplatných i placených balíčků (aplikací) třetích stran. Aktuální verze DSM 6.2 představuje významný posun v oblasti nasazení v podnikovém prostředí a přináší řadu „zjednodušení“. Které naopak usnadní práci méně zkušeným uživatelům v segmentu SMB. Pokud se chcete s možnostmi DSM seznámit podrobněji, je k dispozici online demo, kde si můžete funkce přímo vyzkoušet:https://demo.synology.com/cs-cz

Exit mobile version