Synology RT2600ac

I když Synology nepatří mezi tradiční značky routerů, v jejím portfoliu najdeme zatím pouze dvojici Wi-Fi modelů, patří její výrobky mezi ty, které můžeme poctít důvěrou. Jak první RT1900ac, tak současný RT2600ac nabízejí skvělý výkon a především rozhraní, vycházející z operačního systému DSM, který najdeme v jejich NASech.
Synology RT2600ac, který se na našem trhu objevil v tomto roce, přišel vybaven standardem Wi-Fi 801.11ac a technologií MU-MIMO umožňující zvládnout přenos vyššího objemu dat současně několika klientů. Teoretická propustnost řešení bezdrátové sítě je tak 2 533 Mb/s – 1 733 Mb/s (na 5GHz) a 800Mb/s (2,4 GHz). V pásmu 5 GHz jsme se dostali v testu s jedním klientem na rychlost až 860 Mb/s. V pásmu 2,4 GHz jsme se dostali na 420 Mb/s, což jsou velmi dobrá čísla.

Router nabízí 1 WAN a 4 LAN gigabitové porty, doplněné jedním USB 2.0 a jedním USB 3.0 portem. Kromě připojení externích disků apod., podporuje router i 3G/4G modemy, které mohou zastoupit tradiční WAN. Zajímavostí i pěkným funkčním doplňkem je čtečka SD karet (SDXC/SDHC). Tu můžete samozřejmě využít i jako úložitě pro fileserver. O Wi-Fi připojení v režimu MU-MIMO se postará čtveřice oddělitelných antén. Z hardwarového hlediska, kdy vás jistě logicky napadne tandem s NASem stejné firmy, by ovšem nebylo od věci přidat buď ještě jeden WAN port pro případný balancing, nebo ještě raději dvojici LAN portů.

I když z hlediska výkonu není RT2600 vůbec špatný, hlavním důvodem, proč si ho řada uživatelů zvolí, je jeho software. Výrazným odlišením od ostatních routerů na trhu je totiž implementace SRM (Synology Router Manager), který plní stejnou funkci jako DRM v případě síťových úložišť. Router tak primárně oslovuje současné majitele NASů Synology. SRM nabízí totiž podobné výhody – jednoduchou správu, konfiguraci a možnost využívat software instalovaný z dostupných balíčků.

K dispozici je VPN Server Plus, umožňující na routeru spustit VPN server, což uvítá řada menších firem, které tato možnost zbaví potřeby konfigurovat další zařízení/software. Dalším bezpečnostním prvkem, který je pro menší firmy jinak obvykle složité nasadit, bývá Radius server, kdy RT2600ac opět nabízí možnost tento server instalovat přímo na routeru z připraveného balíčku. Mezi dalšími balíčky je jistě zajímavý i Cloud Station Server, umožňující synchronizaci dokumentů, o kterém jsme již psali zde. Balíčky SRM zajistí také provoz mediálního serveru či stahování torrentů z internetu. Funkce File Station, která je známá uživatelům NASů Synology, se i zde stará o správu přístupu k připojeným úložištím.

Router není závislý samozřejmě pouze na softwaru z balíčku, ale nabízí široké možnosti již v základním Centru sítí a Ovládacím panelu. Například port LAN1 lze nakonfigurovat i jako WAN, takže v případě výpadku slouží jako záloha připojení, kdy je možné tímto portem přivést záložní připojení WAN. Portu lze zároveň přiřadit prioritu, v jakém režimu má pracovat. A v Kontrole provozu pak můžete třeba nastavit sledování spouštěných aplikací, i ukládání navštívených webových stránek. Monitorovat a řídit datový tok lze na úrovni jednotlivých zařízení, teoreticky je jich v dané konfiguraci schopen obsloužit až 100. K dispozici je přehledný monitoring, který nabízí samozřejmě možnost zasílání vybraných údajů nebo alertů na mail apod. Jednoduše nastavit lze například také IPv6 tunneling přes strukturu IPv4 a řadu dalších parametrů, potřebných pro fungování sítě v malé organizaci. Pro snazší přístup uživatelů lze funkcí Smart Connect vytvořit jednotnou Wi-Fi síť pro 2,4 i 5 GHz pásma.

Router nemusíte ovládat pouze z webového rozhraní, k dispozici je také aplikace DS router pro mobilní zařízení na platformě Android i iOS, takže se k routeru můžete připojit kliknutím na ikonu v telefonu.

Synology RT2600ac nepatří s cenou okolo 7 000 Kč s DPH k nejlevnější, ale nabízí jak dostatečně vysoký výkon, tak rozsáhlou a především jednoduchou konfiguraci i ovládání, a řadu doplňků. To ocení nejen domácí uživatelé, ale i lidé, kteří se musejí starat „svépomocně“ o síť malé firmy nebo kanceláře, kdy budou sami schopni díky SRM nakonfigurovat VPN, což by jindy představovalo úkol nad jejich schopnosti. Pokud máte zažitou strukturu ovládání NASu Synology, bude se vám tenhle router hodně líbit.

Synology RT2600ac
Wifi standard: 802.11a/b/g/n/ac
Porty: 1× Gigabit WAN, 4× Gigabit LAN, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, čtečka SD karet
Rozměry (bez antén): 280 × 169 × 77 mm
Hmotnost: 700 g

Exit mobile version