Synology v rytmu SSS

Synology se řídí heslem Solid – Streamlined – Smart pro IoT a smart home, řekl Igor Cejkovský na semináři, který se konal začátkem října 2018. Janka Chytráčková a Lubomír Tomány k tomu zdůraznili, že zde představují novinky, které ještě nebyly jinde uvedeny.
Jako host vystoupil Jozef Orgonáš, travel blogger (www.cestujemespolu.sk), který představil aplikaci Moments a jak mu pomáhá při katalogizaci fotografií a videí ve spojení s dvoušachtovou Synology NAS DS216 v režimu RAID 1 s celkovou kapacitou 2,7 TB (už zaplněná na 2 TB). Využívanými službami jsou například vzdálený přístup, centralizovaná správa, automatická záloha fotek z mobilu, automatické třídění – podle tváře, místa, dále sdílení fotek a fotoalb.

Tichá revoluce DSM 7.0

Peter Mazor, Igor Cejkovský, Janka Chytráčková, Lubomír Tomány, Synology

Za „tichou revoluci“ označil tento systém správy Lubomír Tomány, Product Manager, který má kromě České republiky na starosti řadu dalších zemí v regionu (ostatně jako ostatní PM ze Synology). Mění totiž zažité praktiky, má přívětivější rozhraní, pestřejší uživatelské prostředí, nabízí pokročilou bezpečnost úložiště a lepší přístup do aplikací (mailserver, chat…).

Přepracované jsou také návodné informace, kterých je asi tisíc a jsou rozsety po celém prostředí. Díky této granularitě mají mikrointerakci a odezvu uživateli 0,1 vteřiny pro plynulejší provoz. Portál je centralizovaný, mobilní aplikace umožňuje plynulou instalaci například i z mobilu a snadnou kontrolu NASu odkudkoli (přes internet). Podporuje i hlasovou asistenci, která se ovládá přes Google Alexa v angličtině (dotaz, zda rozumí i Skotům a Irčanům, zůstal nezodpovězen). Lubomír Tomány k tomu sdělil, že hlasová asistence je nový trend, který má mít podle průzkumů už v roce 2023 hodnotu tři triliony dolarů.

DSM 7.0 také zajišťuje pokročilou bezpečnost úložiště a zrychlenou obnovu RAIDu, typicky z osmi hodin na tři, tj. na 40 %. Tento software je také vybaven predikcí poruchy disků, a sice díky strojovému učení na základě už posbíraných dat ze tří milionů disků od uživatelů Synology, kteří systému správy povolili odesílání poruchových hlášení. Přesnost predikce poruchy dosahuje 90 % – pokud systém předpoví, že je třeba vyměnit disk, pak disk v krátké době skutečně selže. Výměna disku je díky tomu bezpečnější, včetně jeho deaktivace a následné replikace.

Unified Controller UC300

Lubomár Tomány uvedl toto nové zařízení heslem US NAVY Seals „Two is one and one is none“. Jde o dedikovaný iSCSI server vybavený dvěma kontroléry v uspořádání dual-active (nikoliv active-active). Výhoda je v rychlosti přepnutí. Nemá žádný bod selhání (hardware, upgrade) a výkon IOPs přes 100k.

Podniková ochrana zadarmo

Active Backup Suite je určen pro komplexní ochranu zařízení – lokální ochranu souborů, zálohu do cloudu apod. Má bezproblémovou správu a maximálně efektivní zálohování a obnovu dat včetně virtualizovaných prostředí (VMware, Windows Server, Citrix, Open Stack…) a MS Office 365. Centrální správa má všechny úlohy přehledně na jednom panelu, i virtuální stroje, a lze na něm vytvářet šablony pro plánování záloh pro různé úlohy a uživatele. Podporuje globální deduplikaci a okamžitou obnovu dat přes Synology VMM Hypervisor. Licenční plán je podle Lubomíra Tományho velmi příjemný, protože Active Backup Suite je zadarmo. Jediným omezením může být skutečnost, že ne na všech NAS jej bude moci spustit; spíše to bude možno u vyšších podnikových modelů než u jedno-dvoudiskových domácích NAS, jak vyplynulo.

Synology a IoT – SSS

Igor Cejkovský, který je v Synology vedle Petera Mazora druhou novou tváří, představil aktivity Synology v oblasti IoT a smart home. Synology k tomu přistupuje s heslem Solid – Streamlined – Smart a pro vytvoření smart home jsou podle něj zapotřebí tři kroky: stabilní a rychlé Wi-Fi připojení (typicky mesh router MR2200ac), nakonfigurovat bezpečnou síť a mít ji zabezpečenou, a surveillance security pro provoz kamer (Surveillance Station). K tomu se hodí například mesh router MR2200ac s access pointy, který umožňuje topologii do hvězdy (AP – mesh router – AP) i sběrnicovou (mesh router – AP – APOD…), případně jej kombinovat MR2200ac s routerem RT2200ac. Tyto kombinace a topologie jsou samozřejmě nutné pro větší objekty, od rodinného domu po kancelářské prostory, kde by jedna Wi-Fi neměla dostatečný dosah. Co se týče bezpečnosti, podporuje VLAN Threat Prevention, WPA3 personal i enterprise a je vybaven i analýzou podezřelých paketů. Instalace je lehká a má uživatelsky orientované prostředí.

Surveillance Station je zařízením pro fyzickou bezpečnost objektů. Pro vyzkoušení umožňuje využít i kameru v mobilním zařízení jako IP kameru (prvotní nákup IP kamer je nákladný). Software už disponuje i analýzou videa – deep video analytics a s pomocí umělé inteligence provádí výpočty s pomocí GPU. Například umí zjistit, zda se v prostoru vyhrazeném pouze pro lidi objeví dopravní prostředek (moto, auto), nebo zda (na statickém snímku) zmizel předmět, který v daném prostoru byl a už není (tj. přemístění, krádež…).

Exit mobile version