T-Mobile a internet věcí: V roce 2016 bude mít SIGFOX síť 350 základnových stanic

Společnosti T-Mobile a SimpleCell Networks (dříve Blue Cell Networks) se rozhodly pro společné pokrytí České republiky sítí SIGFOX pro tzv. internet věcí. Nová zařízení budou stát pár tisíc, roční provoz bude v řádu stokorun.
Rozhodnutí padlo na základě úspěšného výsledku pilotního provozu, který probíhal od června do srpna letošního roku. Síť SIGFOX by měla pokrýt ČR do konce roku 2016, a to prostřednictvím minimálně 350 základnových stanic. Již v první polovině příštího roku hodlají oba partneři SIGFOX spouštět ve vybraných regionech a zároveň zahájit prodej řešení, která nevyžadují vyloženě celoplošné pokrytí.

Podle generálního ředitele T-Mobile Milana Vašiny je vybudování speciální celorepublikové sítě velmi důležite, neboť Internet věcí je fenoménem budoucnosti. V současné době je k němu připojeno přibližně 15 miliard zařízení, avšak podle odhadů odborníků by se měl tento počet do roku 2020 zvýšit až na 200 miliard zařízení.

Chytrá zařízení v současné době zahrnují například chytré hodinky, náramky a sporttestery (wearables – nositelná technika), chytrá auta a domy, začínají se objevovat projekty chytrých měst, v nichž řada snímačů může kontrolovat a odesílat data o provozu, stavu rozvodných sítí, obsazenosti parkovacích míst a podobně. Připravované snímače je možné využít i ve zdravotní péči, dopravě, sledování zásilek i v rámci ochrany objektů.

Společnosti T-Mobile a SimpleCell Networks v průběhu pilotního provozu testovaly technologické a praktické možnosti řešení SIGFOX, zejména kvalitu pokrytí základnových stanic a prostup signálu do budov. Výsledky v úspěšnosti předčily očekávání: byl zjištěn obrovský dosah signálu v přímé viditelnosti (až 120 kilometrů), velmi dobrý průnik do budov a vysoká spolehlivost doručení zprávy i za špatných rádiových podmínek při pokrytí místa z více základnových stanic. Zprávy byly obvykle doručovány za jednu vteřinu. Pilotní projekt rovněž prokázal vysokou odolnost proti rušení a bezproblémovou instalaci a oživení základnových stanic. Testování probíhalo v oblastech bezpečnosti, logistiky, utilities a tzv. Smart Cities.

Síť SIGFOX se instaluje na standardní mobilní vysílače a umožňuje ekonomický a energeticky úsporný přenos malých datových objemů na dlouhé vzdálenosti. Tím odstraňuje bariéry pro širokou implementaci řešení internetu věcí a M2M a zásadně prodlužuje životnost baterie a připojených zařízení. Globální síť SIGFOX je rozšiřována prostřednictvím partnerského programu SIGFOX Network Operator s momentálním pokrytím přes jeden milion kilometrů čtverečních. Společnost sídlí ve Francii ve městě Labège, má kancelář v Paříži a pobočky v San Franciscu a v Madridu.

Exit mobile version