T-Mobile poskytuje služby datacentra i externím zákazníkům

Datová centra T-Mobile poskytují služby klasických fyzických datových center pro umístění HW technologií, ale i služby virtuálních datových center – tedy služby cloudové IaaS a PaaS, vše pro interní potřeby i externím zákazníkům, a to jak na licenčně zpoplatněných platformách, tak i na open source platformách, jak sdělili Antonín Zajíc, Category & Product Manager, a Tomáš Kamm, XaaS & Cloud Development Expert. Jednou z konkurenčních výhod nabídky T-Mobile je oproti velkým světovým hráčům Amazon, Google apod. je skutečnost, že veškerá zákaznická data, kompletní obchodní podpora, call-centra a IT odborníci jsou v ČR.

Antonín Zajíc, Category & Product Manager, T-Mobile

Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Antonín Zajíc: Zákazníka zajímají v zásadě tři základní oblasti. Jde mu za prvé o obchodní podmínky včetně smluvních a procesních, zejména cenové podmínky jsou zásadní, pak způsob smluvního zajištění tj. typ smlouvy, délka jejího trvání, závazky, SLA, pokuty za nedodržení atd., dále procesní podmínky, a sice jak dlouho trvá zřízení služby, změny apod. Za druhé jej zajímají technické a technologické možnosti, zejména fyzické datacentrum, tj. kde je jsou služby provozovány, a to včetně fyzické a digitální bezpečnosti, a včetně hardwaru a softwaru na kterém je provozováno. Za třetí jej zajímají možnosti splnění specifických zákaznických podmínek; většina zákazníků totiž má své individuální potřeby, které diskutujeme a snažíme se je splnit.

Záleží podnikovým zákazníkům na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Antonín Zajíc: Ano, otázka infrastruktury bývá jednou ze zásadních při řešení podmínek v oblastech technické a technologické.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Antonín Zajíc: Datacentrum T-Mobile poskytuje veřejné služby IaaS/PaaS v prostředí VMware a OpenStack/KVP, privátní i na dalších technologiích, jako jsou například MS Hyper-V, Citrix apod.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Antonín Zajíc: Ano, někteří zákazníci někdy globální platformy také poptávají, zpravidla se nám daří uspět díky koncepci poskytování služby, umístění služeb v ČR, možnostem zajištění řešení, které obsahuje další služby portfolia TMCZ, cílenou orientací na zákazníka a řešení jeho potřeb a kompletní podpoře v češtině, jakou je naše call centrum, IT odborníci atd.

Tomáš Kamm, XaaS & Cloud Development Expert, T-Mobile

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Tomáš Kamm: Skoro všude používáme CPU Intel, jen na několika serverech máme procesory AMD, což byl speciální zákaznický požadavek. Intel používáme již delší dobu z důvodu poměrně dobré kompatibility mezi jednotlivými verzemi CPU a dobrým poměrem výkon/kvalita, což také znamená dobrou podporu virtualizace, a také kompatibilita s VMware včetně výsledné ceny.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Tomáš Kamm: Jsme partnery společností HP, NetApp, VMware, RedHat a dalších výrobců. Současně máme poměrně velký počet certifikovaných specialistů s různou úrovní certifikátů certifikáty od těchto dodavatelů.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Tomáš Kamm: Běžně obnovujeme servery v horizontu tří až čtyř let. Primárně ji neděláme z důvodu úspory energie, ale kvůli zvýšení výkonu, a to jak CPU, tak RAM na server. Vedlejším efektem je samozřejmě snížení energie, pokud to počítáme jako poměr výkon/spotřeba serveru.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Tomáš Kamm: Bohužel ne.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Tomáš Kamm: Intel TXT neznám, ale nejsem specialista na bezpečnost. Podporu AES využíváme, a to jak pro službu šifrování virtuálních serverů pomocí naší služby SafeNet/ProtectV, tak ji využívají i zákazníci ve svých virtuálních serverech jako podporu pro šifrování pomocí bitlockeru.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Tomáš Kamm: Víme, že Intel vyrábí SSD disky a viděl jsem i hezké řešení od totoho výrobce, což byla all-ssd storage s VSAN. V produkci používáme pro cloudové služby několik polí s SSD, ale jaké disky jsou uvnitř nevíme, protože to zaštiťuje výrobce diskového pole, kterým je NetApp.

Exit mobile version