Tablet do nepohody – Fujitsu Stylistic V535

Fujitsu V535. Odolný tablet, kterému nevadí trocha vody, prachu, pády nebo otloukání. Prostě cokoliv, co můžeme označit jako tradiční špatné zacházení, kterému se nevyhneme v průmyslovém prostředí, při výjezdech techniků nebo na služební cestě po Transylvánii. V535 je tak především odpovědí na požadavky zákazníků, kteří chtějí nástroj, o nějž se nebudou muset bát, že na dešti dostane rýmičku, protože mu zateklo pod bundičku, nebo se bude dožadovat střídání po ráně do čelíčka.

A V535 vypadá na to, že se před jeho návrhem někdo nejdříve pořádně zhluboka nadechnul, poslechl si, co zákazníkům chybí, obhlédnul konkurenci a přišel s řešením, které dává smysl. Ona nabídka vysoce mobilních, ale odolných tabletů není nijak veliká. Buď máte na trhu zařízení, kterým poškrábe lak pomalu i srážka s mouchou, nebo naopak těžké a neforemné produkty téměř schopné zastavit kulku, ale které nejsou tolik skladné. Řada zákazníků přitom hledá určitý kompromis. A ten nabízí právě V535.

Stylistic V535 totiž není plně odolný tablet, můžeme jej označit spíše za zodolněný tablet. Pozornost při jeho návrhu tak byla věnována přežití v běžných podmínkách. Proto jeho krytí odpovídá třídě IP65 – je tedy odolný vůči prachu (neprodyšně) a stříkající vodě. Nevadí mu tedy pořádná sprška (stupeň 5 odolává vodě z 6,5mm trysky; vzdálenost 3 metry, tlak 30 kPa, průtok 12,5 litru za minutu). I když lze doufat, že v případě pádu do vody by mohlo zařízení stále fungovat, zárukou v takových případech je až stupeň 8, kdy si krytí poradí s vodou při ponoření až do hloubky 1 metru).

Krytí IP65 je však rozumnou volbou z hlediska mobility a dokáže zařízení ochránit například, když vám na stavbě upadne do bláta. Odolat by měl pádu až z 1,8 metru (to ovšem s doplňkovým ochranným pouzdrem), my jsme na zařízení bez tohoto příslušenství byli trošku opatrnější – pustili jsme ho z 1,2 metru, což odpovídá tomu, že vám tablet vypadne při chůzi. V535 fungovala jak po kolmém pádu, tak i po letu obloukem. Jako dopadová plocha sloužila zemina, parkety a zátěžový koberec používaný v kancelářích.

Daleko významnější je však pro zákazníky sázka na tradiční „wintelovskou“ platformu. V535 spoléhá tedy na procesor Intel, v tomto případě Atom Z3795 SOC (Bay Trail) a Windows 8.1, kdy je samozřejmě možný přechod na Windows 10. Čtyřjádrový Atom s frekvencí až 2,4 GHz s SDP 2W (cca 4W TDP), což se velice výrazně projevuje na výdrži celého systému. Zároveň použití Windows umožňuje správcům snadnou integraci do podnikové prostředí a samozřejmě využívání cloudových řešení, jako je Office365.

Důležitá je možnost navázat i na historické „pozůstatky“ – zvláště v průmyslu běží řada aplikací, v jejichž DNA kromě Unixu najdeme i proprietární řešení psaná pro DOS a následně Windows. I když na to pomalu nejmladší generace zapomíná, přechody z jedné platformy na druhou nejsou v korporacích až tak pružné, a zvláště ne tak rychlé, aby to odpovídalo teoretickým trendům. Proto možnost spustit program v kompatibilním režimu není stále něčím nezajímavým.

Kompromisem na pravém místě je i použitý displej. Fujitsu sáhlo pouze po 8,3palcovém IPS s WUXGA rozlišením (1920 x 1200 pixelů), ale díky tomu udrželo rozměry celého zařízení v přijatelných mezích i pro uživatele, kteří nemají ruku jako lopatu. Stačí se podívat na některé 10palcové tablety, buď přímo odolné, nebo v odolných pouzdrech a pojem snadná manipulace vás při tom rozhodně nenapadne. I s daným rozlišením je text dobře čitelný, a lesklá dotyková obrazovka nabízí dobrou přesnost a rychlou odezvu na dotyk. Kromě vlastní ruky může použít i pasivní dotykové pero nebo Bluetooth klávesnici, které patří mezi podporovaná vstupní zařízení.

Samotný tablet nabízí na pravé straně pod krytkou slot pro microSD karty, USB konektor sloužící pouze pro nabíjení, standardní USB 2.0 konektor a 3,5mm konektor pro sluchátka. Na přední straně kromě stavových LED především webkamera s rozlišením 2 Mpix a mikrofon. Kameru najdeme i na zadní straně (8 Mpix), společně s LED světlem. Baterie je u V535 vyjímatelná a pod ní najdeme slot na SIM kartu (modul 4G/LTE volitelně).

Pro bezdrátovou komunikaci je kromě WLAN 802.11 abgn k dispozici i NFC. Spodní strana je osazena dvojicí reproduktorů a dokovacím konektorem. Vlevo je regulace hlasitosti a tlačítko vypínání.
Při praktickém používání jsme se u tabletu dostali na výdrž 6 hodin, v případě běhu testů pro dosažení co nejdelší výdrže, jsme dostali o hodinu a půl navíc, tedy 7,5 hodiny. K testu jsme použili běžnou zátěž simulující práci s kancelářským balíkem Office, PDF a prohlížení fotografií. Při nastavení testu na nejdelší výdrž byl jas displeje nataven na hranici 120 cd/m2, což ještě zaručuje čitelnost textu.

Možnosti tabletu a samozřejmě i komfort při práci se několikanásobně zvýší využitím dokovací stanice. Díky ní tablet získá LAN konektor, tři USB 3.0 a HDMI. S tímto rozšířením dostanete nejenom lepší přístup do firemní sítě, ale v podstatě máte k dispozici základní kancelářský počítač. Případně můžete rovnou vyvést obraz na zobrazovač, kterým může být monitor nebo televizor v zákaznické zóně.

Pro průmyslové nasazení jsou k dispozici i další rozšíření – tzv. Smart Shell. Ty se upevňují na zadní stranu nad baterii a k dispozici je v současné době rozšíření o čtečku chytrých karet (SmartCard reader), čtečku magnetických proužků nebo čtečku čipových karet. Tablet lze ve výsledku použít k řadě úkonů v oblasti logistiky, ale i administrativy. Pro využití ve zdravotnictví je rozhodně zajímavá připravenost tabletu na dezinfekci.

Stylistic V535 není tablet samozřejmě pro každého. Již svojí cenou – od 29 700 Kč bez daně – si musí na sebe vydělat a běžný uživatel prostě neocení a ani nepotřebuje přínos, který pro něj znamená odolnost a rozšiřitelné moduly. Zato lidé, kteří jsou často v terénu, počínaje sběrem dat (odečet plynu, elektřiny, revize apod.) a konče třena stavební logistikou nebo letištěm, dostanou zařízení, které jde snadno integrovat do stávající struktury, vydrží běžet v podstatě celou pracovní dobu/směnu a především nestresuje uživatele tím, že ke všemu ostatnímu musí dávat pozor, aby tablet náhodou nerozbil. Pro podobné rozptylování není v průmyslových provozech nebo tam, kde je nutná zvýšená pozornost, místo.

Fujitsu Stylistic V535 Industrial
CPU: Intel® Atom Z3795 (2,4 GHz)
RAM: 4 GB
HDD: 128 GB SSD
GPU: Intel HD
Rozměry: 22,8 x 1,3 x 15 cm
Hmotnost: od 540 g
Cena: 29 400 bez DPH
www.fujitsu.cz

Exit mobile version