Tablet Surface se zatím Microsoftu příliš neprodává

Koncové produkty od Microsoftu v poslední době provází smůla, tedy alespoň co se týče prodejů. Ne snad, že by byly tak špatné, pravdou je v řadě případů pravý opak, ale uživatelé o něj jeví jen minimální zájem.

tablet Surface

Nezájem o mobilní operační systém WP8 nově doplnil jen vlažný start prodejů nového tabletu Surface, přiznal to v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien CEO Microsoftu Steve Ballmer.

Ballmer v rozhovoru, který se měl týkat hlavně uvedení operačního systému Windows 8, prozradil, že se Microsoft tablet mimo území USA příliš neprodává. Konkrétní čísla odmítl sdělit, zato si zaspekuloval, že na vině může být zejména absence „kamenného“ prodeje. Surface je totiž pro většinu světa zatím dostupný pouze přes internetovou objednávku. Prodeje Surface oficiálně odstartovali 26. října, k dispozici je ale pouze jedna ze slibovaných variant tabletu a to energeticky úsporná ARM veze.

Ten je dodáván s čtyřjádrovým procesorem Tegra 3 a to v následující konfiguraci:

Surface pro Windows RT

Cena tabletu v EU kolísá mezi 479 až 679 eury v závislosti na velikosti úložné paměti. Rozšíření v podobě klávesnice Touch Cover vyjde na 120 eur, v případě lepší Type Cover na 130 eur.
Periferie k Surface nepatří zrovna k nejlevnějším, přesto si již klávesnice Touch cover vysloužila první kritiku. Britský The Guardian upozornil na to, že se klávesnice při intenzivnějším používání začíná rozpadat. Leccos může vysvětlovat nepoměr mezi její cenou a náklady na výrobu.

Různé varianty klávesnice Touch Cover

Elegantní klávesnice Touch Cover, kterou MS prodává coby zkladní doplněk k tabletu Surface, vyjde podle srovnání IHS iSuppli ještě dráže, než nakolik si cení klávesnice k iPadu konkurenční Apple.

Materiál na klávesnici se má podle různých zdrojů pohybovat někde mezi 12 až 14 procenty koncové ceny produktu, jde tedy o zhruba 88% marži. Bohužel nedokážeme říci, zda li je do kalkulované ceny započítána také samotná výroba. Zde může být komplikací přítomnost dvou mikročipů (Atmel a Freescale Semiconductor) s blíže neznámou funkčností. Celková cena materiálu by neměla přesáhnout 16 USD, Microsoft klávesnici přitom prodává za 119 dolarů.
Touch Cover přitom představuje spíše estetickou záležitost, klávesnice je méně kvalitní, než její sestra Type Cover se zvednutým povrchem, oba modely slouží zároveň jako obal na tablet.

Ale zpět k tabletu. Samotný přístroj je zatím dostupný pouze v USA, Kanadě, Austrálii, Číně, Hong Kongu a dále pak v Británii, Německu a již zmiňované Francii. Zbytek světa na dostupnost tabletu teprve čeká, ten by měl být uveden spolu s druhým modelem, který bude postaven na x86 architektuře s procesorem Intel Core-i5. Jeho dostupná konfigurace je následující:

Surface pro Windows 8 Pro

Výkonnější x86 tablet bude dostupný do tří měsíců, postaven by měl být na dvoujádrovém Ivy Bridge Core-i5 procesoru s 4 GB RAM a 64, nebo až 128 GB úložné kapacity.

Zařízení Surface podle MS představují odpověď na vzrůstající požadavek pracovní mobility a komfortního konzumování multimediálního obsahu. To, co na první pohled zní jako marketingové klišé, dává docela smysl. Elegantní přístroj plní požadavky, které se očekávají od tabletu typu konkurenčního iPadu (dlouhá výdrž, intuitivní používání) a externí periferie v čele s odnímatelnou klávesnicí, jenže zbývá ještě jeden podstatný detail, zákazníci musejí něco takového skutečně chtít.

Exit mobile version