Taktik překvapil

Společnost Taktik uspořádala v Praze pro svoje zákazníky tradiční prezentaci svých dodavatelů z oblasti kyberbezpečnosti a virtualizace, jejichž produkty a řešení jim u nás dodává. Šlo o SimSpace, SentinelOne, Nutanix a Greycortex Mendel. Překvapením bylo, že tentokrát se tato akce nekonala na Žižkovské věži, ale v hotelu Aria.

SimSpace je kyberbezpečnostní platforma (Cyber Readiness Platform), která vznikla na univerzitě MIT na základě potřeb americké armády. Samotná společnost SimSpace vznikla v Bostonu v roce 2015 a základní myšlenka pochází už z války ve Vietnamu – kdo přežije prvních deset misí, exponenciálně vzrůstá jeho odolnost a šance na přežití.

Simspace slouží pro zvýšení kybernetické bezpečnosti, jde o virtuální prostředí pro testování bezpečnostních scénářů. Bezpečnostní incidenty lze pomocí nasimulovaného prostředí vyzkoušet „v reálu“, aniž by bylo ohroženo vlastní produkční prostředí. Produkční prostředí se nemusí simulovat celé, cílem je do platformy Simspace replikovat reprezentativní vzorek. Jde o virtualizační prostředí, které slouží kyberbezpečnostním týmům, aby byly při čelení útokům agresivnější. SimSpace slouží „by default“ k eliminaci počtu vektorů útoků.

SentinelOne Singularity Platform je ochrana typu XDR (Extended Detection and Response) a řešením end-to-end. Opírá se o pět základních kamenů – automatizaci, autonomního agenta (bez komunikace se službou), korelaci (sumarizace událostí a prezentace operátorovi), viditelnost (nelze chránit to, co nevidím), a jednu platformu (jeden agent, jedna konzole). Sentinel One nepoužívá při ochraně IT infrastruktury signatury nebo firewally, ale neuronové sítě. Jde svým způsobem o revoluční platformu, která je integrovatelná s ostatními platformami. SentinelOne má cloudový management a jak už bylo uvedeno, autonomní agenty, jednu konzoli, a lze jej instalovat i on-premise. Výhodami řešení SentinelOne jsou výkon, jednoduchost společně s obsluhou plně multitenantního prostředí a viditelnost.

Na podzim 2021 otevřela společnost SentinelOne v Praze nové centrum výzkumu a vývoje firmy, kde má v budoucnu pracovat na 300 specialistů, kteří se zaměří na vývoj produktů a spolupráci se stávajícími týmy v Severní a Jižní Americe, Asii a v ostatních evropských zemích, s celkovou investicí přesahující miliardu korun. Společnost Taktik je certifikovaným partnerem SentinelOne.

Nutanix je virtualizačním řešením pro hyperkonvergovanou architekturu, jednotnou platformou pro provozování aplikací i dat v multicloudu. Architektura postavená na řešení Nutanix má lineární škálování a samoopravitelnost po selhání hardwaru. S rostoucí velikostí (minimálně tří nody) se zvyšuje efektivita a odolnost celého řešení. Výkon celého virtualizovaného prostředí roste lineárně a je vhodné pro jakoukoliv zátěž; data jsou distribuována automaticky. Poskytuje lineární predikci – se zobrazením nárůstu zátěže lze předvídat nutnost přidání kapacity (CPU, storage, paměť…). Umožňuje snadnou migraci provozovaných systémů v rámci on-premise i cloudových nasazení. O nasazení řešení Nutanix je vhodné uvažovat např. při obnově technologie, startu nového projektu nebo v případě nedostatečnosti stávajícího řešení. Běží na platformách x86 (Intel i AMD) a IBM Power, přičemž je ale nelze kombinovat v jednom prostředí.

Greycortex Mendel je zase nástrojem pro detekci bezpečnostních hrozeb a provozních problémů sítě. Jde o řešení typu NDR (Network Detection and Response) s pokročilou umělou inteligencí, strojovým učením, analýzou dat a více tradičními detekčními metodami.Produkt vznikl před jedenácti lety v univerzitním prostředí v Brně. Opírá se o tři základní prvky:

Exit mobile version