Taktik rozšiřuje záběr a mění pravidla

Česká společnost Taktik se věnuje enterprise řešením pro větší podniky a datová centra. Zpočátku tvořily jádro její nabídky software či appliance Nutanix a ExaGrid a pravidelně je prezentuje se svými dodavateli zákazníkům. Zeptali jsme se Petra Belatky, CEO, jak se tomuto stále ještě poměrně mladému subjektu na dnes už dospělém trhu daří prosadit.

Zůstáváte se svojí nabídkou u status quo, nebo u vás došlo k nějakému posunu a rozšíření nabídky?

Petr Belatka, CEO Taktik
Petr Belatka, CEO Taktik

Virtualizační software Nutanix pro hyperkonvergovanou infrastrukturu a speciální řešení storage ExaGrid pro zálohy a rychlou obnovu dat jsou v naší nabídce od začátku a na nich také stavíme. Nějakou dobu také nabízíme i hyperkonvergovanou architekturu Cohesity pro sekundární data. Kromě toho klademe stále větší důraz i na bezpečnost. Tyto produkty od společností Symantec a firewally od Palo Alto Networks už také dodáváme delší dobu. K tomu nám přibyla nová řešení, která společnost Palo Alto Networks i s jejich firmami akvírovala. Jde o TwistLock a Demisto. Twistlock je určen pro zabezpečení kontejnerů, jako jsou například populární Docker nebo Kubernetes. Demisto je zase pro zákazníky, kteří mají vlastní SOC (Security Operation Center), a sice pro jeho automatizaci. Oba tyto produkty přitom nejsou omezeny jen na řešení od Palo Alto Networks. Kvůli rozšíření záběru v oblasti bezpečnosti jsme proto posílili i náš tým a přestěhovali jsme se do větších prostor, které jsou ale doslova jen pár kroků od těch starých.

Hodláte přibírat i další produkty, nejen ty, které vám genericky „spadnou do klína“ od tradičních dodavatelů?

Už jsme učinili i tyto kroky a do nabídky jsme přibrali obecný analyzátor logů Netwrix, určený pro audity provozu systémů. Je vybaven konektory pro řadu systémů, například pro „náš“ Nutanix, ale i MS SQL Server a další, a dá se použít i k analýzám pro zjišťování souladu s nařízením GDPR. Runecast zase umožňuje provádět analýzu prostředí VMware díky spolupráci s jeho hypervisorem a do půl roku bude Runecast připraven i pro spolupráci s vestavěným hypervisorem Nutanix Acropolis. Runecast si od nás může zákazník buď pořídit jako produkt, nebo mu jej můžeme poskytnout i formou jednorázové služby.

Vaše prezentace na Žižkovské věži už proběhly čtyři a podle zvyšujícího se počtu posluchačů je o ně zájem. Budete v této tradici pokračovat?

Rozhodně budeme, ale chceme trochu pozměnit koncepci. Vedle prezentací vlastních a našich partnerů z řad výrobců, ať už jde o Nutanix, Lenovo, jehož servery jsou pro Nutanix certifikovány, ExaGrid, Palo Alto Networks nebo Cohesity apod., hodláme zařadit více prezentací našich zákazníků o jejich zkušenostech s námi dodanými systémy a řešeními. Jako příklad mohu uvést vystoupení ředitele odboru informačních systémů FN Motol, který se na říjnovém setkání podělil se zkušenostmi s implementací a provozem řešení Nutanix, které do FN Motol Taktik nasadil.

Exit mobile version