Taktik s Nutanixem a Lenovem na Žižkovské věži

Společnost Taktik se zaměřuje zejména na softwarová řešení pro firmy větší velikosti a jejich datová centra. Proč a jak firma vznikla jsme se ptali jejího CEO, Petra Belatky, už vloni. Jedním z řešení, které dodává je Nutanix pro hyperkonvergovanou infrastrukturu datacenter, na které jsme se ptali sales managera firmy Taktik, Zdeňka Kopty.

Prodáváte řešení Nutanix pro hyperkonvergovanou architekturu. Co je hyperkonvergence IT architektury, co ji umožňuje, z čeho vychází a co je cílem?

Zdeněk Kopta, Taktik

Hyperkonvergovaná infrastruktura je nový trend, moderní řešení pro datová centra, lepší alternativa ke klasické třívrstvé architektuře. Dříve se musela řešit separátně vrstva serverů, pod tím networking, k tomu diskové pole SAN. Hyperkonvergovaná infrastruktura k tomu přistupuje trochu jinak a vše nahrazuje boxy, které obsahují vše – výpočetní výkon, storage i síťové propojení, což zákazníkům umožňuje poměrně levně a elegantně řešit jejich budoucí rozvoj, nejsou ničím omezováni. Komunikace mezi jednotlivými uzly probíhá na standardní síťové vrstvě, není potřeba SAN, disky jsou totiž přímo v serverech, které zároveň zajišťují výpočetní výkon. Díky tomu odpadá i problém s latencemi oproti SAN, kde bylo zapotřebí velmi kvalitní, a tím pádem i drahé propojení mezi diskovými poli a servery, aby se prodlevám zamezilo. V hyperkonvergované architektuře toto z principu odpadá. V hyperkonvergovaném prostředí také nejsou typická úskalí klasické infrastruktury IT, kdy zákazník musí dopředu vědět, jak a kam až porostou jeho nároky, kolik kapacity bude potřebovat. U hyperkonvergovaného prostředí to v podstatě není důležité, jeho možnosti růstu jsou prakticky neomezené, takže roste společně se zákazníkem, který si pouze přikupuje boxy podle toho, jak se zvyšují jeho požadavky na výpočetní výkon a úložnou kapacitu.

Co dodává Nutanix? Software nebo i hardware? Když Nutanix dodává i hardware, nejde o další vendor-lock?

Začnu od konce, o nějaký nový vendor-lock nejde. Společnost Nutanix se sama profiluje jako softwarová firma a hodlá tento trend posilovat. Nicméně dodává i boxy Nutanix NX Appliance, a v takovém případě zákazník dostane vše, softwarové licence, hardware i předkonfigurovaný software. Svobodu má v tom, že si může zvolit hardware, jaký chce, jen musí jít o certifikovaného výrobce, ať už jde o Lenovo, IBM, Fujitsu apod. Může tak zůstat u své oblíbené platformy a dokoupit jen softwarové licence Nutanix. Vendor-lock v podstatě nehrozí, je zde jen jedno pravidlo, nebo chcete-li omezení, a sice že jeden daný cluster musí být konzistentní co se týče jednoho výrobce, není možné míchat v jednom clusteru hardwarové boxy od různých výrobců. Nejde o technický problém, to by šlo v podstatě hladce, jde o problém podpory, která musí být v rámci clusteru jednotná.

V případě, že se zákazník rozhodne pro řešení Nutanix, získá svobodu nejen z pohledu výrobce hardwaru, ale i z pohledu softwarových hypervisorů. Drtivá většina systémů je dnes virtualizovaných. Pokud zákazník používá jako hypervisor Hyper-V nebo VMware vSphere a chce si jej z nějakého důvodu zanechat, pro Nutanix v tom není problém, jde o podporované systémy a nad Nutanixem běží bez jakýchkoliv problémů. Na druhou stranu, pokud zákazník na těchto hypervisorech netrvá, může využít hypervisor Nutanix Acropolis, který je v ceně, je plnohodnotný a víc než dostatečná náhrada ke zmíněným hypervisorům od Microsoftu či VMwaru. Díky tomu, že přejde na Acropolis, ušetří nemalé peníze za licence virtualizačních technologií.

Takže Nutanix podporuje i platformu IBM Power, když se Velká modrá zbavila x86 ve prospěch Lenova?

Ano, je to tak, Nutanix nově podporuje i platformu IBM Power.

Pokud dodáváte jen software Nutanix, máte nějakého preferovaného dodavatele hardwaru?

Vždy se snažíme řídit se požadavky a přáním zákazníka, pokud má nějaké hodně pozitivní či hodně negativní zkušenosti s tím kterým výrobcem. Pokud ne, máme ty nejlepší zkušenosti s hardwarem Lenovo, protože co se hardwaru týká, nabízí více možností volby než třeba samotný Nutanix, dokáže totiž nabídnout i takové konfigurace, které Nutanix řekněme přeskočí. Navíc máme u Lenova skvělou zkušenost s podporou.

Co všechno obnáší řešení Nutanix? Jedna věc je funkčnost, další je nějak vše řídit? V případě heterogenní infrastruktury už každý nějaký nástroj správy má?

Tak právě tohle je pro spoustu zákazníků největší krása Nutanixu, protože využívá v maximální možné míře automatizaci, takže požadavky a nároky kladené na správu jsou výrazně menší než u tradičních řešení. Znamená to, že zákazník a jeho administrátor se nemusí věnovat jen hašení problémů, pravidelným updatům, nebo rozšiřování infrastruktury. Místo toho se může zabývat strategickými záležitostmi a vlastnímu rozvoji firmy. Na druhou stranu není ničím omezován, takže pokud je zvyklý pracovat s řešením od VMwaru, může používat jeho nástroje kdekoliv bude chtít, jak jeho virtualizační nástroje, tak nástroje pro správu. Řízení a správa z jednoho místa jsou velmi důležité věci. Samozřejmě existují produkty třetích stran, s nimiž jste schopni klasickou třívrstvou architekturu řídit i s pomocí automatizace. Jsou ale náročné finančně, na implementaci, a navíc jsou až příliš závislé na daném výrobci, co se může a co se nesmí, jaké kombinace jsou přípustné a jaké nikoliv. Nástroj správy od Nutanixu je skutečně end-to-end řešení, od nejnižší vrstvy hardwaru až po nejvyšší vrstvu, v jaké vrstvě virtualizace a jakou aplikaci chcete řešit. Z jednoho prostředí jste tak schopni velmi jednoduchým způsobem zjistit jak parametry úložných prostorů, tak aplikací. Dokonce to v Nutanixu funguje tak, že parametry aplikací automaticky řídí vlastnosti úložišť. Většina věcí, ke kterým při správě systému dochází, je tedy vlastně řízena automaticky.

Od jaké velikosti, počtu uzlů serverů a storage se Nutanix vyplatí? Existuje nějaký limit počtu uzlů?

Nutanix není pro úplně nejmenší zákazníky, nejnižší technický limit jsou tři výpočetní uzly, nódy. Máme však i zákazníky, pro které by sice ani klasická třívrstvá architektura nedávala smysl, a přesto začali na zmíněných třech uzlech hyperkonvergované architektury od Nutanixu, který je nijak neuzamkne, co se týče dalšího rozvoje. Čím více nódů cluster obsahuje, tím dochází k lepší optimalizaci replikačních faktorů a nižší systémové penalizaci, co se týče redundance dat a zdrojů. Pokud budou v clusteru tři nódy, po výpadku jednoho z nich systém poběží dál, ale už nebude odolný proti dalšímu výpadku. Pokud bude mít systém deset nódů a jeden z nich vypadne, zákazník si toho vůbec nevšimne.

Jak na vaši nabídku reagují zákazníci? Kolik máte nasazených živých systémů? Máte nějaké reference? Mohou si zájemci někde Nutanix osahat?

Reference máme a můžeme zákazníkovi zařídit referenční návštěvu u některého produkčního zákazníka. Nebo ještě lépe – zákazník si může s naší pomocí vyzkoušet Nutanix přímo u sebe, ve svém prostředí, nad vybraným hardwarem a nad svými daty, tzv. POC – Proof of Concept. Referenčních instalovaných systémů máme desítky nódů, což vnímáme za poměrně krátkou dobu od zavedení řešení Nutanix do našeho portfolia jako úspěch.

Jste jedni z více dodavatelů, nebo máte v tomto ohledu unikátní pozici? Pokud má někdo o Nutanix zájem, na koho se má u vás obrátit?
Nutanix nás určitě vnímá jako unikátního partnera, protože pro český, slovenský a maďarský trh jsme jejich nejaktivnějším prodejcem. Pokud má zákazník o Nutanix zájem, určitě se může obrátit přímo na mě. Máme s výrobcem nadstandardní vztahy, takže můžeme vyjednat velmi výhodné podmínky a zařídit spoustu věcí, jako je například už zmíněná referenční návštěva nebo POC přímo u zákazníka, kdy si může ověřit, že vše, co mu slibujeme, od Nutanixu i od nás dostane.

Exit mobile version