TCP Cloud: Nefalšované softwarové sci-fi

TCP Cloud je unikátní projekt postavený důsledně na open source, který tak trochu připomíná softwarové sci-fi ve stylu „Marečku podejte mi pero“. Kdo neviděl na vlastní oči, neuvěří. Kompletní datacentrum bylo nakonfigurované a „nalité“ kompletní instalací v řádu hodin až dnů, tvrdí Adam Skotnický, CEO.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Vždy se řeší použitá hardwarová a softwarová platforma, vysoká dostupnost (HA – High Availability), otevřenost a bezpečnost. Samozřejmě při poptávce padnou otázky také na datové centrum jako takové – jeho dostupnost, konektivitu a fyzické zabezpečení. V tom jsme jedineční, protože umíme nabídnout i bezpečnostní standard až NBÚ T (tajné).
Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?
Ano, rozhodně, vždy je tématem hardware, jeho utilizace, využité technologie pro storage apod., protože většina našich zákazníků má u nás především tzv. private cloud, tedy řešení na dedikovaném (nesdíleném) hardwaru.

Ať už jde o private cloud nebo virtual private cloud se sdíleným hardwarem, jsme schopni garantovat jakýkoliv výkon. Znamená to například skutečné takty procesorů a míru jejich virtualizace apod. Navíc je možné kdykoliv řešit optimalizaci výkonu, tzn. přidávat či ubírat zdroje, a to i formou autoscalingu.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Jsme schopni nabídnout prakticky jakékoliv softwarové platformy, ale ve skutečnosti všichni naši zákazníci využívají naší vlastní platformu postavenou na TCP Cloudu, protože jim poskytuje vlastnosti a výhody, jež se reálně nedají u jiných řešení nalézt. Platforma využívá technologie OpenStacku, softwarově definovaných sítí OpenContrail, konfigurační management SaltStack, kontejnerovou orchestraci Kubernetes a vlastní technologie. Vzhledem ke své otevřenosti je schopna posloužit jakýmkoliv potřebám zákazníků.

Díky těmto vlastnostem dnes TCP Cloud implementujeme formou private cloudů i u zákazníků, tedy přímo v jejich datových centrech, a to celosvětově.

Adam Skotnický, CEO, TCP Cloud

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod.? Jak se jí bráníte?

Ano a ne. Konkurence je to především kvůli zvykům zákazníků, avšak jakmile máme možnost ukázat naše řešení, hodně se ihned změní. Není výjimkou, že se nás na konci prvního setkání s ukázkou reálně fungující platformy zákazníci ptají, kdy to mohou podepsat. Nezabýváme se slidewarem.

Naší výhodou je především vysoká flexibilita, výjimečné technologické know-how a schopnost řešit nestandardní případy použití. Vysokou přidanou hodnotou pro naše zákazníky je také snižování jejich time-to-market, tedy zprovoznění a nasazení high-end technologií včetně specialit typu load-balancerů apod., nám trvá v řádech dnů, nikoliv měsíců až roků.

Díky tomu jsou našimi zákazníky nejen malé a středně velké firmy, ale i nadnárodní korporace. V podstatě všichni pochopili několik zásadních faktů.

Za prvé, využití standardních cloudových technologií od velkých dodavatelů jim nepřináší co potřebují, resp. mnohdy právě objevili, že něco jiného už existuje a neměli o tom ani tušení.

Za druhé, vlastní vývoj, byť na technologiích open source je na dlouhou dobu, jsou na to třeba správné lidské zdroje a vlastní vývoj je proto extrémně nákladný při nízké jistotě úspěchu.

Za třetí si uvědomili, že nejvyšší přidanou hodnotou našeho řešení je tzv. continuous integration a continuous delivery, takže mají k dispozici neustále nejnovější a nejaktuálnější technologie a „nezaseknou“ se tak na verzi z roku XY. Krásným příkladem je technologie Kubernetes, která je dnes u nás standardem stejně, jakým byly OpenStack a SDN před třemi lety.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Jednoznačně Intel. Vedle jejich procesorů doporučujeme i jejich síťové karty, je to absolutně bezproblémový standard.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou nebo softwarovou?

TCP Cloud má několik strategických partnerství, u nichž využíváme i některé podpůrné programy.

Jsme významným partnerem nadace OpenStack a některé námi vyvinuté technologie se dokonce staly oficiálními projekty v OpenStacku. V této komunitě vedeme i jejich další rozvoj. Ve spolupráci s nadací pořádáme také první OpenStack Day v Praze (www.openstackdayprague.eu), kterého se 8. Června 2016 zúčastní i její nejvyšší zástupci.

Úzce spolupracujeme s Juniperem a v nedávné době se náš CTO Jakub Pavlík stal celosvětově dvanáctým členem OpenContrail Advisory Boardu, který se aktivně podílí na technickém směřování této výjimečné technologie SDN.

Jsme také strategickým partnerem společnosti Canonical, takže dnes umíme nabídnout komerční podporu i pro produkty Ubuntu.

V neposlední řadě spolupracujeme s Hitachi Data Systems, pro něž jsme se v oblasti OpenStacku stali dodavatelem expertních služeb na globální úrovni.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Pracujeme ve standardu s čtyř- až pětiletým obměňovacím plánem.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Ano, ale prozatím jej nevyužíváme.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

V současné době využíváme především virtualizaci postavenou na KVM, takže některé tyto technologie nejsou plně podporovány.

*Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? *

V celém našem vlastním prostředí používáme disky SSD od společnosti Intel, zákaznické privátní cloudy jsou i na jiných značkách.

Exit mobile version