Technologie, jejichž čas končí – a další loseři

Co nás v letošním roce opustilo? Technologie nejen vznikají, ale i umírají. Některé dočasně, jiné již definitivně. Vedle vítězů zde máme ty, jimž se (možná zatím) nepodařilo proniknout na trh, tak i technologie úspěšné, jejichž čas se však naplnil. Banální příklad představují Windows XP.
Na takové Tasmánii podle archeologů docházelo postupně k systematickému ochuzování místní kultury, až byla – z pohledu archeologa – málem k nerozpoznání od artefaktů, které zas sebou zanechávají šimpanzi. Ale i to, co označujeme za pokrok, s sebou obvykle nese, že určité dovednosti a znalosti se ztrácejí. Objev železa znamenal, že už nebylo třeba speciálně vytvrzovat měď či bronz, o kouzlech s pazourkem nemluvě, dnes již není běžná znalost odmocňování, 3D tisk třeba způsobí, že budou zapomenuty znalosti související se soustruhy a obráběním. V dynamickém světě IT pak tohle všechno platí o to víc. Při hodnocení uplynulého roku tedy stojí za to se podívat nejen na vítěze, ale i na poražené.

Pohled první: Zack Whittaker se na ZDNet pokusil shrnout, pro jaké technologie znamenal rok 2014 umíráček.
Whittaker ve svém přehledu konkrétně zmiňuje:
„Směrovač“ Tor – jakási krabička k routeru, která slibovala zcela anonymní pohyb na internetu. Na Kickstarteru se vybralo 600 000 dolarů, ale produkt neplnil deklarované vlastnosti, nebo šlo rovnou o podvod. Nás v ČR zrovna tento projekt asi celkem minul, fóbií z NSA apod. moc netrpíme.
Aereo, to je už čistě lokální americká záležitost, pokud využívat různých zařízení ke sledování jinak placených přenosů. Firma skončila v důsledku soudních procesů.
Lodě Google v San Francisku, mělo jít o interaktivní prostor pro zájemce o nové technologie – opět lokální americká záležitost, o níž nejspíš nikdo jiný ani nevěděl.
Tizen, který Whittaker chápe jako OS Samsungu, který měl snížit závislost Samsungu na Androidu, Vývoj trval několik let, Tizen se kromě pár telefonů de facto se ale objevil pouze v chytrých hodinkách, a ty se moc neprodávají. Ne že by technologie byla zcela mrtvá, ale dá se zřejmě říct, že byla uložena k ledu.
TrueCrypt, software pro šifrování disku, skončil v podstatě bez vysvětlení. Není už dále udržován, oficiálně byla práce na něm ukončena. Neví se, co se vlastně stalo (nějaká souvislost se Snowdenovou kauzou: byl nebo měl být snad v produktu backdoor?).

Skončil i přehrávač iPod Classic, vedle iPhonu a iPadu hlavní produkt Applu. Vlastně právě on přesměroval málem krachující firmu od počítačů k mobilním zařízením a stal v roce 2001 bodem zlomu, který Apple naopak dostal do pozice jedné z největších světových společností s kapitalizací výrazně převyšující Microsoft.
Windows Live Messenger, dříve MSN Messenger. V roce 2011 Microsoft koupil za 8,5 miliard dolarů Skype, od té doby už pro aplikaci de facto neměl využití.
Raketa Antares, to pomiňme a zůstaneme ve světě nějak souvisejícím s IT.

Google+. V roce 2011 Google začal svoji sociální síť výrazně protlačovat, měla půl miliardy uživatelů (ovšem samozřejmě, závisí na tom, jak se to počítá, zda do čísla zahrneme každého, kdo na něco klikne v GMailu). Pak se ale zřejmě v Googlu nepodařilo dosáhnout shody na dalším rozvoji technologie, vše se utopilo ve vnitrofiremních sporech. Opět technologie není zcela mrtvá, ale plány zde Googlu nevyšly.

A nakonec, skončila podpora Windows XP. Ty ovšem ve skutečnosti byly naopak jedním z nejúspěšnějších operačních systémů, navíc ukončení podpory neznamená, že se stále neprovozují na mnoha počítačích nebo v systémech typu pokladen či bankomatů. Windows XP byly naopak z pohledu Microsoftu úspěšné možná až příliš, konečně systém fungující tak spolehlivě, že prakticky neexistovala motivace k upgradu.
Tolik Z. Whittaker.

Co dalšího nás letos zvolna opouští? Plazma?
Můžeme třeba mluvit i o definitivním konci optických médií, které už nikdo nemá potřebu používat, když všechny set top boxy mají rozhraní USB?
Za málem uzavřenou kapitolu můžeme pokládat Google CAPTCHA (http://www.itbiz.cz/zpravicky/google-konci-s-captcha), ovšem samotná CAPTCHA stále zůstává na řadě webů.

Pojďme dále. Vítězící a poražené technologie by se daly posuzovat podle hodnot různých firem na burze. Obecně jsou trhy/akcie vyhnané především expanzivní měnovou politikou FEDu na maxima, takže o samotných technologiích to zase tolik nevypovídá. Někam se natištěné peníze prostě podít musely. Všechny ty poměry dosahovaných firemních zisků ku ceně akcií (price-to-earnings ratio apod.) dnes mají extrémní hodnoty. Pořádně ztratit nedokázaly třeba ani akcie Amazonu, a to firma sama připouští, že se jí letošek nedaří a finanční výsledky označuje za zklamání.

Nicméně u jednoho subjektu bych se v této souvislosti zastavil. Akcie firmy Applied Graphene Materials se propadly pod upisovací hodnotu, protože firma prakticky nemá příjmy z podnikání, pouze spotřebovává peníze investorů a granty. Applied Graphene Materials je zřejmě největší výrobce grafenu, což znamená, že tento zázračný materiál ve skutečnosti nikdo nekupuje. Zatím? Přitom grafen má potenciálně aplikace daleko přesahující samotný svět elektroniky.

Tím se vlastně dostáváme k technologiím, které se neprosadily (opět: zatím?) nebo prosadily méně, než výrobci chtěli a očekávali. V oblasti mobilních systémů budou asi poraženými hlavně Mozilla a Microsoft. Opět nešlo o rok Linuxu na desktopu, ale to není nic divného, hlavně na samotném jádru systému záleží z pohledu uživatele čím dál méně – viz třeba verze Linuxu maximálně imitující Windows XP. Nebo obliba nástrojů, které způsobí, že Windows 8 vypadají a chovají se jako Windows 7. Z tohoto hlediska byl vývoj Windows 8 pro Microsoft zbytečný, nicméně za licence peníze tečou.

Moc se neuchytila nositelná elektronika, brýle či hodinky, ovšem jejich čas asi přijde. I když projekt Google Glass se prohlašuje málem za mrtvou technologii.

I s biometrií se stále setkáváme víc v tiskových zprávách než v reálných produktech; ale zde jde asi o to, že od ní nemůžeme čekat zase tolik a spokojit se s jednoduchými aplikacemi.
V letošním roce bychom se měli naposledy setkávat se značkou McAfee, Intel již na počátku roku oznámil záměr označení zrušit a své bezpečnostní produkty označovat prostě jako Intel Security.

A nakonec, jak je to s technologiemi **lokálními? (Namátkou: Příliš se neprodávají e-knihy v češtině. Překvapivě stále existuje Uloz.to. Po televizi ovládlo jídlo i domácí internetové služby – nebo jde ve skutečnosti o projekty finančně neúspěšné, které negenerují zisk?)

A jaké tipy na odcházející či naopak neprosazující se technologie máte vy, čtenáři?

Exit mobile version