Technologie, které pomohou při implementaci mikroslužeb

Mikroslužby jsou v kurzu, ale nehodí se pro každého. Tak by se dala shrnout rada, kterou podnikům dává Gartner. Samotný Gartner považuje mikroslužby za natolik významný trend, že před nimi v jiné analýze dokonce varuje v souvislosti s bezpečností.
Na jedné straně máme k dispozici průzkumy, podle nichž se vývoj softwaru i celková architektura firemního IT bez mikroslužeb prakticky neobejde: průzkum NGINX uvádí, že 68 % organizací tuto technologii již používá nebo zvažuje. Studie Evans Data Corporation zase vede k závěru, že 90 % vývojářů cloudových aplikací již nějakým způsobem pracuje s mikroslužbami nebo to má v úmyslu.

Viz také: Gartner: Klíčové bezpečnostní technologie pro rok 2017

Cynthia Harvey na InformationWeek.com razí názor, že mikroslužby jsou vlastně pokračováním SOA (architektura orientovaná na služby), v obou případech jde o modulární skládání aplikací z víceméně nezávislých segmentů. Bez ohledu na to, zda mezi mikroslužby a SOA dáme rovnítko, však každopádně platí, že obě technologie souvisejí také s nasazováním modelu DevOps, respektive s agilním/extrémním programováním. C. Harvey pak to kategorie zastánců mikroslužeb řadí řadu velkých firem, Netflix, Twitter, eBay či Amazon.

Viz také: DevOps – na co by si podniky měly dávat pozor?

Každopádně vývoj na bázi mikroslužeb často nevede k úspěchu. C. Harvey uvedla, že podporu pro tento přístup poskytují mj. následující technologie; pokud je podnik nepoužívá, měl by se zřejmě vyhnout i mikroslužbám.

Kontejnery: Technologie typu Docker dávají podnikům nezávislost na konkrétním dodavateli cloudových služeb a samozřejmě i provozovateli datového centra, zabalené aplikace (včetně vazeb mezi nimi) lze snadno přesunout na jinou infrastrukturu.

Orchestrace: Hodí se nástroje typu Docker Swarm, Google Kubernetes; Apache Mesos či ZooKeeper.

Mikroslužby se jednodušeji nasazují v prostředí cloudu. Vhodnou doplňkovou technologií jsou rovněž nástroje, které zajistí kontinuitu procesů vývoje a nasazování (continuous integration, CI, continuous delivery CD – v podstatě nástroje, které zajistí implementaci nového kódu/nové verze jak do úložiště vývojářů, tak i do implementací; souvisí s nástroji pro řízení životního cyklu aplikací).

Monitoring aplikací: a to nejen z hlediska samotné funkčnosti a bezpečnosti, za což odpovídají speciální nástroje, ale i co se týče výkonu/efektivity. Toto se jistě netýká pouze aplikací na bázi mikroslužeb, zrovna zde to ale bývá často zanedbáváno.
Nakonec na úspěch projektu má vliv i nasazení nástrojů pro řízení rozhraní API (umožňuje např. snadno integrovat aplikaci se třetími stranami).

Viz také: Oracle API Platform Cloud Service řídí životní cyklus rozhraní

Zdroj: InformationWeek.com a další

Exit mobile version