Technologie mohou být zelené. Platí to i pro hardware

Zdroj:Pixabay

I když se to v první moment nezdá, moderní technologie, speciálně IT, mají k otázkám udržitelnosti zcela bezprostřední vztah. Na první pohled jsou patrné spíše zápory. Tím nejzřetelnějším je, že využívání IT odpovídá za obrovskou spotřebu energie. Informační a komunikační technologie jsou také zodpovědné za produkci 2–4 % skleníkových plynů a někteří analytici předpovídají, že do roku 2025 se globální uhlíková stopa digitálních technologií dokonce zdvojnásobí. Když k těmto problémům přidáme rostoucí množství elektronického odpadu vznikajícího při starších procesech výměny a nahrazování hardwaru, objeví se další důležitý aspekt moderních technologií a výzva, kterou je v této souvislosti třeba řešit.

IT jako celek k udržitelnosti přispívá
Na druhou stranu však technologie přinášejí možnost žít celkově udržitelněji; využíváme-li IT k práci, spojení s jinými lidmi a zábavě, znamená to menší množství cest a spotřebu méně materiálů.
V současnosti existuje jen málo společností, které zatím nezařadily ekologické aspekty podnikání a snižování spotřeby energie na první místa svých firemních agend. V minulosti sice některé společnosti sázely na to, že být zelený představuje konkurenční výhodu, nyní však jde o nutnost, protože snižování emisí uhlíku se stalo celospolečenským cílem, na němž se podílejí organizace, jednotlivci i vlády.
V podnikání navíc udržitelnost souvisí s agilitou a efektivitou, které hrají významnou roli ve snahách firem uspět a zajistit si konkurenceschopnost.

Množství dat, která vytváříme v pracovním i soukromém životě, exponenciálně roste. Zatímco v roce 2020 svět vygeneroval 64,2 zettabajtů, v roce 2025 to už bude více než 3krát víc, a sice přes 181 zettabajtů (tj. 181 miliard terabajtů). S tímto růstem pak souvisí nezbytnost hledat efektivní (a tedy i udržitelná) technologická řešení s energeticky úsporným provozem. Úložiště flash přitom představují dokonalý příklad technologie, která to umožňuje. Úložná pole založená na technologii flash spotřebovávají méně energie, zabírají méně místa a vyžadují méně chlazení než srovnatelné systémy s klasickými pevnými disky. Řešení na bázi flash jsou agilní a přizpůsobitelná, připravená rozšiřovat kapacitu na vyžádání podle potřeb zákazníků a také snižovat spotřebu energie a emise. Tím splňují prakticky veškeré požadavky, které mají firmy s ohledem na svou IT infrastrukturu.

Důraz na životní cyklus technologií
V širším slova smyslu se nyní pod drobnohled dostávají celé životní cykly technologií, návrhy řešení i modely dodávek. Klíčovým faktorem výběrových řízení se totiž stávají ekologické vlastnosti technologií a i celkové politiky dodavatelů. Prakticky normou se v posledních letech stal modulárnější přístup, který umožňuje podle potřeby vyměňovat konkrétní komponenty namísto celých systémů, tedy začlenění udržitelného designu do hardwaru i softwaru. Modularita představuje výhodu i s ohledem na problémy dodavatelských řetězců, s nimiž se v posledních letech potýká celý technologický průmysl. Další výhodou tohoto přístupu je menší obměna hardwaru, a tedy i menší množství elektronického odpadu.
Zákazníci dále kladou důraz na škálovatelnost; snaží maximálně využít investice a vyhnout se nutnosti velkých vstupních nákladů na technologii, kterou budou využívat pouze omezeně. Model as-a-service je odpovědí na tyto požadavky: umožňuje organizacím platit pouze za zdroje, které spotřebují, aniž by se navíc musely starat o jejich správu. Zákazníci tak získají maximum ze svých investic a výrazně omezí plýtvání. Tento přístup znamená, že technologie je spravována centrálně dodavatelem hardwaru nebo poskytovatelem služeb, který je motivován k co největší efektivitě a současně má prostředky, jak jí dosáhnout. Firmy již nemusí provozovat nedostatečně využívané nebo předimenzované systémy.

Problém výběru
Znamená to, že IT oddělení a poskytovatelé technologií jsou připraveni zajistit na úrovni celého oboru udržitelnou budoucnost? Ano i ne. Potenciál tu určitě je. Světové ekonomické fórum (WEF) již navrhlo, že do roku 2050 by digitální technologie mohly snížit celosvětové emise uhlíku o 20 %, protože ovlivní tři odvětví s největšími emisemi: energetiku, materiály a mobilitu.
WEF však uznává, že k tomu může dojít pouze za předpokladu, že budou nasazeny ty správné technologie – to znamená takové, jejichž podstatou je efektivita, které zamezují zbytečnému plýtvání a podporují cíle udržitelnosti. Pokud všechny organizace mají dnes povinnost zavádět ekologičtější procesy, pak technologické společnosti se v této souvislosti musí zaměřit na začlenění ekologičtějších metodik a postupů přímo do svého základního designu tak, aby se staly automatickým procesem.

James Petter, viceprezident pro obchod, Pure Storage

Exit mobile version