Technologie NFC a XOA usnadňují tisk, správu dokumentů a kontrolu provozních nákladů

Technologie NFC a XOA se u tiskáren Samsung používají již od roku 2013. Umožňují tisk z mobilních zařízení a cloudu, usnadňují autentizaci uživatele a jsou vhodné pro sledování zařízení, jejich správu a účtování provozních nákladů. O jejich přínosu pro uživatele jsme hovořili s Jaromírem Štěpánem, Partner Business Managerem společnosti Samsung.
Začněme nejprve technologií NFC. Prozraďte nám, k čemu slouží a u jaké řady tiskáren ji uživatelé mohou najít?

Samsung byl v podstatě první výrobce, který tuto technologii představil u tiskových zařízení. Byla představena v roce 2013 a její hlavní výhodou je to, že usnadňuje komunikaci s mobilními zařízeními. Nejprve byla představena u hlavních strojů ve středním a vyšším segmentu. U něj je NFC dostupné v podobě volitelného doplňku, kde kromě tisku a skenování umožňuje také autentizaci uživatelů pomocí mobilních telefonů.


Jaromír Štěpán, Partner Busines Manager společnosti Samsung

Co všechno je s NFC možné dělat? Zmínil jste tisk a skenování, jaké další funkce?

Zákazníci se stále častěji ptají na možnosti autentizace pomocí mobilních telefonů. Je to nový trend, kterým se práce v kanceláři bude ubírat. Zatím jsou zákazníci zvyklí na to, že autentizace probíhá pomocí hesla, zadaného PIN kódu nebo pomocí čipové identifikační karty, kterou si třeba otevírají dveře. Autentizace pomocí mobilu je něco nového, co tady zatím ještě nebylo.

Jak rychle probíhá komunikace mezi mobilním zařízením s NFC a tiskárnou a jak potom probíhají přenosy dat?

Spárování zařízení mezi mobilním zařízením a NFC tiskárnou probíhá v řádech sekund. Mobilní zařízení s technologií NFC prostě položíte na tiskárnu nebo multifunkční zařízení, na místo, kde je umístěn NFC čip. Po spárování spolu obě zařízení dále komunikují prostřednictvím technologie Wi-Fi direkt. Znamená to, že uživatel nemusí stát u mobilu či tabletu položeného na tiskárně, ale může jej klidně vzít, vzdálit se od tiskárny nebo multifunkčního zařízení a ovládat mobilní zařízení a jeho prostřednictvím i požadované úlohy.


Párování telefonu a tiskárny vybavené NFC čipem

Jaké aplikace jsou pro použití NFC vyžadovány a jaké mobilní platformy jsou podporovány?

Zatím je tato technologie podporována v mobilních zařízeních s operačními systémy Android a iOS. Funguje to tak, že pokud u svého telefonu nemám nainstalovanou aplikaci, tak jsem odkázán příkladd na Google Play store, kde si stáhnu příslušné aplikace Samsung Mobile Print. Po jejich nainstalování mohu používat veškeré funkce, to znamená jak tisknout na multifunkčním zařízení, tak případně skenovat.


Aplikace v mobilním telefonu umožňuje tisk dokumentů i jejich skenování a ukládání do telefonu nebo do cloudu

U některých zařízení jsou displeje produktů větší než u mobilního telefonu. Je práci s nimi snazší než řízení tisku pomocí mobilního telefonu?

V polovině roku 2014 jsme uvedli nová A4 zařízení, jejichž displej není jen displejem, ale jedná se o plnohodnotný 10“ tablet s operačním systémem Android. To znamená, že veškeré ovládání a funkce, na které jsou zvyklí zákazníci z mobilních zařízení, je možné aplikovat na prostředí tiskáren. Větší displej je velmi přehledný a do budoucna přinese zvýšení efektivity práce a její usnadnění v mnoha kancelářích.


Tablet jako displej multifunkčního zařízení

Jaké je podle vás typické nasazení NFC technologií?

V současné době máme různé úspěšné instalace v oblasti školství a finančnictví. Domnívám se, že NFC může využívat jakákoliv obchodní kancelář třeba 20 lidí, kde se pracuje s citlivými dokumenty nebo je potřeba napojit procesy na systémy Document Management Workflow, to znamená digitalizace formulářů, přijatých faktur, dodacích listů a podobně a následná práce s nimi.

*Je možné naskenovat dokument do mobilního telefonu, pracovat na něm a pak je přesunout například na cloudové úložiště? *

To je jedna z funkcionalit. Jsme schopni skenovat dokumenty a ukládat je do cloudového úložiště, dále je zpřístupnit třeba mobilním pracovníkům. Celá technologie a vývoj zařízení vychází z výzkumu trhu společnosti IDC a ten ukazuje, že roste nejen počet uživatelů mobilních zařízení, ale také počet lidí, kteří nepracují přímo v kanceláři. Svoji práci odvádějí někde venku a potřebují pracovat s firemními dokumenty, které mají někde uloženy.

Na řadě vašich tiskáren je označení XOA. Můžete je nějak přiblížit a vysvětlit výhody této technologie?

Platforma XOA je prostředí pro vývojáře aplikací, které poskytuje rozhraní pro vývoj aplikací souvisejících s tiskovým prostředím. Samsung nabízí vlastní řešení, které nese označení BCPS – Samsung Bussines Core Printing Solutions. Je to balík aplikací, které jednak řeší správu výstupu a práci s dokumenty a zároveň základní funkce, jako je autentizace uživatelů, skenování dokumentů napojené na systémy Document Management Workflow, možnost skenování do cloudu (která bude v souvislosti s NFC do budoucna bude hodně zajímavá). Pak jsou to také aplikace pro zabezpečení tisku a sledování nákladů na jednotlivé uživatele, a to nejen při tisku, ale také při kopírování dokumentů.


Samsung Bussines Core Printing Solutions

Kolik je v současné době pro XOA platformu připraveno aplikací?

Na tuhle otázku nelze přesně odpovědět číslem. Existují různé typy aplikací, správ zařízení, výstupů, mobilních aplikací, distribuce dokumentů. Základní balíček Samsung pokrývá všechny vertikály. Vzhledem k tomu, že jde o otevřenou platformu, může kdokoliv získat zdrojový kód. Množství aplikací není nijak omezeno, pokud zákazník něco potřebuje, může využít naše aplikace nebo si u vlastních programátorů a vývojářů připravit vlastní.


Přehled produktů Samsung s technologií XOA

Má XOA platforma nějaká omezení v počtu připojených zařízení, ze kterých se sbírají údaje pro správu?

XOA platforma je dostupná ve variantách embedded (s pokročilými funkcemi a displejem) a web (jednoduché tiskové stroje s menším počtem funkcí). Jde o řešení připravené pro malé a střední firmy, u kterých nepředpokládáme kombinaci nekonečného množství tiskáren, ale rozšíření je možné až do celkového počtu 18 tiskáren či multifunkcí.
Firma může kombinovat třeba 10 XOA samostatných embedded zařízení nebo se rozhodne pro to, že některá XOA embedded zařízení využije jako server a pomocí aplikace XOA enabler povolí komunikaci s dalšímí (až pěti) XOA web tiskárnami. Takové řešení je vhodné například právě pro doúčtování nákladů.

Exit mobile version