Termotiskárna Brother PJ-673 – zajímavé řešení pro mobilní tisk

Brother PJ-673 dokáže tisknout na termopapíry formátu A4 nebo dodávané v rolích, zhotoví servisní záznam, protokol o předání, smlouvu a spoustu dalších dokumentů. Dokáže to téměř kdekoliv. Ve vlaku, autě, v kanceláři nebo třeba na pařezu v lese…
Nabídka mobilních termotiskáren Brother v současné době zahrnuje celkem 5 produktů, které se podobají svým vzhledem, rychlostí tisku a vnějšími rozměry, ale liší se nabízeným tiskovým rozlišením a možnostmi komunikace s přenosnými počítači a mobilními zařízeními. Všechny termotiskárny řady Brother PocketJet (PJ) dokážou pracovat rychlostí tisku až 6 stránek za minutu a jejich mechanika podporuje tisk na samostatně vkládané termopapíry formátu A4 nebo na termopapír v rolích.

Model PJ-622 tiskne v rozlišení 200 dpi a s počítači komunikuje prostřednictvím USB a IRDA portu. Tiskárna PJ-623 nabízí stejné možnosti připojení, ale vyšší pracovní rozlišení 300 dpi. V případě, že kromě USB a IRDA potřebujete tisknout prostřednictvím Bluetooth, můžete zvolit model PJ-662 s nabídkou rozlišení 200 dpi nebo PJ-663 s rozlišením 300 dpi. Nejlépe vybaveným modelem je Brother PJ-673. Pracuje v maximálním nastavení 300 dpi a s počítači, tablety nebo mobilními telefony komunikuje prostřednictvím USB a Wi-Fi rozhraní.

Pro všechny tiskárny je dodávána celá řada zajímavých doplňků (napájecí adaptery, náhradní baterie, pouzdra pro přenášení, schránky pro zabudování do automobilů), která zařízení připraví pro práci ve vašem prostředí.

Testujeme Brother PJ-673

Termotiskárna Brother PJ-673 měří jen 255x55x40 milimetrů a váží 478 gramů. Při práci využijete v podstatě jen dva ovládací prvky, umístěné na levé straně vrchní části zařízení. Zelené tlačítko slouží k zapnutí a vypnutí tiskárny, černé (se symbolem listu papíru) k zavedení/posunu tiskového média. Nad krytem podávacího válečku a termotiskovou mechanikou uvidíte ještě čtyři stavové diody (napájení, data, stav, bezdrátové připojení), díky kterým můžete kontrolovat přenos dat a průběh tisku. Na pravém boku tiskárny je umístěn vstup pro USB kabel (u nižších modelů jej doprovází IRDA port) a na její zadní straně je konektor napájení a přístup k akumulátoru.

Ovladače tiskárny jsou k dispozici na dodávaném CD i na servisních stránkách výrobce. Mezi podporované operační systémy patří Windows XP a novější, Windows Mobile od verze 5.0, iOS, Linux (Deb a RPM) a Android od verze 2.2.

Instalace ovladače (stažení z webu a spuštění průvodce ve Windows 8) nám nezabralo více než 8 minut. Na rozdíl od jiných produktů Brother nejsou ovladače k dispozici v české jazykové mutaci. V nabídce je jen angličtina (mezinárodní a UK). Během instalace uživatel vybírá i způsob připojení k počítači, v případě modelu PJ-673 jsou nabízeny volby USB a Wi-Fi.

Rychlé texty a pomalejší grafika

Brother PJ-673 je primárně určen pro tisk textových dokumentů, případně drobné monochromatické grafiky. Podle technické dokumentace by měla tiskárna zpracovat stránku A4 přibližně za 9,4 sekundy. Po testu můžeme potvrdit, že se tomuto času dokáže přiblížit v případě, že půjde o prostý text. Stranu A4 jsme v takovém nastavení zpracovali za 10,2 sekundy. Vložení jakéhokoliv grafického prvku do dokumentu následný tisk zpomalí. Dokument Word s různými fonty písma a logem jsme zpracovali za 14,2 sekundy, celostránkovou grafiku dokázala tiskárna zhotovit za 40,6 sekundy.

Písmo bylo dobře čitelné i při velikosti fontu 4 a tiskárna neměla problémy se správným zobrazením různých fontů písma ani s diakritikou. U grafiky je třeba vzít v úvahu maximální dostupné rozlišení, tedy 300×300 dpi. V tomto nastavení nelze očekávat žádné grafické orgie a kostičkování v šedé škále (v originální předloze v různých barevných plochách) bylo viditelné prostým okem. Vektorovou růžici dokázalo zařízení zpracovat dobře v případě tisku tmavých čar na bílém podkladu. V obrácené verzi (světlé linky na tmavém pozadí) bylo patrné moaré.

Závěrečné hodnocení

Termotiskárny vhodně doplňují řadu zařízení pro mobilní kancelář (například mobilní skenery Brother, viz Brother DS-920DW pro rychlé skenovaní na cestách), díky malým rozměrům se snadno přenášejí a můžete je využít v podstatě v jakémkoliv prostředí a provozu. Stinnou stránkou snadno přenosných produktů je jejich cena. Za „miniaturizaci“ se prostě platí a ceny podle toho vypadají. Nejlevnější termotiskárna Brother PJ-622 byla nabízena za 10 201 Kč, testovaný model PJ-673 stál v době testu 15 269 Kč. Se síťovým adaptérem (769 Kč), adaptérem do auta (pro zapalovač nebo autobaterii, za 378 Kč), pouzdrem na roli papíru (1 009 Kč), přenosný pouzdrem (142 Kč) nebo stojánkem do auta (1 750 Kč) celková cena za kompletní řešení vyskočí ještě kousek výš. Pro dlouhodobější používání budete potřebovat i nějaké náhradní baterie. K dispozici jsou NiMH akumulátory (tisk 70 stránek A4 na jedno nabití, výdrž 100 nabíjecích cyklů, cena 698 Kč) nebo litiové baterie (tisk 300 stránek A4, 300 nabíjecích cyklů, cena 4 036 Kč.)

Termopapír můžete koupit jako archy A4 (100 ks za 181 Kč) nebo role (6x 30 metrů za 945 Kč), přičemž jedna role délkou odpovídá tisku na 101 stran formátu A4. Náklady na vytištění jedné strany A4 se pohybují mezi 1,56 až 1,81 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH.

Tisk na zařízení Brother PJ-673 je velmi tichý a v případě zpracování textových souborů celkem svižný. Tiskárnu můžete připojit pomocí USB nebo Wi-Fi, v obou případech byste však měli být při tisku v jeho blízkosti. Pokud budete pracovat s termopapírem v rolích, je třeba na začátku tisku dohlédnout na to, aby papír neroloval zpět do tiskárny (stačí přidržet prstem a nasměrovat mimo podávací štěrbinu). Zařízení není vybaveno řezačkou, takže po ukončení tisku si zpracovaný výtisk jednoduše odrhnete (podobně, jako tomu bývá u faxů). U tisku na materiály formátu A4 (například v kanceláři) problémy s rolováním a odtrhnutím samozřejmě odpadají. Při práci s termopapírem musíte mít na paměti jedno omezení: výtisky na světle či u zdrojů tepla časem tmavnou. Pro jejich archivaci je tedy důležité tmavé a chladné místo.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version