Test barevné laserové multifunkce Konica Minolta bizhub C3350

Barevný laserový tisk, kopírování dokumentů a jejich skenování s využitím automatického podavače, podpora faxového provozu a velký přehledný dotykový ovládací panel činí z multifunkčního zařízení Konica Minolta bizhub C3350 skvělého pomocníka do středně velké kanceláře.
Konica Minolta bizhub C3350 je zařízení určené pro práci s dokumenty v maximálním formátu A4. Nabízí pracovní rozlišení 600×600 a 1200×1200 dpi a rychlost černobílého a barevného tisku na hranici 33 stran za minutu jak při jednostranném, tak duplexním provozu. Tisková média se ukládají do spodního přihrádkového zásobníku s kapacitou 550 listů a při tisku nebo kopírování můžete využít i boční vstup pro 100 archů, štítků nebo obálek. Výstup tiskových médií má velmi slušnou kapacitu 250 výtisků a je umístěn pod horní částí stroje se zabudovaným skenerem. V případě, že by se vám kapacita zásobníků zdála nedostatečná, můžete se rozhodnout pro nákup rozšiřujících spodních zásobníků. Každý z nich má kapacitu 500 listů a po jejich dokoupení budete mít k dispozici místo pro uložení celkem 1 650 listů tiskových médií.

Deskový skener v horní části produktu je vhodný pro skenování a kopírování jednotlivých listů, v případě dávkového skenování a pořizování vícestránkových kopií oceníte automatický podavač dokumentů s kapacitou až 50 listů originálu A4. Podporováno je jednostranné i oboustranné snímání předloh. Skener pracuje v maximální rozlišení 600×600 obrazových bodů a je schopen snímat rychlostí až 35 stran A4 za minutu jak v monochromatickém tak i v barevném režimu.

Výbava a ovládání

Ovladače pro tiskárnu jsou připraveny pro operační systémy od Windows XP do Windows 8, Windows Server 2003 – 2012, Mac OS 10.2.8 a novější a Linux. K dispozici jsou jak ve verzích PostSript 3, tak PCL6e a PCL XL. Kromě tisku z počítače můžete využít přímý tisk souborů TIFF, XPS, PDF a 00XML z paměťových médií. Zásuvka USB je umístěna na pravé straně bizhubu C3350 a pokud přenosné paměťové flash disky využíváte, můžete na ně zasílat i sejmuté předlohy v elektronické podobě.

Zařízení je vybaveno 1 GB operační paměti a standardně také pevným diskem s kapacitou 320 GB. Na disk si můžete ukládat dokumenty připravené pro pozdější vytištění a uživatelé jej využijí pro snímání a ukládání dokumentů do připravených adresářů. Nechybí ani podpora skenování dokumentů do e-mailu nebo FTP úložiště.

Výklopný barevný ovládací panel multifunkčního zařízení slouží k základnímu nastavení celého stroje a k jeho snadnému a rychlému používání. Na displej s úhlopříčkou 7 palců (17,8 cm) se vejde hodně zobrazovaných informací, tlačítka připravených předvoleb jsou snadno čitelná a dostatečně velká, takže nemusíte mít strach, že byste omylem stiskli volbu, kterou jste nechtěli použít.

Na displeji okamžitě vidíte stav toneru v zásobnících, můžete si zvolit kopírování, snímání do složek nebo e-mailu a vytištění či odstranění dříve uloženého dokumentu. V dalším nastavení můžete přizpůsobit barevné podání a sytost, vybrat typ dokumentu a formátu, ovlivnit nastavení okraje stránky a úpravy obrazu.
Administrátor může panel využít k nastavení zařízení a zadávání jednotlivých uživatelských účtů a adresářů. Výhodnější pro něj však bude využití vzdálené správy z webového prohlížeče. Webová stránka umožní sledování počtu tiskových úloh a stavu spotřebního materiálu, usnadní nastavení stroje, síťového připojení, vytvoření seznamu e-mailových adres a zabezpečených uživatelských účtů.

Zpracování tiskových úloh a kopírování

Konica Minolta bizhub C3350 si příliš nedělá starosti s tím, zda má zpracovat černobílý text nebo barevnou celostránkovou grafiku, neřeší ani to, jestli chce uživatel tisk nebo kopii. Každou úlohu totiž zpracuje velmi rychle. Na textový dokument s drobnou grafikou potřebovala při tisku jen 9,7 sekundy, na celostránkovou fotografii 11,7 sekundy. Černobílá kopie A4 byla zpracována za 11,3 sekundy, barevná kopie o sekundu pomaleji. Rychlost práce se projevila zejména při kontinuálním tisku vícestránkových materiálů – 27 stran PDF dokumentu s textem a grafikou zařízení vytisklo za 1 minutu a 4,2 sekundy. Test rychlosti opakování bez problémů potvrdil výrobcem uváděnou rychlost 33 stran za minutu černobíle i v barvě.

Zatímco k rychlosti nemáme v podstatě žádné připomínky, ke zpracování barev a čárové grafiky si pár doporučení neodpustíme. Monochromatický tisk a kopírování bylo bez problémů, před použitím barev se při prvním nastavení tisku bez korekcí neobejdete. Azurová a purpurová barva byly nanášeny správně, ve žluté se objevil posun do zelena. Tento problém je možné vyřešit změnou nastavení barev v ovládacím panelu nebo v ovladači. Druhou faktickou připomínku máme ke zpracování světlé vektorové růžice na tmavém podkladu, u níž došlo ke slití podkladu, kdy byly bílé čáry v tmavém barevném poli hůře viditelné. Řešením tohoto neduhu je volba jiných ovladačů (PostScript místo PCL6), případně tisk ze správných programů (nespoléhejte na univerzální prohlížeče dokumentů, které dokážou tisknout z náhledu, ale tiskněte z programů, kterými jste dokument vytvořili).

Závěrečné hodnocení

Konica Minolta bizhub C3350 je připravena pro maximální měsíční zatížení až 120 000 výtisků. Jedná se tedy o rozměrově malý univerzální kancelářský stroj s plně duplexním provozem a velmi vysokým výkonem. Výrobce zákazníkům nabízí i velmi zajímavé rozšiřující moduly, mezi které kromě dříve zmíněných podavačů tiskových médií patří i stolek pod stroj s kolečky, sešívačka, autentizační zařízení, čtečka paměťových karet, Wi-Fi modul a příslušenství pro přímý tisk čárových kódů, Unicode písem a písem OCR A a B. Mezi kladné stránky patří snadné ovládání pomocí rozměrného dotykového displeje panelu (s plnou podporu češtiny) a velmi dobře vyřešená správa uživatelských kont. Jednotlivým uživatelům můžete zpřístupnit jen některé funkce celého zařízení (např. povolíte jen černobílý tisk a zakážete kopírování), můžete jim nabídnout funkce zabezpečeného tisku a zároveň získáte přehled o tom, kdo a jak zařízení využíval.

Zařízení je při práci velmi rychlé a jeho provozní náklady se pohybují v rozumných mezích. Tonerové zásobníky a zobrazovací jednotky jsou snadno přístupné po odklopení předního krycího panelu, k dalším částem tiskové mechaniky se dostanete po vyklopení pravého boku stroje. Tonerové zásobníky vydrží na 10 000 stran s pokrytím 5%, obrazové jednotky jsou určeny pro vytištění 30 000 – 50 000 stran se stejným pokrytím podle toho, zda převažuje tisk jednostránkových nebo vícestránkových dokumentů. Ke spotřebnímu materiálu patří i nádobka na odpadní toner s životností 9 000 barevných nebo 36 000 černobílých výtisků. Přenosový váleček a přenosový pás mají životnost 150 000 výtisků a fixační jednotka vydrží vytištění 120 000 stran. Počítáme s tím, že se na tomto zařízení budou tisknou zejména vícestránkové dokumenty. Provozní náklady jsou v takovém případě velmi nízké, srovnatelné s A3 multifunkčními stroji jak pro monochromatický tisk, tak i pro tisk barevný. Doporučená cena multifunkčního stroje Konica Minolta bizhub C3350 v době testu byla 46 190 Kč bez DPH.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version