Test černobílé multifunkce Samsung ProXpress M4080FX

Společnost Samsung od srpna letošního roku rozšířila nabídku kancelářských multifunkčních produktů s černobílým tiskem a barevným skenováním o novinku s označením Samsung ProXpress M4080FX. V krátkém testu jsme se zjišťovali, co tenhle stroj dokáže.
Samsung ProXpress M4080FX je multifunkční zařízení pro monochromatický tisk a kopírování dokumentů rychlostí až 40 stran A4 za minutu. Zvládne i skenování černobílých nebo barevných předloh a při použití oboustranného průchodového podavače pracuje rychlostí až 60 stran A4 za minutu. U jednostranných předloh se rychlost jejich zpracování pohybuje na hranici 35 stran za minutu.


Samsung ProXpress M4080FX

Horká novinka na našem trhu je velmi podobná produktu ProXpress C2680FX, který jsme vyzkoušeli před pár týdny. Stejný ovládací panel se sedmipalcovým dotykovým barevným displejem a numerickými tlačítky, shodný skener s automatickým podavačem, přehledný ovladač tisku PCL6 a totožné programové vybavení, zahrnující Universal Scan Driver pro síťové skenování a utilitu Easy Printer Manager pro práci se sejmutými dokumenty. K dispozici je i faxový modul pro příjem a odesílání faxových zpráv.

Tisková mechanika je samozřejmě odlišná, místo čtyř barevných tonerů je k dispozici jen velkokapacitní tonerový zásobník s černou barvou. Zařízení je vybaveno dvoujádrovým procesorem s pracovní frekvencí 1 GHz a standardně také 1 GB operační paměti, kterou je možné za příplatek rozšířit na 2 GB. Pro práci s dokumenty (zasílané tiskové úlohy, zabezpečený tisk, skenování) je k dispozici interní pevný disk s kapacitou 320 GB. Zařízení podporuje ukládání dokumentů na USB flash disky a přímý tisk z těchto paměťových médií.


Samsung ProXpress M4080FX

Samsung ProXpress M4080FX je určen pro provoz s běžnou zátěží kolem 14 000 výtisků za měsíc, maximální měsíční zatížení by nárazově nemělo překročit 120 000 výtisků. Novinka s hmotností 25 kg a vnějšími rozměry 530x482x576 mm podporuje automatický oboustranný tisk a je vybavena dvojicí podavačů. Výklopný víceúčelový zásobník na přední straně tiskárny je určen pro práci se 100 listy papíru, do zásuvky spodního zásobníku se vejde 550 listů. Výstupní podavač výtisků na horní straně tiskárny je připraven pro 250 výtisků. Mezi volitelné doplňky patří zásobníky papíru, které zvyšují objem současně uložených tiskových médií až na 2300 listů A4. Dokoupit si můžete i podstavec s kolečky. Za zmínku stojí také volitelný modul NFC, který umožní přímý tisk z mobilních zařízení, podporujících tuto technologii.

Instalace ovladačů a testování

Ovladače zařízení (PCL5c, PCL6, Postscipt 3, PDF 1.7 pro Windows XP a novější, Mac OS X 10.6 a novější, Linux /Unix) jsou dodávány na CD, které je přibaleno v krabici s multifunkčním strojem (společně se stručným návodem k instalaci a napájecím kabelem). Pokud nemáte k dispozici CD mechaniku, můžete si je stáhnout z webových stránek výrobce. V obou případech vás průvodce provede celým instalačním procesem, nabídne vám možnost připojení tiskárny prostřednictvím USB, ethernetové sítě nebo s využitím Wi-Fi připojení.


Průvodce instalací ovladačů Samsung ProXpress M4080FX

V případě, že využijete síťové připojení, budete mít kromě tisku k dispozici i funkce skenování. U USB připojení vám stroj nabídne jen vytištění dokumentů a skenování (na USB flash disk nebo na vestavěný pevný disk) budete ovládat na dotykovém displeji.
Během testu Samsung ProXpress C2680FX bez problémů potvrdil deklarovanou rychlost tisku – za minutu dokázal zpracovat 40 výtisků jednostranně a 10 listů (20 stran A4) při volbě duplexního tisku. Mírně zavádějící je informace výrobce o rychlosti prvního výtisku, která by se měla pohybovat kolem 6 sekund. Při našich zkouškách jsme se nedostali pod hranici 8 sekund v případě tisku prostého textu. Ss přibývajícími grafickými prvky v dokumentech čas mírně narůstal.


Easy Document Creator pro skenování obrazových předloh

Dokument Word s různými fonty a drobnou grafikou tiskárna zpracovala za 9,5 sekundy ve standardním rozlišení a za 11,2 sekundy při nastavení vysoké kvality tisku. Oboustranné zpracování dokumentu trvalo 14,5 sekundy. Výtisky celostránkové vektorové a rastrové grafiky Samsung M4080FX zaměstnaly na 13,7-17,5 sekundy (standardní a vysoká kvalita tisku). Při tisku 27stránkového testovacího PDF souboru jsme naměřili čas 48,9 sekundy.


Nastavení tisku v ovladači Samsung ProXpress M4080FX

Příjemným překvapením bylo sledování kvality a rychlosti kopírování. Skener s tiskovou mechanikou spolupracuje skutečně vzorně a nijak nezdržuje při práci. Graficky velmi zdařilou kopii A4 jsme ze zařízení získali za 9,1-9,6 sekundy (podle nastavení kvality tisku). Při použití automatického podavače dokumentů jsme naměřili čas 20 sekund při kopírování 7stránkové předlohy jednostranně a 51 sekund při zhotovení kopií 7 listů (14 stran) oboustranně.

Při skenování po síti můžete počítat s časem od 10,5 do 11,9 sekundy (černobíle, 300 a 600 ppi), respektive od 11,2 do 13,5 sekundy (barevně, 300 a 600 ppi. Rychlost skenování s využitím automatického podavače dokumentů při ukládání vícestránkového souboru na interní HDD dosáhla přibližně 58 stran A4 za minutu.

Závěrečné hodnocení

Rychlý a kvalitní tisk, svižné kopírování a skvělá práce s dotykovým displejem. To jsou podle nás hlavní benefity nového multifunkčního zařízení od Samsungu. Model ProXpress M4080FX nabízí i řadu zajímavých rozšíření, takže jej můžete snadno přizpůsobit menší či větší skupině pracovníků. Je přitom jedno, jestli budou chtít tisknout z mobilních zařízení, z paměťových USB disků, stolních nebo přenosných počítačů. Na všechny úlohy je tento stroj připraven.


Dotykový panel zařízení Samsung ProXpress M4080FX

Běžné uživatele potěší lokalizace ovladače tiskárny, ovládacího panelu (s drobnými problémy v zobrazení diakritiky) i nástroje pro skenování. Administrátoři, kteří tiskárnu kontrolují prostřednictvím webového rozhraní, se musí spokojit s angličtinou (na kterou jsou stejně zvyklí).


Nástroje pro sledování tiskárny: Easy Print Manager, Sync Thru Web Service a oznamovací Stav tiskárny

Samsung ProXpress M4080FX se začal prodávat za 21 446 Kč bez DPH (25 950 Kč s DPH). Spotřební materiál pro toto multifunkční zařízení zahrnuje černý tonerový zásobník s obrazovým válcem, který vystačí na 10 000 stran, v prodeji je i vysokokapacitní toner na 20 000 výtisků. Cena tonerů je 4 173 a 6 363 bez DPH (5 050/7 700 Kč s DPH). Náklady na tisk strany A4 se tedy pohybují kolem 0,42/0,32 Kč bez DPH (0,51/0,39 Kč s DPH) při pokrytí 5 procent.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version