Test inkoustové multifunkce Brother MFC-J5720DW

Brother MFC-J5720DW je kancelářské multifunkční zařízení pro menší pracovní kolektivy, které při své práci využijí formát média A3. Nabízí inkoustovou technologii tisku, podporuje automatický oboustranný tisk, skenování i kopírování dokumentů a umožňuje práci s různými tiskovými médii a formáty najednou.
Inkoustová multifunkce MFC-J5720DW je zařízení pro tisk, skenování, kopírování, faxování, ukládání dokumentů do cloudu a mobilní tisk. Zařízení obsahuje tři zásobníky papíru, přihrádku pro práci s obálkami a nabízí celkovou kapacitu až 580 listů vložných tiskových médií. Listy formátu A4 se v dvojici spodních zásobníků ukládají na šířku a inkoust je při tisku nanášen na jejich podélnou stranu. Delší dráha tiskové hlavy příznivě ovlivňuje celkovou rychlost tisku a usnadňuje i oboustranné zpracování dokumentů. V případě práce s formátem A3 je možné využít zadní šikmý podavač s kapacitou 80 listů, nebo vysunout spodní zásobníky (2×250) a rozložit je pro formát A3. Pro každý zásobník lze volit nejen různé formáty, ale také různé typy tiskových médií. Kromě běžných kancelářských papírů nabízí Brother i lesklé papíry pro tisk fotografií a potahované papíry speciálně určené pro inkoustové tiskárny.


Multifunkční zařízení Brother MFC-J5720DW

Výbava, software, ovládání

Zařízení je na cestě k zákazníkovi vybaveno čtyřmi samostatnými kazetami s inkoustem, napájecím a faxovým kabelem, uživatelskou příručkou, stručným návodem k obsluze, záručním listem a s programovým vybavením na DVD. Ovladače jsou připraveny pro operační systémy od Windows XP do Windows 8, zahrnují software pro Windows Server od 2003 do 2012 a nechybí ani podpora Mac OS X verze 10.7 a novější.

Zprovoznění multifunkčního zařízení zahrnuje vybalení, vložení inkoustových kazet, spuštění, volbu jazyka (čeština je plně podporována) a připojení prostřednictvím USB kabelu, ethernetovým kabelem nebo s využitím Wi-Fi připojení. V případě Wi-Fi může tiskárna pracovat jako samostatný přístupový bod, nebo jsou na ni data zasílána prostřednictvím bezdrátového routeru. Software na dodávaném kompaktním disku s českým jazykovým průvodcem nabídl instalaci MFL-Pro Suite, zahrnující kromě ovladačů tiskárny a skeneru také program pro příjem a odesílání faxu, Status Monitor pro sledování stavu, Control Center4 pro vzdálené skenování, příručku uživatele a nápovědu.

Nástroj Brother Utilities v podstatě sdružuje rychlé volby skenování a faxového provozu. Umožňuje i vzdálenou správu nastavení tisku. Control Center 4 je utilita pro skenování a práci se sejmutou předlohou.


Instalace a obslužný software pro Brother MFC-J5720DW

Umožňuje skenovat obrázek, OCR rozpoznání textu, odeslání předlohy prostřednictvím e-mailu nebo její přesun do vzdálené složky v cloudu. Pomocí velkého dotykového displeje zařízení se na zařízení připojeném k internetu snadno dostanete k online účtům OneNote, Evernote a Picasa , stejně jako k úložištím Dropbox, OneDrive a Google Drive. Kromě cloudu můžete skenovat i na paměťové karty a USB disky, nebo z nich tisknout fotografie přímo na zařízení.

Tiskové ovladače nabízejí uživateli základní nebo pokročilé nastavení, volbu monochromatického nebo barevného zpracování dokumentů, druh tiskového média (kancelářský, potahovaný, foto), režim přírodního nebo živého zpracování barev, oboustranný tisk, stejně jako soutisk několika stran dokumentu na jeden list papíru a zpracování brožury. V nastavení skeneru je k dispozici volba formátu uložení snímku, rozlišení skeneru, barevný a černobílý režimu i přizpůsobení jasu a kontrastu.


Obslužný software pro Brother MFC-J5720DW

Rychlost tisku a kopírování

V případě tisku v náhledové kvalitě dokáže model MFC-J5720 pracovat rychlostí opakování až 35 stran za minutu černobíle a 27 stran za minutu barevně, v normálním pracovním režimu se rychlost pohybuje mezi 20 barevnými a 22 černobílými stranami za minutu. Kopírování dokumentů při volbě automatického oboustranného průchodového skeneru s kapacitou 50 listů celý proces trochu zbrzdí na 12 stran A4 za minutu černobíle a 9 stran za minutu barevně.

Během testu nás kromě rychlosti opakování a počtu stran za minutu zajímala rychlost prvního výtisku v různých aplikacích. Multifunkční Brother MFC-j5720DW si vedl celkem dobře. Rychlý tisk dokumentu MS Word s textem a drobnou grafikou trval 12,1 sekundy černobíle i barevně, v normálním režimu tisku byl první výtisk o 3 sekundy pomalejší. Celostránková grafika byla zhotovena za 1 minutu a 19 sekund černobíle a 1 minutu a 42 sekund barevně. Soubor 27 barevných stran dokázalo multifunkční zařízení vytisknout za 2 minuty a 55 sekund. Zařízení si velmi dobře poradilo s barevnými přechody i jemnou vektorovou růžicí s různými barvami linek. O něco horší byla situace bílých čar na tmavším pozadí. Na běžném kancelářském papíru se čáry ztrácely. Při použití vyššího rozlišení a speciálních tiskových médií však bylo vše v pořádku.

Při měření rychlosti kopírování dokázal model MFC-J5720DV zhotovit černobílou kopii za 20,9 sekundy a barevnou za 24,9 sekundy. V případě nastavení nejvyšší kvality se doba zhotovení kopie prodloužila na 1 minutu a 24 sekund černobíle, resp. 1 minutu a 42 sekund barevně. Rozdíl v kvalitě přitom nebyl nijak výrazný ve prospěch nejvyšší kvality tisku. Ověřili jsme si, že volba nejvyššího rozlišení má smysl jen v případě použití potahovaných papírů pro inkoustové tiskárny nebo lesklých fotografických papírů.


Pozice pro USB disky a paměťové karty, odklopený průchodový skener, pohled na inkoustové zásobníky a detail ovládacího panelu Brother MFC-J5720DW

Závěrečné shrnutí

Brother MFC-J5720DW je překvapivě skladná multifunkce, která trochu „klame tělem“. Bez založených papírů A3 si řada lidí nedokáže představit, že by tento tiskový formát mohl být podporován. Přitom stačí pár sekund ke změně podavače a kromě obálek a A4 listů lze tisknout i na A3. Potěšující je podpora duplexního tisku i rychlého duplexního skenování, stejně jako fungující bezdrátový a mobilní tisk. Kapacita vstupních zásobníků 580 listů je pro běžnou kancelářskou práci dostatečná, pokud by mohl Brother na něčem zapracovat, tak na zvýšení předního výstupu. Uváděných 50 listů je maximum, které výsuvný přední odkládací panel snese, což znamená, že své výtisky by měli uživatelé odebírat krátce po jejich zpracování.

Při testu nás zařízení několikrát překvapilo světlejším podání všech barevných odstínů. V případě požadavků na sytější zpracování barev se osvědčila změna sytosti v ovladači (změna nastavení 0 na volbu 1 nebo 2). Podobnou změnu doporučujeme i v samotném zařízení (pro kopírování dokumentů). Tyto výtky se vztahují výhradně na práci s kancelářským papírem běžné gramáže (70-80 g/m2). Tisk a kopie na potahovaných listech nebo lesklých papírech byly opět naprosto v pořádku.

Zařízení je standardně dodáváno s inkoustovými kazetami pro tisk přibližně 600 stran s pokrytím 5 % barvy. Náklady na tisk při použití těchto inkoustů pohybují od 1,01 Kč při černobílém tisku do 2,99 Kč při barevném zpracování dokumentů. Mnohem ekonomičtější je volba velkokapacitních kazet pro 2 400 (černá) a 1 200 (CMY) stran. Černobílý tisk s pokrytím 5 % pak vychází na 0,37 Kč a barevný tisk s celkovým pokrytím 20 % na 1,69 Kč. Cena multifunkčního zařízení Brother MFC-J5720DW v době testu byla 7 671 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version