Test inkoustové multifunkce Canon MAXIFY MB5350

Rychlý inkoustový tisk a skenování, kopírování, faxování, podpora mobilního tisku a zpracování dokumentů z USB disků a cloudu, stejně jako ukládání na tato místa. Přidejte k tomu zajímavou pořizovací cenu a hned znáte hlavní důvody, proč byste měli o nákupu nové multifunkce Canon MAXIFY MB5350 do malé kanceláře uvažovat.
Produktová řada Canon MAXIFY navazuje na inkoustové multifunkce PIXMA pro domácnost a při výběru vám právě název napoví, že je určena pro náročnější kancelářskou práci. Odpovídá tomu jak objem inkoustu v zásobnících (pro černou barvu vydrží přibližně 2 500 výtisků s 5% pokrytím a v případě zbývajících barev CMY jsou určeny pro přibližně 1 500 výtisků), tak kapacita vstupních a výstupních zásobníků.

Canon MAXIFY MB5350 popisuje výrobce jako multifunkční produkt, který dokáže první výtisk zpracovat již do 7 sekund černobíle a do 9 sekund barevně. Rychlost tisku se pohybuje na hranici 23 černobílých nebo 15 barevných stran A4 za minutu a kromě jednostranného zpracování dokumentů se můžete rozhodnout i pro automatický oboustranný tisk. Maximální hardwarové rozlišení tisku je 600×1200 bodů.

Multifunkční stroj je připraven i pro kopírování a skenování v rozlišení 1200×1200 bodů, a to jak s využitím skleněné desky skeneru, tak s podporou automatického oboustranného jednoprůchodového skenování dokumentů, přičemž najednou může zpracovat až 50 listů formátu A4. Maximální rychlost skenování z automatického podavače se pohybuje mezi 10-21 stranami za minutu (jednostranně či oboustranně) v barevném režimu a mezi 18-31 stranami za minutu (jednostranně či oboustranně) v případě černobílého zpracování dokumentů. Kopírování dokumentů podávaných ADF modulem se pohybuje mezi 10 stranami A4 za minutu barevně a 21 stranami A4 za minutu černobíle.

Výbava a dodávaný software

Canon MAXIFY MB5350 je vybaven dvěma zásobníky tiskových médií s celkovou kapacitou 500 listů. V každém zásobníku můžete mít jiný typ média (kancelářský papír, fotopapír, potahované listy) i různý formát od fotopapírů 10×15 do běžných rozměrů A4, A5, B5, Letter, Legal. V případě volby formátu A4 počítejte s tím, že oba zásobníky budou mírně vyčnívat, protože jinak by se listy A4 do nepříliš hlubokého těla multifunkce nevešly. Výstupní zásobník s výsuvnou a výklopnou opěrkou má kapacitu 50 listů.

Multifunkční zařízení nám bylo dodáno společně s inkoustovými zásobníky, dokumentací a CD s ovladači. Průvodce instalací byl zpracován v češtině, v prvním kroku nabídl volbu způsobu připojení (Bezdrátová síť LAN, Kabelová síť LAN a připojení USB), následoval výběr místa bydliště a nakonec i doporučení pro instalaci potřebného softwarového vybavení. Software pro instalaci vyžadoval 432 MB volného místa na disku a kromě ovladačů byla k dispozici i elektronická uživatelská příručka, nástroje rychlé volby, Canon Quick Toolbox, Scanning Utility a Easy-WebPrint EX. Instalace od spuštění programu na CD do výtisku zkušební stránky zabrala přibližně 13 minut.

Ovladače jsou k dispozici na dodávaném CD i na webu výrobce, využití najdou v systémech Windows od verze XP SP3 do Windows 8.1., Windows Server 2003 – 2012 R2 a Mac OS X od verze 10.6.8. Mezi podporované mobilní operační systémy patří Android, iOS a Windows RT.

Při tisku z počítače, cloudu nebo mobilního zařízení si budete k multifunkci chodit jen pro vytištěné dokumenty. Řadu úloh totiž zvládnete přímo ze svého počítače nebo mobilního zařízení. V případě skenování či kopírování ze skla skeneru nebo ADF podavače častěji využijete ovládací panel s dotykovým barevným displejem s úhlopříčkou 7,5 cm, na jehož stranách je šest ovládacích tlačítek (Home, Back, zapnutí zařízení, zrušení úlohy, černobílá kopie a barevná kopie).

Displej je celkem přehledný a dobře reaguje na dotyk i posun na jinou obrazovku. Jeho hlavní obrazovka nabízí rychlé volby pro kopírování, skenování, faxový provoz a přístup do cloudu. Navíc informuje o zapnutí či vypnutí Wi-Fi, umožňuje sledovat stav inkoustu v cartridgích a tisková média založená v zásobnících. Z hlavní obrazovky se při volbě režimu práce dostanete do vnořených nabídek nastavení zásobníků, sítě, rozlišení tisku, skenování, můžete vyhledat cloudové a místní úložiště, případně zpracovat data uložená na USB flash disku. Členění nabídek je logické a s plnou podporou češtiny.

Rychlost tisku a kopírování

Canon MAXIFY MB5350 jsme v kanceláři trápili déle než 8 týdnů, vyzkoušeli jsme řadu tiskových médií z obou podavačů, připojení pomocí USB, přes Wi-Fi přístupový bod i s kabelovým ethernetovým připojením. Tiskla jednostránkové úlohy párkrát denně, skenovala na USB disk a na připojený notebook, snažili jsme se ji nechat vyschnout se špatně zaparkovanou tiskovou hlavou. Závady jsme se nedočkali. Žádný zásek papíru, vynechávání tisku nebo problémy s dlouhým čištěním inkoustových trysek.

Přesvědčili jsme se, že podobně jako u jiných inkoustových zařízení, i u Canonu MAXIFY MB5350 rychlost zpracování tiskové úlohy ovlivňuje nastavení pracovního rozlišení, volba tiskového média a množství inkoustu, které bude na papír či fotografický materiál nanášeno. Prostý text na běžný papír dokáže model MB5350 vytisknout za 8 sekund, kombinaci různobarevného textu, různých fontů písma a drobné grafiky zhotoví za 11,1 sekundy černobíle a 13,6 sekundy barevně. Kontinuální tisk 27stránkového barevného PDF souboru trval 3 minuty a 51 sekund. Celostránková fotografie ve vysoké kvalitě na běžný papír zaměstnala zařízení na 35,4 sekundy černobíle a 1 minutu a 12,5 sekundy barevně. Použití fotopapíru prodloužilo dobu výtisku v nejvyšším nastavení na 2 minuty a 5 sekund v černobílém i barevném režimu.

Zařízení je celkem svižné při kopírování dokumentů, neboť celostránkovou černobílou kopii s grafikou dokázalo zpracovat za 9,5 sekundy. Volba barevného zpracování však prodloužila dobu téměř na dvojnásobek a kopii jsme získali za 18,1 sekundy. Nastavení nejvyšší kvality kopie a požadavek na zpracování fotografie znovu výrazně zvýšil dobu kopírování a finální dokument byl k dispozici za 2 minuty a 7 sekund.

Závěrečné hodnocení

Z hlediska barevného zpracování nelze Canonu MAXIFY MB5350 moc věcí vytýkat. Barvy byly věrné, nezaznamenali jsme problémy se zpracováním malých fontů písma ani jemné čárové grafiky. Jaký barevný profil v počítači nastavíte, takový na vytištěném dokumentu dostanete, aniž byste se museli uchylovat k nějakým korekcím barev v nastavení zařízení nebo v ovladači. Slabším článkem stroje je vestavěný i průchodový skener. Snímače jsou nastaveny na přesné zachování barev a rychlé zachycení projíždějících dokumentů. Smysl pro detail jim proto trochu schází, a pokud se rozhodnete využít maximálního rozlišení 1200×1200 dpi pro práci s výřezem z originálu, může vás zaskočit nepříjemný šum na snímku.

Tlačítka rychlé volby pro barevné a černobílé kopírování nebo návrat v menu zrychlují práci, na displeji snadno zjistíte okamžitý stav spotřebního materiálu, tiskové úlohy a nastavení sítě. Můžete snadno přepínat mezi kabelovým a bezdrátovým připojením, případně z jednoho počítače tisknout přes USB a z jiných prostřednictvím Wi-Fi. Vše je přehledné a snadné. Přesto si neodpustíme malé postesknutí – dotykový displej by mohl mít o pár centimetrů větší úhlopříčku a nikdo by se určitě nezlobil. Jenže by to o něco prodražilo celý multifunkční stroj a to by byla škoda. Při současné ceně nabízí model MB5350 velmi zajímavý poměr výkonu a ceny a pokud nepotřebujete v kanceláři tisknout více než 1500-2000 výtisků měsíčně (doporučená měsíční zátěž), může být zajímavým kandidátem na nového kancelářského pomocníka.
A jak je to s náklady na provoz? Černý inkoust vydrží na 2500 výtisků, barevné CMY inkousty jsou určeny pro tisk přibližně 1500 stran formátu A4. Černý zásobník stojí 804-838 Kč, každý z barevných zásobníků inkoustů CMY se prodává za 519-598 Kč.

Provozní náklady tisku při 5% pokrytí černou barvou vycházejí na cca 0,33 Kč, celkové barevné pokrytí 20 % (5 % každé barvy) vyjde na 1,51 Kč. Pokud se rozhodnete trochu ušetřit, můžete zvolit ekonomický multipack všech inkoustových zásobníků, který je v prodeji od 2163 Kč. Náklady na černobílý tisk pak klesnou na 0,29 Kč a barevně budete tisknout za 1,24 Kč. Cena barevné inkoustové multifunkce Canon MAXIFY MB5350 byla v době testu 6 988 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version