Test Samsung Portable SSD T1 s kapacitou 500 GB

Samsung není jako výrobce disků žádným nováčkem, jeho 2,5“ a 3,5“ pevné disky nebo SSD zařízení je možné najít v řadě stolních i přenosných počítačů. Od ledna letošního roku je portfolio produktů Samsung bohatší o externí disky SSD T1. Jeden z nich jsme vyzkoušeli.
Přenosné pevné disky s USB rozhraním jsou mezi uživateli počítačů velmi oblíbené. Usnadňují zálohování důležitých dat, jejich přenášení i instalaci programů u počítačů, kterým chybí DVD mechanika. Pro prezentace, textové dokumenty a fotografie vám postačí i běžné USB flash disky s kapacitou 8-32 GB. V případě práce s větším archivem se vyplatí investovat do externích HDD nebo SSD disků.

Po HDD sáhnete v případech, že chcete větší kapacitu za méně peněz. Za 2 – 3 000 korun seženete disky s možností uložení 1-2 TB dat. Dají se snadno přenášet, ale jejich přenosová rychlost není žádný zázrak, zejména pokud nemůžete využít rychlého rozhraní USB 3.0.

Skladnější, výrazně rychlejší, ale bohužel také výrazně dražší variantou jsou SSD disky. Vyplatí se? Pokud vám záleží na rychlosti přenosu dat a nechcete čekat dlouhé minuty na to, až se vám z počítače na disk podaří přesunout několik GB souborů, pak určitě ano.

Malý, snadno přenosný a velmi rychlý disk Samsung SSD T1 je na našem trhu k dispozici v kapacitách 250 GB, 500 GB a 1 TB. Pro test jsme si vybrali zlatou střední cestu, tedy model s možností uložení 500 GB dat. V době testu stál 8 290 Kč, jeho menší sourozenec s kapacitou 250 GB byl nabízen za 4 990 Kč a model T1 s kapacitou 1 TB dat se prodával za 16 490 Kč.

Přenosný disk s vnějšími rozměry 71x54x9,2 mm a hmotností jen 26 gramů snadno schováte do dlaně, do kapsy nebo svého zavazadla. V balení s diskem dostanete plochý USB 3.0 kabel s délkou kolem 10 cm. Při první instalaci nového disku spustíte průvodce, který vám nabídne změnu jména disku, nastavení šifrování a zadání hesla pro přístup k zabezpečeným datům. Podle výrobce jsou nové externí disky vyrobeny technologií s označením 3D V-NAND, která jim poskytuje zvýšenou rychlost a odolnost. Na disky je poskytována záruka v trvání 3 roky.


Porovnání velikosti běžných externích paměťových médií, tj. USB flash disky, externí Samsung SSD T1 a externí HDD Verbatim

Rychlost, to je oč tu běží

Samsung uvádí, že nový SSD T1 disk je výrazně rychlejší než externí SSD a HDD disky. Rozdíl v rychlosti s použitím USB 3.0 rozhraní by měl být až sedminásobný, v případě rozhraní USB 2.0 ještě větší. Při testu jsme výkon poměřovali s interním SSD diskem Samsung MZMTD512, zabudovaným v testovacím notebooku Toshiba Portege Z30-A-11H , dále se starším přenosným externím HDD diskem Verbatim (s instalovaným diskem Samsung HM320JI 320 GB) a pro ilustraci jsme měřili i 32GB microSD kartu Kingston, uloženou v redukci pro SD paměťová média.


Testy rychlosti – interní SSD Samsung


Testy rychlosti – externí SSD Samsung T1


Testy rychlosti – externí HDD Verbatim


Testy rychlosti – externí microSD karta Verbatim

Při testech jsme postupně disky a kartu měřili pomocí programů HD Tach, ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark. Naměřené údaje si můžete prohlédnout v následujících screenshotech a na nás zbývá jen rychlé shrnutí: Samsung SSD T1 prokázal skutečně velmi vysokou výkonnost, jeho rychlost čtení a zápisu se pohybovala kolem 439,5, resp. 425,4 MB/s. Interní SSD disk Samsung prokázal vyšší rychlost čtení 557,7 MB/s, ale nižší rychlost zápisu 329 MB/s, externí HDD s rozhraním USB 2.0. byl oproti SSD T1 ve čtení a zápisu přibližně 12x pomalejší a micro SSD karta Kingston zaostávala 10x při srovnání rychlosti čtení a 27x při zápisu dat.

V druhé části testu jsme kopírovali obsah z interního SSD disku na externí média a zpět. Přenášeli jsme celkem 32,5 GB souborů AVI, MP4, JPG, TIFF a dokumentů Word, PowerPoint a Excell. V případě Samsungu SSD T1 trval přenos dat na externí disk 54,6 sekundy a z externího disku zpět na interní SSD jen 42,5 sekundy. Kopírování na externí HDD Verbatim (s diskem Samsung) s rozhraním USB 2.0. nám zabralo 11 minut a 36 sekund, přenos zpět na interní SSD trval 7 minut a 16,5 sekundy. Nejpomalejší přenos dat proběhl na micro SSD kartu. Data jsme přemístili za 17 minut a 5,3 sekundy. Při kopírování zpět na interní SSD disk došlo k výraznému zrychlení a stopky se zastavily na hodnotě 4 minuty a 44,5 sekundy.

Závěrečné shrnutí

Samsung Portable SSD T1 v podstatě splnil naše očekávání a vysokou rychlost přenosu dat spojenou se značnou úsporou času můžeme bezezbytku potvrdit. Líbilo se nám designové zpracování, malé rozměry, snadná a rychlá instalace i možnosti zabezpečení obsahu s využitím šifrování dat. Bez problémů fungovala i zpětná kompatibilita po připojení externího SSD disku ke stolnímu počítači se starými porty USB 2.0. a 1.1. Jedinou nevýhodou se zdá být vysoká cena, kterou je třeba za disky (bez ohledu na jejich kapacitu) zaplatit. Doprovází ji sice prodloužená záruka 3 roky, ale ani tento benefit zřejmě nebude pro řadu uživatelů dostatečnou pobídkou k nákupu.

Exit mobile version