Tichá síla – pracovní stanice Fujitsu Celsius R940n

Mám rád stolní pracovní stanice, jsou limuzínami ve světě počítačů. Nikde se na nich nešetří, všude je dostatek prostoru, provoz je tichý, výkon obrovský, zpracování perfektní. A jelikož Nvidia v prvním kvartálu tohoto roku vypustila svoji novou vlajkovou loď Quadro M6000, rád jsem na stole udělal místo pro Fujitsu Celsius R940, jehož vnitřek tuto grafiku ukrýval.

Zvolený procesor Xeon, který je základem této dvouprocesorové pracovní stanice, bude mít ještě nějakou dobu hrubý výpočetní výkon plně postačující většině současných uživatelů. A nemusí jít o nejnovější Xeon E7 v3, jak nám dokázala naše sestava s dvojicí čtyřjádrových CPU Intel Xeon E5-2637 v3, 128 GB RAM a 512 GB HDD, usazená na základní desce, kterou si Fujistsu vyrábí ve vlastní továrně. Zatímco o procesorech lze říci, že jejich výkon velmi často postačuje i za hranicí původních předpokladů (procesory, které měly sloužit tak 4 roky, zhusta vidíme v provozu 6 let k plné spokojenosti uživatelů), představuje z pohledu většiny uživatelů kritický prvek grafický akcelerátor, na který se přenesla postupem času i výpočetní zátěž, která dříve zatěžovala CPU.


„Jednoslotová“ Nvidia Quadro K4000 a nová M6000

Quadro M6000 by tak neměl představovat pouze skokový nárůst výkonu, ale i prodloužení morální životnosti současných sestav. I proto jsme pro srovnání zvolili starší, ale hojně vyhledávanou Quadro K4000. Jako základní nástroj pro srovnání výkonu sestavy s M6000, která je současnou špičkou v nabídce grafických karet Nvidia Quadro (postavena na architektuře Maxwell, podobně jako herní Titan X) a K6000 nám posloužil nový benchmark SPECwpc, který je přímo koncipován pro testování výkonu pracovních stanic.


Rozdíl výkonu mezi samotnými kartami je ještě více zřetelný přímo v graficky orientovaném SPECviewperf (fps / vyšší je lepší).


Výkon pod OpenGL si tradičně můžeme porovnat na výsledku Cinebench R15.

R940 s Quadro M6000 / K4000
OpenGL 184,78 / 122,92 fps
CPU 1409 cb / 1414 cb
CPU (Single Core) 144 cb
MP Ratio 9,80 x / 9,84 x

Jak vidět, M6000 je skutečně tím, co Nvidia slibovala. Samozřejmě, pracovní stanice nejsou pro každého, ale jejich cena odpovídá tomu, pro co jsou používány. Jako každý počítač ve firmě si na sebe musí vydělat, a pokud máte zakázku/projekt, který si vyžaduje takto nákladnou investici, musíte mít na druhé straně i adekvátní příjem. Rozhodně se nevyplatí pořídit si tento stroj jenom pro „pocit síly“. U několika náročných vizualizací ročně totiž postačí nadupaná sestava s Intel Core, kdy před odchodem z práce spustíte úlohu a ráno je hotovo. Při pravidelné činnosti se vám ovšem investice do pracovních stanic vrátí v podobě úspory času i práce bez frustrace – buď vaší, nebo zaměstnanců – z čekání na odezvu systému nebo provedení propočtů a vykreslení.


Prostor pro disky je dostatečně prostorný, snadno přístupný po odstranění čelního krytu a řešený jako vyndavací box.

Pokud nemáte finanční zdroje na sestavu přímo s nejnovější M6000, ve skříni je dostatek místa na další grafiku v SLI. Nicméně pracujete-li s 4K rozlišením, měli byste se na M6000 rozhodně podívat – již jenom v porovnání s předchůdkyní zvládá čtveřici monitorů v 4K, proti 2 v případě K6000 (obě karty podporují maximálně 4 displeje). Ovšem rozdíl výkonu v oblasti zpracování 4K se pohybuje na hranici 30 %, zatímco u standardních operací (v závislosti na aplikaci) činí mezi 5-20 %, což není důvod pro okamžitý upgrade.


Skříň je dostatečně prostorná, vše je dobře přístupné, uchyceno zacvakávacími zámky nebo kolébkami, takže nepotřebujete šroubovák.

Výkon ovšem není rozhodně všechno, čím tahle sestava upoutá. Při každodenní práci rozhodně oceníte, jak je Celsius extrémně tichý. Fujitsu umí prostě tyhle mašiny odladit, až je to zpočátku skoro nepříjemné. Člověk si říká, zda ten stroj vůbec běží. Při běžné práci s CADem apod. se hladina hluku pohybuje pod hranicí 30 dB. Až při extrémním zatížení dala o sobě stanice vědět, a i to bylo zřetelné pouze proto, že jsem měl sundanou bočnici. To platí jak u K6000, tak zvláště u M6000, kde jedinou známkou toho, že stroj skutečně pracoval na hraně, byl na dotyk horký povrch grafické karty. O tichý chod se starají nízkootáčkové ventilátory, které díky vnitřnímu rozvržení proudění vzduchu dokáží celý systém účinně chladit s vynaložením menší spotřeby energie, než bývá obvyklé. Na první pohled sice působí ve srovnání s řádou pracovních stanic toto řešení poddimenzovaně, ale je extrémně účinné. V běžném denním hluku stroj ani nevnímáte a lehké ševelení nerozptyluje ani v nočním klidu. Tichý je i větrák zdroje, jehož chod lze přirovnat třeba ke Corsairu RM850 v tichém režimu. Odhlučnění pracovních stanic Fujitsu tak lze při relativně podobných výkonech pracovních stanic stejné konfigurace považovat za značnou konkurenční výhodu.

V základní ceně je tříletý on-site servis, ovšem u této kategorie se rozhodně vyplatí připlatit za NBD. Nečinná pracovní stanice, daleko více než běžné PC, totiž znamená ztrátu – časovou i finanční, vzhledem k povaze úkolů, které s jejich pomocí řešíme.

Fujitsu Celsius 940n
CPU: 2 x Intel Xeon E5-2637 v3
RAM: 128 GB ( 8 x 16GB DDR4-2133)
HDD: 512 GB
GPU: podle zákazníka
www.fujitsu.cz

Exit mobile version