Tip: Kingston DataTraveler DT4000 G2

Pokud jste zvyklí nosit data na USB a potřebujete zajistit alespoň jejich základní ochranu pro případ ztráty nebo zcizení, není na trhu mnoho řešení. Jedním z mála, která pracují se zabezpečeným přístupem a šifrováním, je Kingston DataTraveler 4000 GT2.
Jde již o druhou generaci disku, který splňuje americký standard FIPS140-2 Level a všechna uložená data se šifrují 256bitovým AES v režimu XTS.

Po připojení k počítači disk zabere oproti standardním USB diskům rovnou nejbližší dvě písmena jednotek – část s ovládacím softwarem se identifikuje jako DVD mechanika, prostor pro data jako tradiční disk. Přístup k disku a jeho nastavení jsou řízeny softwarem uloženým právě v „mechanice“.
Při prvním připojení vás krátký a jednoduchý iniciační setup provede nastavením (zvolit heslo apod.) a disk je připraven k použití.

Pro odemknutí musíte spustit právě ovládací program a zadat login. V případě, že zapomenete heslo, jednoduše lze přes toto rozhraní provést reset, ale samozřejmě přijdete i o data v časti vyhrazené pro úložiště. Disk se také zformátuje o 10 neúspěšných pokusech o přístup. K dispozici je i režim „pouze čtení“, který nedovoluje na disk zápis. To pro případ, že disk například připojujete k zařízení, kterému zcela nedůvěřujete.
Díky kryptografickému modulu, který řídí přístup, pro disk nepředstavuje hrozbu ani známý bug v rozhraní USB, který byl několikrát využit pro nahrání škodlivého kódu – tedy útok na USB řadič.

Disk nabízí rozhraní USB 3.0 a rychlost (32GB verze) sekvenčního zápisu je 131 MB/s a sekvenčního čtení 25 MB/s.

I z mechanického pohledu je disk dostatečně robustní. Pouzdro (78 x 22 x 12 mm) je vyrobeno z nerezové, titanem potažené oceli a mechanická plomba umožňuje detekovat pokus o přímý fyzický přístup k hardwaru. Výrobce uvádí vodotěsnost do 120 cm (podle IEC 60529 IPX8), což jsme v praxi nezkoušeli – ale nechali jsme disk přes noc v kbelíku s vodou (20 cm vody) a pak tradičně strčili do rýže, aby vytáhla případnou vlhkost. A disk se poté bez problému načetl. Nicméně jsme disk ještě vyzkoušeli v daleko obvyklejší situaci, a to, že ho zapomenete v oblečení a vyperete. Disk tak cestoval v kapse kalhot do pračky, kde si užil režimy dlouhého praní a extra ždímání. I to přežil bez úhony (naštěstí z kapsy nevypadnul). A i když jsme v to ani nedoufali, překonal i pobyt v sušičce, kde se teploty pohybují okolo 80 °C.

DataTraveler 4000 GT2 tak představuje řešení, které v případě, že potřebujete zvýšit bezpečnost dat, která máte u sebe, rozhodně stojí za úvahu. Použití XTS režimu u AES představuje nárůst bezpečnosti i proti dalším blokovým módům jako je CBC, takže o svá data se nemusíte v případě ztráty příliš strachovat.

DT4000 G2 s rozhraním USB 3.0 se prodává v kapacitách 4, 8, 16, 32 a 64 GB.

Exit mobile version