Tiskárny během lockdownů a poté (2) Nedostatek dílů

O nedostatku čipů pro automobily se píše v seriózním tisku i v bulváru. Také tiskárnu však řídí procesor, skládá se i z různých výlisků z plastu (chybějí i granuláty), šroubků a kovových částí.

Někdo výpadky dodávek přizná, někdo ne. Nebo se ho ještě nedotkly, protože než se dostane díl z kontejneru na linku s výrobkem a ten z ní hotový sjede, může to trvat skoro rok, jak jsme se dozvěděli zase od jednoho výrobce PC. Asi tedy záleží i na celkovém objemu a zásobách na skladě. Výrobcům automobilů už čipy podle denního tisku došly…

Zdeněk Kapusta, Country Manager CZ & SK, Brother CEE GmbH, branch office

Zdeněk Kapusta, Brother: Problémem je výroba v Asii a doprava z tohoto teritoria. Bohužel lockdown v asijských zemích spojený s postupným nedostatkem různých komponentů na trhu vedl k tomu, že naše výrobní závody nemohly pracovat plynule a byly nuceny v některých případech omezovat výrobu. Problémem se stala doprava. Pokud pomineme i to, že cena za přepravu vzrostla asi čtyřikrát, další komplikací je nedostatek kontejnerů a kapacita přístavů. Proto firma v některých případech používá i leteckou a jiné formy přepravy. Musím říci, že z pohledu našeho zastoupení v České republiky, vše jede jak má, i pokud jsme byli jako firma většinově na home-office. Pokud dostaneme potřebné množství včas do České republiky, jsme schopni standardně uspokojovat požadavky trhu.

Epson, Marcel Divín: Lockdown zásadně narušil výrobní a logistický proces všech komodit, které vyrábíme. Celosvětově jsme čelili zavírání továren (i na dobu dvou měsíců), omezení dostupnosti vybraných komponent a výrobních materiálů, či nedostatku pracovních sil ve výrobních továrnách. V kombinaci s omezenou poptávkou tiskových řešení pro kancelářský tisk a významným snížením tiskového objemu bylo nutné najít nový směr. Tím byl domácí tisk v kombinaci s výrobním sektorem, který stále fungoval a byl ochoten investovat do nové, ekologicky a ekonomicky šetrné technologie, jakou je i naše patentovaná inkoustová technologie. Jako většinu výrobců IT techniky a elektroniky nás nedostupnost některých součástek, ale i například plastů, ovlivnila a bude bohužel ovlivňovat i nadále. Primárním dopadem bude stále omezená dostupnost a také může dojít ke zvýšení cen i díky až deseti násobnému navýšení logistických nákladů. Mezery v dodávkách se objevily ihned od března 2020, a bohužel omezená dostupnost platí i dnes. Díky navýšené zásobě klíčových komponentů, kterou jsme vytvořili již v únoru 2020, se dostupnost klíčových modelů výrazně zlepšila již od září 2020. Aktuálně existuje jen část modelů, které si zákazník nemůže pořídit ihned. Bohužel i kvůli aktuální situaci na trhu (obecná nedostupnost u velké části konkurenčních zařízení) nepředpokládám, že bychom tuto situaci dokázali v blízké době dostat do stavu před epidemií.

Petr Atanasčev, ředitel produktového marketingu Konica Minolta Business Solutions Czech

Konica Minolta, Petr Atanasčev: Nedostatek čipů ovlivnil do určité míry snad všechny v našem oboru. Pečlivě sledujeme aktuální situaci a podle toho optimalizujeme naše skladové zásoby. Například v oblasti kamerových systémů jsme velmi dobře předzásobeni. Nicméně očekáváme, že dopady nedostatku čipů se ještě v blízké budoucnosti do určité míry projeví, a to nejen v našem oboru.

Canon, Michal Petro: Nedostatek mikročipů ovlivnil segment tisku stejně jako jiná výrobní odvětví. Ve čtvrtém kvartálu však již očekáváme pomalou stabilizaci situace a neočekáváme výrazné cenové výkyvy.

HP, Marek Sojak: Společnost HP situaci samozřejmě průběžně monitoruje. Dokázali jsme však zvýšit naše výrobní kapacity, abychom uspokojili zvýšenou poptávku. Kromě toho společnost HP také zvýšila přepravní možnosti pro své produkty.

Oki, Lenka Niemiecová: Vzhledem k tomu, že se nedostatek dotkl celého trhu, byl v případě kusových prodejů o něco menší tlak na cenu, důležitější bylo zboží dodat.

Exit mobile version