Top technologie pro IT profesionály

Jak vypadá inzerce zaměstnavatelů na pracovních portálech, co zde vyhledávají a za sebe naopak nabízejí vývojáři? React, Angular, MS Azure, Amazon AWS, Spark a R.
Následující přehled vychází z dat Indeed Hiring Lab a je založen především na tom, jak se mění frekvence vyhledávaných slov. Cynthia Harvey zdůrazňuje na InformationWeek jako význam studie, že se zaměřuje nejenom na to, co hledají a nabízejí uchazeči, ale i na požadavky zaměstnavatelů (jak nabídky prohledávají oni). Přehled odráží především situaci v USA. Mnohé požadavky na IT specialisty samozřejmě vycházejí z místních podmínek (certifikáty, vzdělání, aktuální události – u nás třeba GDPR), nicméně hlavní nejžádanější technologie jsou totožné.

React – open source javacriptová knihovna od Facebooku určená pro vývoj uživatelských rozhraní. Oblíbené hlavně u vývojářů webových a mobilních aplikací, umožňuje např. najednou vytvářet rozhraní aplikace pro iOS i Android.

Angular – podobné vývojové prostředí od Googlu, navíc s větší podporou i pro vývoj desktopových aplikací a umožňující i více než tvorbu rozhraní. Zde prý je patrný větší rozdíl mezi uchazeči o práci, kteří deklarují znalost, zájem na straně podniků roste pomaleji. (Pak v rámci analýzy existuje i zvláštní kategorie technologií, které stále častěji hledají – tj. potenciálně nabízejí – uchazeči, ale naopak zde klesá poptávka ze strany zaměstnavatelů: např. Django, Linux a Python.)

Azure – nejde o nikterak novou technologii, zájem o platformu Microsoftu ale loni výrazně vzrostl. Microsoft sám uvádí, že jeho cloud používá 90 % společností z žebříčku Fortune 500.
Amazon AWS – když roste zájem o MS Azure, mělo by něco podobného logicky platit i pro jedničku v oblasti veřejného cloudu.

Apache Spark – mnoho společností využívá pro práci s velkými objemy dat Hadoop, ale Spark nabízí mnohem větší rychlost (zejména když srovnáváme práci v režimu in-memory) pro provádění analýz v reálném čase.

R – popularita tohoto programovacího jazyka roste opět v souvislosti se zpracováním velkých objemů dat. V poslední verzi statistik Tiobe za rok 2017 se jazyk R posunul ze 16. na 8. místo (první desítka: Java, C, C++, Python, C#, JavaScript, Visual Basic .Net, R, PHP, Perl). Viz také: JavaScript žije i ve světě umělé inteligence

Zdroj: InformationWeek

Exit mobile version