Trendy 2019 podle Canonu: Od decentralizace k umělé inteligenci

Firmy stojí v každém roce před řadou obtížných rozhodnutí, která mohou razantně ovlivnit jejich budoucnost. Investice do správných technologií mohou zamíchat kartami v rámci odvětví a změnit rozložení sil na trhu. Technologie jsou v rychle se měnícím podnikatelském prostředí klíčem k zajištění budoucí návratnosti investic. Canon nabízí předpovědi stěžejních trendů, které se rýsují pro rok 2019.
I když nebude blockchain všudypřítomný, jak mnozí předpovídali v době historických maxim bitcoinu, dojde k vyjasnění role této technologie do budoucna. Přechodné období, v němž budeme v byznysu potkávat myšlenky na zapojení blockchainu na každém kroku, přinese perné časy pro investory, kterým se bude velmi těžko posuzovat návratnost jednotlivých projektů.

„V roce 2019 uslyšíme blockchain velebit jako všemocné řešení, které má spasit vše od katastru nemovitostí až po evidenci žárovek. Tyto vize se přes noc ve skutečnost nepromění, ale brzy budeme svědky toho, že se začnou objevovat opravdová využití v podnikání. Uvidíme, jak některé z nejvýznamnějších společností začnou tuto technologii využívat k vyhotovování smluv, aniž by potřebovali armádu právníků, dále ke zjednodušení správy záznamů nebo k zajištění bezpečných přeshraničních plateb,“ komentuje Quentyn Taylor, ředitel informační bezpečnosti Canon Europe.

Cloud a edge computing

Sbližování cloud a edge computingu za podpory umělé inteligence přinese v roce 2019 dalekosáhlé změny a uvede nás do éry inteligentního cloudu a inteligentního edge. Tyto novinky zajistí spolehlivý chod důležitých institucí, jako jsou nemocnice a školy, budou spravovat vzácné zdroje, např. energii, potraviny a vodu.

Budoucnost je inteligentní edge a inteligentní cloud. Jinými slovy, mít informace na dosah prstu. Vzájemně propojený internet věcí (IoT) doplněný o senzory a připojená zařízení proměňuje kanceláře, výrobní podniky, města i naše domovy. Zároveň začíná vznikat i hybridní cloud, který se posouvá od spojení datového centra s veřejným cloudem k výpočetním jednotkám dostupným i v těch nejodlehlejších koutech světa a schopným fungovat ve spojení s veřejným cloudem.

Pro profesionály v oblasti bezpečnosti představuje podle Quentyn Taylora nejnovější vývoj propojené ekonomiky zcela nový prostor, v němž se budou muset v roce 2019 zorientovat. Hackeři a strůjci kybernetické kriminality zkoumají prostředí všudypřítomné konektivity, rozvětvení služeb a rozšiřující se propojení jednotlivých odvětví: „Měli bychom se proto ptát: Jaká páteřní sít by měla propojovat IoT zařízení? Jaké osobní údaje ve skutečnosti potřebují spotřební zařízení mít? Jaký typ kontroly je zapotřebí? Co je to nejhorší, co se může stát?“

Útoky na ledničku

Vzhledem k tomu, že jsou vzájemně propojená zařízení houfně instalována do kanceláří a pracovních prostředí, ale bezpečnostní opatření mnohdy zůstávají stranou zájmu, budeme jistě brzy svědky hackerských útoků na stále netradičnější zařízení. Chytré ledničky, propojené tiskárny, automobily založené na IoT, to vše představuje příležitosti pro hackery. Pokud je nebude bezpečnostní politika podniků brát v potaz, mohou představovat potenciální slabý článek.

S rychlým rozšířením IoT zařízení v kancelářích po celé Evropě, začíná být jasné, že se nějaká významná firma stane terčem hackerů, kteří neustále hledají nové nezabezpečené koncové body. Podle Quentyna Taylora okřídlené úsloví praví: „Jste jen tak silní, jak silné je vaše nejslabší místo. A žádné antivirové programy na světě vás neochrání proti útoku na celou vaši infrastrukturu, pokud budete mít v kanceláři nechráněnou tiskárnu, ledničku nebo termostat.“

Exit mobile version