Trendy: Automatizace, kontejnery, multicloud a omezení životnosti dat

Navzdory zavádění multicloudových přístupů má každý cloud tendenci být uzavřeným prostředím, kdy datové sady zůstávají uloženy u jediného poskytovatele.

Jaké trendy můžeme během příštího desetiletí očekávat v oblasti podnikového zálohování, kontejnerů a souvisejících technologií? Dle predikcí Pure Storage se podniky budou snažit v prvé řadě překonat uzamčení dat v rámci jediného cloudu a stále rostoucí množství dat zredukovat tím, že ne všechna data budou ukládat navždy.

Automatizované zálohování v kontejnerech
Zálohování dat v podnicích projde podstatnými změnami. Stále rychlejší je zavádění kontejnerů, což podporuje agilitu, škálování a efektivitu podnikání. Organizace transformují aplikace bohaté na data a kritické aplikace tak, aby využívaly moderní architektury. Ústředním prvkem přicházejícího paradigmatu se stává extrémní automatizace – lidská interakce už prostě nemůže vyhovět potřebám moderních aplikačních architektur. Plošně se budou nasazovat řešení zaměřená na kontejnery a především kontejnerizované aplikace; celá aplikace a její konfigurace se v tomto případě zálohuje jako celek. Rozsah zálohování v kontejnerech poroste s tím, jak se bude dále rozšiřovat zavádění systému Kubernetes pro kritické aplikace s velkým množstvím dat. Chtějí-li podniky využívat výhody plynoucí z přijetí této dynamické a rozsáhlé platformy, je automatizace zálohovacích procesů nezbytná.

Zálohování napříč cloudy
Stále důležitější technologií se stane zálohování dat mezi více cloudy. Navzdory zavádění multicloudových přístupů má každý cloud tendenci být uzavřeným prostředím, kdy datové sady zůstávají uloženy u jediného poskytovatele cloudu; to provozovateli hostitelského cloudu přináší výhody. S rostoucími regulačními požadavky, jako je DORA (Digital Operational Resilience Act v Evropské unii), bude ale nabývat na významu zajištění odolnosti proti selhání jednotlivých poskytovatelů cloudu. K tomu je potřeba dokázat snadno a nákladově efektivně zálohovat a obnovovat data v prostředí více cloudů a hybridních cloudů. To vše musí probíhat bez překážek, jako jsou omezení řídicí roviny nebo sankční náklady na výstup dat od poskytovatele cloudu, což dnes omezuje mobilitu dat a tím i pružnost podnikání. Vzhledem k explozivnímu nárůstu dat v rámci poskytovatelů cloudových služeb se tato problematika stane vysokou prioritou a výzvou pro poskytovatele sítí, obchodní modely provozovatelů cloudů i rozpočty zákazníků.

Využití technologie flash
Platformy pro zálohování stále rychleji přecházejí z klasických pevných disků na úložiště flash. Kapacity disků flash se zvyšují a jejich náklady v přepočtu na efektivní TB se vyrovnávají. Lze očekávat, že ve střednědobém horizontu dojde k vyrovnání cen klasických magnetických disků a disků flash, přičemž výkon, jednoduchost a další výhody technologie flash (prostorová úspornost, napájení a chlazení) způsobí, že rovnováha se definitivně převáží v její prospěch.

Všechna data zde nemusí být navždy
Organizace se budou snažit omezit velikost svých záložních datových sad. Podniky stanoví zásady, které změní současný stav, kdy se všechna data ukládají de facto navždy, bez časového omezení, a zajistí dodržování zvolených politik. Pouze tímto způsobem mohou organizace bojovat proti rostoucí velikosti datových sad; v příštích 5-10 letech bude tento růst jasně patrný zejména u nestrukturovaných dat. Omezení objemu dat je nezbytné, aby zálohování dál umožňovalo efektivní obnovu potřebných dat, dodržování předpisů a zmírnění rizik spojených s ransomwarem.

Exit mobile version