Trendy, výkon a zákazník

Jaké jsou trendy v oblasti Wi-Fi, jak dosáhnou nejvyšší výkon sítě nebo podle čeho se rozhoduje zákazník? Na to přináší odpovědi Radek Koudelka – Pre-sales Technical Specialist ze Zyxel Communications Czech s.r.o.
Jaké jsou trendy v oblasti Wi-Fi?
Uvedením normy 802.11ac se bezdrátové přenosy posunuly opět k vyšší rychlosti, kterou jsme získali lepší modulací, větší použitou frekvenční šířkou a větším počtem souběžných streamů. Nové trendy by měly inovace hledat úplně jinde, protože lepší modulace je závislá na perfektním signálu. S použitím frekvenční šířky 160 MHz dosahujeme možného maxima v bez-licenčním pásmu 5 GHz. Počet streamů na malých mobilních zařízeních nedosahoval možného maxima u starší normy 802.11n. Ani u normy 802.11ac jí nejspíše dosahovat nebude.

Proč je standard 802.11ac přelomový?
Přelomový je proto, že v ideálních podmínkách se jeho reálná přenosová rychlost může pohybovat v rychlostech vyšších než je 1 Gbps. To je limit většiny dnešních ethernetových přípojů. Pokud se většina metalických rozvodů stane úzkým hrdlem nejmodernějších bezdrátových přenosů, můžeme si říci, že jsme aktuálně dosáhli nejvyššího dostupného maxima. Dalším nutným krokem bude upgrade i metalické sítě nebo přepínačů. Toto řešení ovšem nebude tak flexibilní jako zapojení přístupového bodu za konektor. Přinese to znatelně vyšší investice a složitější řešení.

Rozhoduje u zákazníka při výběru produktu cena, výkon nebo design?
Zákazníci se většinou rozdělují na několik základních skupin, které lze jednoduše definovat. Jsou to zákazníci, kteří po technologické stránce vědí, co chtějí a rozumí případným problémům. Tito zákazníci se na trhu a v technologiích orientují. Dovedou si jednoduše zjistit, jaká cenová hladina pro požadované produkty existuje. Druhou skupinou je zákazník v technologiích se neorientující. U těchto zákazníků je důležitou rolí hlavně cena. O designu poté spíše rozhoduje majitel objektu, který má být zasíťován. Výsledkem by měl být rovnostranný trojúhelník, kdy na jednotlivých vrcholech jsou cena, technologie a design. Pokud jsou všechny strany dokonale vyváženy, je to ideální stav.

V čem jsou produkty ZyXEL ve výhodě oproti konkurenci?
Právě zmiňovaný rovnostranný trojúhelník se ZyXEL snaží dodržovat. Nabízíme moderní technologie, nerušivý design a příznivou cenu. Samostatně stojící přístupové body nabízejí flexibilitu s možností jejich přepnutí do režimu řízeného kontrolérem. S tím se pojí i technologické možnosti, kdy zapojení do centrálního managementu kontroléru přináší nové funkce pro připojené přístupové body. Výhodou je také bezplatný firmware upgrade, technická podpora v českém jazyce a v neposlední řadě rychlá servisní výměna business přístupových bodů, kdy se zasílá obratem nový kus a pak se teprve vrací ten původní. Tento servis je samozřejmě zdarma.

Jak dosáhnout co nejvyššího výkonu Wi-Fi sítě?
Nejvyšší užitnou hodnotu bezdrátové sítě získáme pochopením všech možností daných norem, zařízení a jejich optimalizací v daném prostředí. Existují různá prostředí a pro každé potřebujeme jinou rychlost, kvalitu signálu, počet obsluhovaných klientů a podobně. Pokud oslovíte partnera, který dané technologie a možnosti zná, vybere a zvolí nejlepší řešení právě pro vaše prostředí.

Exit mobile version