Třetí transformace IT podle IDC

Současné IT se podle analytické společnosti International Data Corporation nachází ve fázi tzv. třetí transformace, která znamená přechod k mobilitě, cloudu, vytěžování big data jejich analýzy, a využívání sociálních sítí. Zákazníci sami určují tento směr, nechtějí být vazaly zavedených dodavatelů IT (vendor-lock) a stále více se orientují na open source. Na bližší podrobnosti jsme se ptali Crawforda Del Prete, který je vedoucím analytikem a prakticky druhým člověkem v hierarchii IDC.
Co vlastně třetí transformace IT znamená?

V zásadě jde o transformaci byznysu prostřednictvím technologií, pomocí mobility, cloudu, big dat a jejich analýzy, a také využití sociálních sítí. V předchozích transformacích IT, zejména v druhé transformaci při přechodu z mainframů na architekturu klient/server, šlo především o snižování nákladů, aby byl byznys efektivnější. V současné době jde naopak o vytváření nových zdrojů příjmů, jak si zajistit pomocí technologií další růst.

Jak to ovlivní koncové zákazníky co do přijímání obsahu a jak naopak jejich dodavatele a dodavatele technologií?

Ovlivní to zejména tradiční výrobce, protože jejich byznys je založen na dodávky zákazníkům z oblasti druhé transformace, kteří mají instalované prostředí klient/server. Ti se však postupně přesouvají do třetí fáze. To znamená, že výrobci jako IBM, Oracle a další, se musejí velmi rychle přeorientovat a otočit kormidlem, včetně svého prodejního kanálu, a sice od prodeje jednotlivých kusů technologií směrem k prodeji řešení a také služeb. Musejí prodávat do jiných míst v organizacích svých zákazníků – místo do IT musejí prodávat tam, kde je jejich byznys a do jeho nových podob, protože tam jde také 38 % jejich rozpočtů.


Crawford del Prete, IDC

To znamená, že místo aby investovali do platformy druhé transformace, stále více sami zákazníci otáčejí kormidlem a jejich iniciativou jsou investice novým, jiným směrem IT. Nabídky těchto výrobců musejí být z tohoto úhlu pohledu relevantní, aby mohli svoje zákazníky uspokojit. Jde o velmi znatelnou transformaci. Ne všichni budou schopni toto udělat.

Co bude v dodávkách IT převládat?

Zavedení výrobci, kteří se orientovali na těsné přivázání zákazníků, také budou muset čelit této skutečnosti, a že se zákazníci orientují na open source. Dobrým příkladem je OpenStack. Společnosti jako HP, IBM nyní OpenStack podporují. Když se ale podíváte na RedHat, ten je snad nejúspěšnějším distributorem Linuxu a umí velmi dobře oslovit podnikové zákazníky, kteří se orientují na ekosystém OpenStacku. Těsné přivazování zákazníků (vendor-lock) k nějakým vlastním (proprietárním) technologiím bude v době třetí transformace stále obtížnější. Vidíme to v mnoha oblastech – v distribuci softwaru open source, uvidíme to i v budoucnosti v oblasti, které se říká „software Defined“ – SDN (Software Defined Networks), Software Defined Storage, Software Defined Servers apod. Takto můžete přinést k zákazníkům běžně dostupné technologie „přímo z regálu“, nahradit jimi proprietární technologie, a oni si je mohou naladit přesně podle svých potřeb. Znamená to také, že hodnota se stěhuje od systémů k službám. Velmi dobře si to už uvědomil například Microsoft, Oracle se začíná vydávat stejnou cestou, a proto také oni sami transformují svůj byznys. Ještě před třemi lety byl Microsoft výrobcem softwaru; v současné době je dodavatelem služeb, a v některých případech dokonce služeb zdarma – příkladem je Office 365 zdarma pro Android. Když si bude jist, že uživatel zůstává u této platformy, začne svoje služby monetizovat v okamžiku, kdy tento zákazník bude potřebovat další služby, až mu přestane stačit, že může pouze číst dokumenty ve Wordu nebo v Power Pointu, až si Microsoft bude jist, že těmto zákazníkům porozuměl. U více společností je to znatelné v cloudu, uvědomují si, že orientace tímto směrem je nutná. Také Oracle zaznamenává objednávky svých cloudových služeb přesahující 100 %. Vendor-lock, těsné přivazování zákazníků k určité firemní technologii, už nebude dále prakticky možný.


Crawford del Prete, IDC

Mají ještě šanci například procesorové platformy typu RISC, jako například Oracle/Sun Sparc, nebo IBM Power, oproti platformě Intel x86?

Existuje určitá třída zákazníků, kteří budou používat platformu Power a jiné unixové konfigurace. Jde o zákazníky, kteří velmi potřebují vysoký výkon. Jejich skupina je stabilní, ale postupem času se bude zužovat. Platforma x86 bude stále růst a bude svázán s drtivou většinou softwarově definovaných implementací IT. Intel bude svůj podíl v této oblasti stále zvyšovat, bude však mít potíže na spodním segmentu trhu, kde vládne platforma ARM – u smartphonů a tabletů, kde má rozhodující instalovanou bázi a Intel zde doposud těžce bojuje. Je to pro něj velmi obtížné, zejména z důvodu cenového rozdílu.

Samsung se prý ale rozhodl, že bude vyrábět pro smartphony a tablety procesory Power podle jejich otevřené specifikace, kterou IBM uvolnila?

Je to možné, ale nemyslím, že by to bylo uskutečnitelné zejména z důvodu spotřeby a kapacity současných baterií. Tuto překážku už naopak Intel překonal, má procesory pro smartphony s frekvencí 1,4 GHz, s nimiž mohou pracovat současná zařízení celý den. Myslím spíše, že Samsung chce naplnit svoji výrobní kapacitu polovodičů a pomoci tím i IBM s výrobou jejich součástek – procesorů Power. Nevěřím, že by se IBM mohla s jejich procesory Power jen tak dostat na nízkou spotřebu.

Existují také zákazníci IT, kteří je vyrábějí a dodávají sami sobě – od serverů po sítě, jako například Amazon, Google a další hráči v cloudu. Mohou například oni znamenat ohrožení pro klasické výrobce?

Ano, jde o zákazníky, kteří potřebují bleskově rychle rozšiřovat svoji infrastrukturu, potřebují ji vytvářet s podobnou architekturou, velmi nízkými náklady a výkonem, jaký jim bude vyhovovat. Poptávají u tradičních dodavatelů serverů a myslím, že v průběhu času mohou být některé jejich referenční návrhy zákaznicky navržené serverové architektury pro hostitelské služby použitelné pro další dodávky. Neočekávám, že by to bylo na komerční bázi, že by například Google vstoupil do serverového byznysu, ale jde o cenově velmi atraktivní architektury. Mění se však to, že společnosti jako například Dell, HP nebo Lenovo, se velmi snaží s OEM výrobci jako FoxCon, aby vyvinuli zařízení tohoto typu a mohli je nabídnout trhu těchto zákazníků.


Crawford del Prete, IDC

Jsme přesvědčeni, že Microsoft s těmito výrobci také spolupracoval, aby vyvinuli snadno vyrobitelné servery pro datacentra. Tato část trhu bude vždy vyžadovat uživatelské úpravy a naladění architektury, se současným požadavkem nízkých nákladů.
Když si ale některé hostingové centrum podobnou referenční architekturu, jakou používá některý poskytovatel cloudu typu Google nebo Youtube nasadí, a jaká je určitým způsobem upravena a naladěna, pak se nevyhnutelně dostává do pasti vendor-lock, že?
Přesně tak! Tito zákaznici budou také muset být velmi obezřetní. Buď si hostingovém centrum takto postaví sami podle návrhu některého popsaného lídra, nebo si nechají dodat normální technologie od Lenova či IBM.

Doposud jsme se nebavili o bezpečnosti, která bude pro internet věcí také otázkou k řešení, vezměme jen systémy SCADA a lékařskou techniku?

Internet věcí je nejrychleji rostoucí kategorií, a bude tomu tak od současné doby až někam do roku 2020. Bezpečnostní otázky internetu věcí budou muset být i v této oblasti řešeny pro mnoho různých druhů přístrojů a zařízení. Budeme potřebovat posílit bezpečnost architektury. Doposud na to nebylo ani vydáno dost peněz. Musejí se udělat dvě věci. Za prvé provést analýzu a vytipovat nejohroženější oblasti, které se týkají například zabezpečení plateb a datových toků. V současné době se vynakládají v oblasti bezpečnosti peníze na ochranu internetu lidí, v budoucnosti budeme muset vynakládat stále více peněz na ochranu internetu věcí. V okamžiku, kdy bude ohrožen internet věcí, budou ohroženi i lidé. Zejména to bude platit u systémů SCADA nebo u lékařské techniky.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version