Trh AI: Nejrychleji porostou výdaje na serverový hardware

Zdroj: Pixabay

Tržby za řešení umělé inteligence, včetně softwaru, hardwaru a souvisejících služeb, podle IDC vzrostou v roce 2022 meziročně o 19,6 % na 432,8 miliardy dolarů. Dále se očekává, že v roce 2023 trh překoná hranici 500 miliard dolarů. Vyplývá to z prognózy IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker.
Mezi třemi hlavními kategoriemi bude podíl výdajů na AI software v roce 2022 mírně klesat, protože výdaje na AI hardware a služby porostou rychleji. Tento trend má pokračovat i v roce 2023. Celkově IDC předpokládá, že v příštích pěti letech nejrychleji porostou výdaje na služby související s umělou inteligencí, a to v průměru o 22 % ročně, zatímco v případě hardwaru to bude bude 20,5 %.
V kategorii softwaru AI tvořily v první polovině roku 2021 47 % výdajů aplikace, následované systémovým infrastrukturním softwarem pro AI s podílem přibližně 35 %. Z hlediska růstu se očekává, že nejlépe si povedou platformy AI s meziročním růstem v průměru 34,6 % v příštích 5 letech, nejpomaleji rostoucím segmentem bude systémový infrastrukturní software AI s průměrným meziročním růstem 14,1 %.
V rámci segmentu aplikací (podkategorie AI software) se předpokládá, že nejrychleji porostou kategorie AI ERM a AI software pro řízení životního cyklu produktů.
V kategorii služeb a IT služeb AI došlo v roce 2021 k meziročnímu růstu 20 % a celosvětové výdaje dosáhly výše 18,4 miliardy dolarů. Tento růst by se měl v roce 2022 zrychlit na 22 % a zůstat na této úrovni až do konce prognózovaného období. Služby AI pro podniky nezůstávají z hlediska růstu o mnoho pozadu s pětiletým růstem 21,9 %. Do roku 2025 IDC očekává, že celkové výdaje na služby AI dosáhnou ročního objemu 52,6 miliardy dolarů.
V poměru k softwaru a službám rostla v roce 2021 z hlediska tržního podílu nejvíce kategorie AI hardwaru, jejíž podíl se zvýšil o 0,5 %. V roce 2022 by měl tento segment dosáhnout 5% podílu na trhu AI s meziročním růstem 24,9 %. V roce 2021 rostly v souvislosti s umělou inteligencí rychleji výdaje na úložiště než na servery. Tento trend se však letos obrátí, přičemž se očekává 26,1% růst AI serverů oproti 19,7% růstu AI úložišť. Z hlediska podílu na výdajích na AI hardware mají servery podíl více než 80 %.
„Ze všech výdajů v různých segmentech trhu s umělou inteligencí představuje hardware zdaleka nejmenší kategorii,“ uvedl Peter Rutten, viceprezident výzkumu pro Performance Intensive Computing ve společnosti IDC. „Organizacím by to mělo napovědět, že šetření na hardwaru pro AI je naprosto kontraproduktivní, zejména vzhledem k rychle rostoucím nárokům na výpočetní výkon v důsledku rostoucí velikosti a složitosti modelů AI.“

Zdroj: IDC

Exit mobile version