Trh Internetu věcí zatím pohání doprava, výroba a utility

Výdaje na Internet věcí ve střední a východní Evropě se podle IDC mají letos zvýšit o 20,6 %. V roce 2016 měl příslušný trh objem téměř 12 miliard dolarů. Roku 2021 by pak velikost trhu dle prognózy měla činit kolem 27 miliard dolarů.
Podle IDC podniky investice do IoT chtějí v krátkodobém horizontu spíše urychlovat, protože tuto technologii pokládají za klíčovou pro digitální transformaci. Největší investice v IoT by letos měly plynout do technologií pro monitoring přepravovaného zboží (1,8 miliardy dolarů), chytré sítě pro rozvod elektřiny, vody a plynu (1,2 miliardy) a sledování výrobních procesů (1 miliarda). Významnou roli bude IoT hrát rovněž v oblasti sledování aktiv a chytrých domácností. Tyto oblasti mají hrát významnou roli i v roce 2021, IDC ovšem očekává, že Internet věcí se do té doby významně uplatní také při stavbě celých budov/komplexů, dále i v oblasti automobilového průmyslu a při vzdáleném monitoringu pojistných událostí.

Z hlediska nasazení IoT v jednotlivých segmentech průmyslu jsou za většinu investic do IoT letos odpovědné dopravní (2,6 miliardy dolarů) a výrobní (2,2 miliardy) firmy a veřejné služby (1,3 miliardy). Čtvrtým největším segmentem jsou výdaje koncových uživatelů (1,1 miliardy). Celá řada případů nasazení IoT ovšem překračuje hranice jednotlivých oborů, eventuálně do těchto oblastí investují firmy bez ohledu na předmět svého podnikání (chytré budovy, propojené automobily…).

Společnost IDC v rámci výdajů na IoT dále rozlišuje, za co přesně se platí. Největší podíl zde hrají výdaje za hardware a služby; ty se dále dělí na kategorii „IT a instalace“ a „provoz a obsah“. V oblasti softwaru míří nejvyšší prostředky na aplikační software, největší růst IDC předpokládá pro kategorie horizontálního a analytického softwaru. Významnou roli zde začnou hrát investice do softwaru a hardwaru pro IoT v souvislosti se zabezpečením.

V rámci oblasti střední a východní Evropy mají být v roce 2021 výdaje na IoT nejvyšší v Rusku (9,4 miliardy), Polsku (5,8 miliard) a České republice (2,3 miliardy); při přepočtu na obyvatele by ČR byla z trojice první. Ve všech těchto ( dalších sledovaných zemích bude skladba výdajů podobná, hlavní poptávka půjde z dopravního a výrobního průmyslu, od firem z oblasti utilit i koncových uživatelů/domácností.

Exit mobile version