Trh IT: Růst výdajů za podnikový software a dokonce i za PC

Celosvětové výdaje na IT dosáhnou letos hodnoty 3,7 bilionu dolarů, uvádí aktualizovaná prognóza společnosti Gartner. Znamenalo by to meziroční růst o 4,5 %. Gartner uvedl, že loni situace vypadala velmi dobře, na druhé straně letos i přes pokračující optimismus do hry vstupuje i řada nejistot; do této kategorie zahrnul Brexit, měnové fluktuace a rizika další celosvětové recese.
Podniky podle předpovědi budou sice zvyšovat své výdaje na IT, ale stále více peněz bude směřovat do technologií považovaných za progresivní – sem spadá Internet věcí, digitální transformace, strojové učení/umělá inteligence a blockchain. Pozitivně se ale tyto investice projeví i v prodejích rozdělených podle tradičních kategorií. Výdaje na podnikový software mají celosvětově růst letos o 9,5 % a po růstu o dalších 8,5 % v roce 2019 dosáhnou výše 421 miliard dolarů. Očekává se i zvyšování výdajů speciálně za aplikační software – mnoho podnikových aplikací se přitom bude stále více pořizovat v režimu software jako služba (speciálně zpráva v této souvislosti zmiňuje jako aktuální trend analytiku, finanční řízení a řízení lidského kapitálu).

Prognóza Gartneru tentokrát očekává i růst v oblasti hardwaru/zařízení. Loni zde došlo ke zvyšování tržeb dodavatelů poprvé po 2 letech a zotavení bude pokračovat. Ceny mobilních telefonů stále zvolna rostou, takže letos by se měly zvyšovat útraty i přes pokles počtu prodaných kusů. V loňském roce ještě situaci příliš neovlivnily prodeje iPhonu 8 a X, ovšem letos se postarají o výrazný růst této platformy i trhu jako celku (prodeje zařízení s iOS mají letos zaznamenat růst o 9,1 %). Dokonce i segment PC čeká podle Gartneru optimistický rok, když v Číně, východní Evropě a Latinské Americe budou podniky houfně nakupovat nová zařízení s Windows 10.

Celosvětové výdaje na IT v miliardách dolarů, Gartner 2018

Jak ukazují čísla, téměř jediný segment, kde dodavatelé mohou očekávat problémy, představují datová centra. Gartner také v této souvislosti uvádí, že podniky se posouvají od výdajů na samotná big data (jejich uchovávání) směrem k technologiím pro jejich zpracování.

Aktuální studie Gartner Worldwide Spending Forecast se speciálně věnuje i oblasti umělé inteligence, která v roce 2021 má např. dokázat nahradit 6,2 miliard hodin lidské práce.

Exit mobile version