Trh IT služeb v krizi není. Tedy jak kde a podle toho, jak se to počítá

Celosvětové tržby z IT služeb a podnikových služeb by měly v roce 2022 vzrůst o 5,6 % (v konstantní měně), vyplývá z aktuální studie Worldwide Services Tracker od IDC. V nominálních dolarových tržbách vycházejících z dnešního směnného kurzu vzroste trh meziročně o 4,2 % (poznámka: tj. z rozdílu vyplývá, že se předpokládá posilování dolaru vůči ostatním měnám). Obecně lze říci, že trh uměle nafukuje inflace, jejím důsledkem je ovšem zase ekonomická nejistota a z toho vyplývající nestabilita poptávky, rostoucí mzdové náklady a nedostatek kvalifikovaných specialistů. Poskytovatelé služeb (podobně jako další ekonomické subjekty) se po pandemii a narušení dodavatelských řetězců musí připravit na další volatilitu trhu.
Ačkoliv se dnes nacházíme uprostřed (mj.) ekonomické krize, prognóza IDC je oproti té z října loňského roku optimističtější, respektive vyšší. Zčásti je to dáno větší než dříve očekávanou inflací, ale IDC zmiňuje i masivní objednávky služeb na tento rok a několik rozpracovaných projektů velkých poskytovatelů služeb. Růst trhu služeb o 4 až 5 % se očekává i pro další roky (průměr 4,6 %, předcházející prognóza byla 4,3 %).
Co se týče jednotlivých regionů, v USA, Kanadě a Latinské Americe má být letošní zvýšení 5,3 %. Zhoršila se ovšem prognóza pro střední a východní Evropu. Trh IT služeb a podnikových služeb v regionu poroste v roce 2022 pouze o 5,5 % a v roce 2023 o 7,3 %, což je výrazně méně než podle předchozí prognózy (9-10% růstu). Ruský a ukrajinský trh se v letošním roce pochopitelně výrazně zmenší.
Západní Evropa však spadá do stejné skupiny s USA, tj. aktuálně očekávaný růst (6 %) je oproti minulé prognóze větší. K nominálnímu růstu přispívá inflace a revidovaný výhled HDP na rok 2022 (vyšší). Významným faktorem růstu jsou investice do služeb, které v té či oné míře financuje přímo EU. Válka ovšem negativně ovlivní střednědobý růst západoevropského trhu.
Prognóza růstu čínského trhu byla pro roky 2022 a 2023 upravena také směrem vzhůru na 6,4 % a 8 %. I když se očekává ochlazení růstu čínského HDP, IDC se domnívá, že digitální transformace zůstává ústředním bodem dlouhodobých iniciativ země, což bude dále stimulovat výdaje na služby jak ve veřejném sektoru, tak ve strategických odvětvích. Zlepšeny byly také prognózy pro vyspělé země regionu Asie-Pacifik (Austrálie, Japonsko, Singapur, Korea).
V rámci trhu IT služeb a podnikových služeb jsou bez ohledu na region hlavním akcelerátorem růstu od roku 2020 výdaje na služby spojené s cloudem. IDC předpovídá, že v roce 2022 budou nadále meziročně růst o téměř 20 % a v následujících třech letech o 15 až 20 %. IDC také uvádí, že stále více poskytovatelů služeb přechází od IT a podnikových služeb ke službám v oblasti provozních technologií (OT, respektive Digital Engineering & Operational Technology Services DEOTS). Tato kategorie poroste dvakrát rychleji než IT služby a podnikové služby.


IDC Worldwide Semiannual Services Tracker
Zdroj: IDC

Exit mobile version