Trh PC roste, dokonce i desktopy

Dell XPS Desktop

Podle aktualizované prognózy IDC dosáhnou dodávky tradičních osobních počítačů (tj. desktopů, notebooků a pracovních stanic) v regionu EMEA v roce 2021 95,8 milionu kusů, což představuje meziroční nárůst o 13,2 %. Z toho ve 3. čtvrtletí 2021 bude dodáno 24,1 milionu osobních počítačů (+11,4 % meziročně). Rostoucí čísla odpovídají vysoké poptávce ve firemním segmentu i u koncových uživatelů, současně jde ale také o to, že dodávky se opožďují za objednávkami – růst dodávek tedy odpovídá i tomu, že příslušné lhůty se zase zkracují a vracejí na úroveň před pandemií.

I když rychleji roste poptávka po noteboocích, poprvé od počátku roku 2020 se má v oblasti EMEA ve 2. polovině letošního roku zvýšit i prodeje desktopů. Za poptávku do značné míry odpovídá státní správa. Dále hraje roli i to, že po návratu zaměstnanců do kanceláří se podniky snaží konsolidovat hybridní pracovní modely (což znamená investovat i do desktopů) a pokračovat v digitální transformaci. Růst trhu dle IDC pokračuje navzdory přetrvávajícím problémům s dodávkami komponent, které se nejspíš protáhnou i do roku příštího. Samotný trh desktopů je silně ovlivněn také situací v herním průmyslu (lockdown zvyšuje poptávku, ale zase omezuje nabídku kvůli problémům v dodavatelských řetězcích).

Co se týče konkrétně střední a východní Evropy: v regionu CEE se ve 3. čtvrtletí 2021 předpokládá dodání 4,5 milionu kusů tradičních PC, přičemž hlavním tahounem dodávek by mělo být oživení v oblasti firem, po silném roce 2020 naopak zpomalí poptávka ze strany vzdělávacího sektoru.

„Spotřebitelský trh s PC v regionu střední a východní Evropy bude ve 3. čtvrtletí podle našich očekávání meziročně nižší asi o 1,5 %, protože výdaje koncových uživatelů se během letních měsíců odklonily od osobních počítačů,“ uvedla Stefania Lorenz z IDC EMEA. Jinak řečeno, neočekává se například, že by domácnosti více investovaly do PC kvůli přetrvávající distanční výuce.

V západní Evropě na rozdíl od CEE podle IDC bude pokračovat výrazný růst prodejů ve všech segmentech (jak z hlediska poptávky, tak i typů zařízení). Ve spotřebitelském segmentu půjde již o šestý meziroční dvojciferný růst po sobě – tedy např. prodeje za 3. čtvrtletí budou velice silné i ve srovnání s velice silnými prodeji o rok dříve. V domácnostech bude pokračovat trend ke stavu 1 PC na člověka.

Zdroj: IDC

Exit mobile version