Trh sdílených služeb podnikových poroste, ČR je v nejvyšší lize

Česká republika zaujímá na trhu sdílených podnikových služeb vedoucí postavení ve střední Evropě a Praha a Brno patří celosvětově mezi nejvýznamnější outsourcingové destinace. Potvrdil to průzkum asociace ABSL, který současně naznačuje velký růstový potenciál celého sektoru.
V příštích letech ABSL, které sdružuje společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb v ČR, očekává velmi pozitivní vývoj. V roce 2015 sdílené podnikové služby v ČR vygenerovaly obrat 75 miliard korun, což představuje přibližně 1,5 % českého HDP a pro další období se očekává zhruba růst 30% růst.

„Segment sdílených podnikových služeb v České republice roste rychleji, než v ostatních zemích regionu střední Evropy, který po Asii převzal vedoucí postavení v oblasti outsourcingu podnikových procesů. Růst v ČR je tak rychlejší než například v Indii, která byla dosud synonymem tohoto typu služeb,“ uvedl Ota Kulhánek, prezident asociace ABSL.

Segment sdílených podnikových služeb reprezentuje přes 180 center SSC či outsourcingových center, která se zaměřují typicky na oblastech, jako jsou například finance, personalistika, technická podpora či výzkum a vývoj. Jejich budováním se největší mezinárodní společnosti, ale i firmy na regionální či národní úrovni snaží dosahovat úspor nákladů, optimalizace procesů a jejich transparentnosti v uvedených oblastech. Podle aktuálního průzkumu ABSL firmy díky tomuto modelu dokáží ušetřit až 30 % nákladů. To současně znamená, že centralizace back-office se stává důležitým předpokladem pro udržení konkurenceschopnosti.

České města s vynikající reputací

Česká republika je podle ABSL pro společnosti působící v Evropě, které hledají vhodné lokality pro SSC či outsourcing, zajímavá díky dostupnosti kvalifikované pracovní síly s dobrou jazykovou vybaveností a zároveň díky geografické i kulturní blízkosti k jejich evropským provozům.

ABSL: Rozmístění center SSC/BPO v ČR

Česká města se přitom těší vynikající reputaci. Praha se dostala dokonce na 15. místo celosvětového žebříčku společnosti Tholons Top 100 outsourcingových destinací v roce 2015, Brno následuje na 25. příčce.

K důležitým faktorům, které ovlivňují úspěch ČR, patří kromě kvalifikované pracovní síly také dostupnost moderních kancelářských prostor. Zmíněná dvě největší města ČR jsou z tohoto pohledu nejvíce saturovaná, velký potenciál však skýtá například Ostrava a investoři se stále častěji zajímají i o další lokality.

Nezanedbatelným aspektem popularity ČR je i to, že více než polovina center těží nebo v minulosti těžila z veřejné podpory, nejčastěji z hmotné podpory z fondů EU na školení a vytváření nových pracovních míst.

Investory center v ČR jsou nejčastěji americké společnosti (31 %), největšími evropskými investory pak jsou německé společnosti (12 %), a to jak z hlediska počtu center vybudovaných v České republice, tak i z hlediska počtu pracovních míst.

Čeká se expanze

V současnosti v ČR funguje přes 180 center sdílených podnikových služeb, z nich 64 % počítá v příštích dvou letech s rozšířením svých obchodních aktivit. Pravděpodobnost, že k tomu dojde, roste s počtem pracovníků, které centrum zaměstnává – rozšíření totiž předpokládá 83 % společností zaměstnávajících více než 500 pracovníků.

Hlavním motorem expanze jsou nejčastěji globální plány na restrukturalizaci (55 %), za nimi následuje zvýšená externí poptávka (39 %). Nové oblasti podnikání začne podle očekávání budovat 30 % společností a u 21 % společností se předpokládá, že rozšíření aktivit ovlivní nové akvizice. Zajímavým trendem je posun center směrem k vyšší přidané hodnotě, zatímco na poli jednoduchých manuálních úloh začíná budit velký zájem automatizace a robotizace.

„Očekáváme rovněž příchod celé řady nových investorů, pro které Česká republika představuje ideální lokalitu pro otevření jejich provozů,“ komentuje Ota Kulhánek. Podle něj je pro společnosti, jejichž podnikání je rozptýleno po celé Evropě, při volbě lokality pro SSC nebo outsourcingové centrum stěžejním faktorem dostupnost požadované škály jazyků. Česká republika si v této oblasti nevede špatně – 42 % populace jedním cizím jazykem a 24 % je schopno mluvit dvěma cizími jazyky. Přesto jsou však centra nucena zaměstnávat i rodilé mluvčí, takže 34 % zaměstnanců center tvoří cizinci.

Plánovaná expanze stávajících center v České republice by měla pro nadcházející rok znamenat nárůst počtu zaměstnanců o 17 %, k tomu navíc ještě přibydou nově otevřené provozy. Do roku 2020 by mohl tento sektor v ČR zaměstnávat podle odhadů až 100 tisíc lidí.

Exit mobile version