Tři důvody, proč si pronajmout virtuální server

Servery jsou dnes nezbytnou součástí každé fungující firmy. Bez vlastních zabezpečených a neustále zálohovaných dat se neobejde již téměř nikdo. Není ale třeba kupovat hned vlastní fyzický server a hradit veškeré pořizovací a správní náklady v plném rozsahu. Mnohem výhodnější a uživatelsky pohodlnější je pronájem těch virtuálních.

Datacentrum

Virtualizace zaznamenala v posledních letech značný boom a není se čemu divit, její výhody jsou skutečně značné. Prakticky se jedná o provoz několika virtuálních serverů na jednom společném fyzickém serveru. Díky speciálnímu softwaru je možné rozdělit prostředky fyzického serveru mezi několik souběžně běžících instalací operačního systému, které využívají jednotlivý koncový zákazníci.

Každý zákazník může se svým serverem pracovat zcela samostatně, aniž by se musel starat o jeho hardware. Na rozdíl od tradičních serverů je možné virtuální servery za běhu automaticky zálohovat a v případě poruchy přesunout data na jiný fyzický server bez jakéhokoli dopadu na dostupnost služeb.

1. Pořizovací a provozní náklady

Díky virtualizaci mohou uživatelé snadno dosáhnout na bezkonkurenční cenu vlastního internetového serveru, aniž by investovaly do jeho pořízení. „Rozdělení výkonu jediného fyzického stroje mezi více zákazníků umožňuje rozdělení nákladů poskytovatele na amortizaci HW, elektrickou energii, chlazení, zálohování a napájení, což se samozřejmě příjemně promítne do ceny pro koncové zákazníky,“ upřesnil Jiří Dvořák, specialista prodeje datacentra Coolhousing. Náklady na pořízení vlastního fyzického serveru se pohybují od 60 000 Kč výše, pronájem virtuálního serveru od společnosti Coolhousing je od 203 Kč měsíčně.

2. Licence

Server sám o sobě nestačí, ke každému je potřeba mít i vhodné softwarové licence, které jsou další poměrně nákladnou položkou v rozpočtu firmy. Virtualizace umožňuje dostat se výhodněji k licencím na serverový software. Typickým příkladem mohou být procesorové licence operačního systému MS Windows Server. Není třeba vydávat desítky tisíc za nákladné produkty, když pronájem licence od poskytovatele vyjde řádově na desetikoruny měsíčně.

3. Online služby a aplikace

Pro provoz online služeb a přístup k online aplikací jsou virtuální servery nejvhodnější. Podle dosavadních zkušeností společnosti Coolhousing, předního českého provozovatele virtuálních serverů, jde uživatelům virtuální serverů hlavně o naprostou kontrolu nad operačním systémem jejich serveru.

„Nemalé zastoupení mezi našimi zákazníky mají například uživatelé systému MetaTrader, současné nejpopulárnější analytické platformy pro obchodování na měnovém trhu Forex,“ dodal Jiří Dvořák. Pomocí MetaTraderu lze snadno obchodovat měnové páry a spekulovat na vývoji kurzů takřka všech světových měn. S pomocí pronajatých virtuálních serverů od Coolhousingu si může každý na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je obchodovat na burze.

Virtuální servery jsou ideálním řešením pro zajištění online existence firmy či jednotlivce. Stojí mezi webhostingem, který ne vždy uživatelům postačí, a dedikovanými servery s vysokým výkonem, které jsou určeny pro provoz nejnáročnějších projektů. Všechny servery společnosti Coolhousing jsou umístěny v datovém centru v Praze na Vinohradech, které splňuje vysoké bezpečnostní požadavky na uchovávání dat.

Více informací naleznete na http://www.coolhousing.cz/.

Exit mobile version