Tuzemské organizace potřebují posílit ochranu dat

Data target

Pokus o útok na zálohy, i když nakonec neúspěšný, zažilo 26 % organizací.

Společnost Veeam Software představila svoji vizi v oblasti moderní ochrany dat pro cloudová, virtuální, SaaS, Kubernetes i fyzická prostředí.

„Výzvy, kterým na poli bezpečnosti a správy dat čelí české a slovenské podniky se stupňují nebývalým tempem,“ upozornil Martin Štětka, regionální ředitel společnosti Veeam pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Výzkumná zpráva Veeam 2022 Ransomware Trends Report ukázala, že v roce 2021 čelilo v regionu EMEA alespoň jednomu kybernetickému útoku 76 % organizací, přičemž v průměru se podnikům podařilo obnovit pouze 69 % dat. Jsme si vědomi rostoucích nároků zákazníků jak na technologie, tak na schopnosti IT personálu, aby organizace byly schopny zajistit bezpečnost svých dat a systémů. Proto v souladu s těmito požadavky přicházíme s řešeními, které pomáhají transformovat podnikům jejich strategie moderní ochrany dat a adaptovat se na neustále se měnící problémy moderního prostředí IT.“

Uvedená studie Veeamu také odhalila, že v důsledku ransomwaru bylo u organizací v regionu EMEA zasaženo 47 % serverů datových center, 50 % řešení vzdálených kanceláří a 44 % cloudových instancí. Více znepokojivá je však efektivita útočníků, kteří proaktivně ničí úložiště datových záloh svých obětí. Napadení většiny nebo všech úložišť záloh deklaruje 30 %, část úložišť záloh dokonce 38 % organizací v EMEA. Pokus o útok na zálohy, i když nakonec neúspěšný, zažilo 26 % organizací. Žádnému pokusu o napadení záloh nečelilo pouze 6 % organizací.

„Kybernetičtí zločinci ‘prodávají‘ možnost obnovy dat oběti, přičemž pravděpodobnost, že oběť zaplatí výkupné, se výrazně zvyšuje, pokud již není možná obnova ze zálohy,“ upozornil Martin Štětka. „Zajímavé je, že téměř stejné množství organizací dokázalo provést obnovu dat, aniž by výkupné zaplatily, jako organizací, které zaplatily, ale obnovu provést nedokázaly. V regionu EMEA dokázalo 22 % organizací provést obnovu bez zaplacení výkupného. Proto se při vývoji našich řešení zaměřujeme na scénáře s ransomwarem, aby i zbývajících 78 % obětí kybernetických útoků směřovalo k úspěšnému provedení obnovy svých dat bez zaplacení.“

Podrobnější informace nám Martin Štětka poskytl v následujícím rozhovoru.

Jsou data a aplikace v cloudu vůči útokům více odolná? Nebo naopak méně? Proč?

Data v cloudu, stejně jako v prostředí on premise datacenter, jsou odolná pouze do té míry, do jaké je odolná platforma pro jejich správu a jak jsou nastavené politiky pro zálohování dat a zachování kontinuity provozu. Tím, že přesuneme služby do cloudu, si platíme za dostupnost platformy, potažmo služeb, nicméně zodpovědnost za obsah je stále na nás jako vlastníkovi dat. Vnímání „data v cloudu nejsou z pohledu bezpečnosti naše starost“, je velká chyba a je v tomto směru nutné důsledné vzdělávání. I data v cloudu musíme zahrnout do strategie zálohování.

Z Veeam Data Protection Reportu 2022 vyplývá, že průměrně se během jednoho ransomwarového útoku organizacím nepodaří obnovit více než třetinu (36 %) ztracených dat. Čím si to vysvětlujete?

Schopnost obnovit data po útoku souvisí s celou řadou podmínek, které je třeba zohlednit, jako jsou implementace správné metodologie zálohování v souladu s potřebami organizace, dostatečné a pravidelné frekvence záloh, umístění záloh na více mediích na různých místech, stejně jako testování obnovitelnosti zálohy. Pokud některé z těchto doporučení IT tým nedodrží, nebo nemá vhodné podmínky pro dodržení, zvyšuje se riziko, že jednotlivé zálohy nebudou moci být obnoveny, jak bylo plánováno.

Jaké jsou vaše plány pro český trh pro závěr roku 2021 a příští rok? Na co se mohou zákazníci a obchodní partneři těšit?

Aktuálně připravujeme několik významných novinek, které představíme na začátku příštího roku. Na českém trhu je nejvíce očekávána nová Veeam Backup & Replication v12. V12 nabídne rozsáhlou sadu pokročilých funkcí v oblastech cloudu, bezpečnosti a podnikového využití, jako například nové cloudem akcelerované funkce, včetně přímého zápisu do objektového úložiště a agentů v cloudu nebo všudypřítomnou neměnitelnost, která umožňuje ještě rychlejší obnovu po ransomwarovém útoku a lepší ochranu před kybernetickými hrozbami. V12 mimo jiné přinese i centralizovaný přehled a správu ochrany dat Kubernetes s novým doplňkem Veeam Backup & Replication pro Kasten by Veeam K10 V5.0.

Čeští zákazníci se mohou těšit i na novou verzi jedničky na trhu zálohování pro Microsoft 365, Veeam Backup for Microsoft 365 v7, která nabídne pokročilý monitoring a reporting na podnikové úrovni, které díky integrované inteligenci pomohou udržet hladký chod systémů a infrastruktury. Tento podzim nabídneme i zcela nové řešení Veeam Backup for Salesforce, které díky možnosti zálohovat v cloudu i lokálně eliminuje riziko ztráty dat a metadat ze Salesforce. Tento nový produkt doplňující naši nabídku Software-as-a-Service řešení umožňuje zálohovat a rychle obnovit data v prostředí Salesforce a nasadit zálohovací prostředí odkudkoli.

S jakým produktem slavíte na českém trhu největší úspěchy, a kde naopak spatřujete největší potenciál pro rozšíření svých aktivit?

Naším dlouhodobě nejúspěšnějším produktem je řešení Veeam Backup & Replication, nejrychleji lokálně rostoucím produktem je pak Veeam Backup for Microsoft 365, kterému k raketovému nárůstu pomohl i zvýšený zájem o práci na dálku spojený se změnami způsobu práce v důsledku pandemie. Do budoucna zcela jistě vidíme velký potenciál v zálohování prostředí Kubernetes. Souvisí s tím i akvizice společnosti Kasten, díky které jsme posílili platformu Veeam v oblasti ochrany úloh využívajících technologii Kubernetes provozovaných on-premise i v rámci multi-cloudových prostředí. Integrací řešení Kasten by Veeam mimo jiné přispíváme i k rychlejšímu produkčnímu nasazování kontejnerových aplikací.


Martin Štětka, regionální ředitel společnosti Veeam pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Exit mobile version