Ubuntu Linux přichází na mobilní zařízení

Britská společnost Canonical oznámila, že tento týden bude na vybrané evropské trhy uveden vůbec první chytrý telefon s operačním systémem Ubuntu Linux, který nabídne netradiční uživatelské rozhraní.

Telefon s názvem Aquaris E4.5 Ubuntu Edition se bude od konkurence lišit především svým uživatelským rozhraním, které nestaví na aplikacích, jako konkurenční platformy, ale na tzv. kartách. Uživatelské rozhraní tak lze přirovnat například k tomu, na nějž jsme zvyklí z aplikace Google Now. Jak uvedl Canonical, na domácí obrazovce telefonu se budou zobrazovat ty widgety, které uživatel nejvíce používá. Mezi ně mohou patřit informace o počasí, aktuální zprávy ze zpravodajských serverů nebo seznam přátel, s nimiž je daný uživatel nejvíce v kontaktu.

Tahem prstu na dotykovém displeji doprava se pak uživatel dostane k dalším kartám. Mezi výchozí karty budou patřit:

Uživatelé si kromě výše zmíněných karet samozřejmě budou moci nakonfigurovat a přizpůsobit i karty vlastní. Na telefonu s Ubuntu bude možné spouštět aplikace napsané v programovacím jazyku HTML5 nebo jeho nativním kódu QML. Jak však bylo zmíněno výše, s aplikacemi operační systém příliš nepracuje a namísto nich preferuje karty.

Výhoda tohoto řešení podle Cristiana Parrina z Canonical spočívá v tom, že uživatel získá „ničím nerušené uživatelské rozhraní“, zatímco vývojáři budou schopni upravovat své služby pro karty za zlomek toho, co by museli investovat do vývoje plnohodnotných aplikací. „Pokud vydáte nový operační systém, který je závislý na aplikacích, bude pro vývojáře zajímavý pouze tehdy, pokud k němu dokážete přitáhnout dostatečný počet uživatelů. A pro uživatele bude zajímavý jen tehdy, pokud pro něj budou dostupné kvalitní aplikace,“ dodal Parrino. „Museli jsme proto přijít s jiným modelem. Samozřejmě, čím více služeb se do něj zapojí, tím bude lepší, ale nejsme od prvního dne plně závislí na vývojářích třetích stran. Myslím si, že noví majitelé smartphonu získají skvělý produkt.

Canonical na celém systému vydělává tak, že vývojářům učtuje poplatek za to, že bude podporovat jejich služby. Samotný telefon bude vyrábět španělská firma BQ, která již nabízí jeho androidovou variantu. „Je to dobře vypadající zařízení, s hezkým rozhraním za realistickou cenu. Karty jsou zajímavým přechodem mezi platformou, která je postavena pouze na aplikacích a telefonem bez operačního systému,“ uvedl analytik Chris Green ze společnosti Davies Murphy Group Europe. „Je však třeba podotknout, že jde opravdu jen o dočasné řešení, které bude vypadat zajímavě pro fanoušky Ubuntu. Nebude však trvat dlouho a lidé budou chtít plnohodnotné aplikace stejně jako na všech ostatních platformách, které v současné době existují.

Aquaris E4.5 Ubuntu edition bude stát 170 euro. Za tuto cenu uživatelé dostanou telefon s 4,5palcovým displej a rozlišením 960 x 540 pixelů, čtyřjádrovým procesorem Cortex A7 na frekvenci 1,3GHz, 1GB paměti RAM a 8GB interní NAND paměti, kterou je možné rozšířit pomocí microSD karet.

Pokud máte o telefon zájem, musíte sledovat účet Ubuntu na Twitteru, kde budou zveřejňovány informace o tom, kde je zařízení zrovna nabízeno. Canonical tak využije při prvotním prodeji stejný model, jako čínští výrobci typu Xiaomi. V rámci něj bude zařízení dostupné po krátké časové úseky na vybraných místech tak, aby si jej mohli zakoupit pouze opravdoví nadšenci.

„Je to ověřený model, který nám zaručí, že se telefony dostanou do těch správných rukou,“ řekl Parrino s tím, že výrobce tak bude moci zajistit uspokojení poptávky a následně upravit zařízení podle uživatelské odezvy před tím, než se začne prodávat „mainstreamovým uživatelům“ v běžných obchodech.

Exit mobile version