Účetní budou pracovat s blockchainem, Excel ani ERP stačit nebude

Devět z deseti účetních a finančních specialistů z celého světa je podle průzkumu vzdělávací organizace ACCA přesvědčeno, že digitální dovednosti jsou pro jejich práci důležité, avšak 8 z 10 ovládá na profesionální úrovni hlavně práci v Excelu. Pouhá pětina dotázaných dokáže pracovat s moderními technologiemi, jako jsou blockchain, umělá inteligence nebo strojové učení.

Otázku, zda digitalizovat, firmy a organizace už dávno neřeší. Dnes se soustřeďují spíš na to, jak správně a co nejrychleji využít možnosti, které moderní digitální technologie poskytují, a vyhovět měnícím se požadavkům zákazníků. Řadu stávajících obchodních modelů nahrazují nové, digitální. „Změny obchodních modelů ovlivňují i způsoby, jakými finanční specialisté a účetní shromažďují, ověřují a zpracovávají rapidně rostoucí kvanta dat. Z našeho průzkumu vyplynulo, že drtivá většina dotázaných (94 %) považuje digitální nástroje pro svoji práci za nezbytné a některé z nich, například ERP systémy či Excel, hojně využívá. Mnohem méně je ovšem těch, kteří ovládají práci s modernějšími nástroji. Například jen polovina dotázaných umí používat nástroje pro vizualizaci výsledků,“ říká Viera Kučerová, ředitelka českého zastoupení profesní organizace ACCA.

Tradiční aplikace, s nimiž účetní za několik posledních desetiletí sžili, zejména jmenovaný Excel či ERP systémy, jsou přitom nahrazovány novými, založenými na využití různorodých informačních zdrojů, zpracování velkého množství dat, virtualizaci, strojovém učení, umělé inteligenci a predikci trendů. Párování faktur s platbami tak dnes snadno zvládají softwaroví roboti, umělá inteligence zase v některých firmách hraje výraznou roli při tvorbě rozpočtů. Stále častěji se používají i nové postupy, jako agilní metody projektového řízení.

Aby účetní a finanční odborníci byli skutečně platnou součástí moderní organizace, musí rozvíjet své digitální dovednosti. Například 60 % auditorů a finančních poradců si myslí, že znalost technologického prostředí jejich zákazníků je velmi důležitá. Více než polovina (52 %) účetních a finančních odborníků je zase přesvědčena, že potřebují znát dopady digitální strategie své firmy na oblast financí.

Finanční experti musí čelit kyberkriminalitě, pandemii či korupci

Rozvoj informačních technologií a globalizace zásadně mění nejenom způsoby výroby a distribuce produktů, ale i obchodní modely a finanční mechanismy. Internet a elektronické obchodování na dálku, extrémně snadný přístup na vzdálené trhy, superrychlé elektronické finanční transfery, sociální sítě, online marketing a všechny další vymoženosti digitální éry urychlují byznys stejně jako ekonomickou kriminalitu. Prostředí pro finanční zločiny nabírá na složitosti, rychlosti a nevyzpytatelnosti. „Problémy a ztráty spojené s ekonomickou kriminalitou mohou být pro firmu i likvidační,“ říká Viera Kučerová. „Hrozbám lze však relativně dobře čelit, pokud pracovníci z oboru financí znají technologie a umí díky nim rozpoznat a eliminovat případné hrozby.“ Studie ACCA zaměřená na ekonomickou kriminalitu v digitální době přinesla i přehled nejčastějších nástrojů kybernetických zločinů.

ACCA se v nedávné studii také věnovala dopadu pandemie Covid-19 na světovou ekonomiku. Vyplynulo z ní mimo jiné, že bezmála 40 % malých a středních firem nemá ani vypracovaný plán pro zajištění kontinuity provozu, který pomáhá zajistit jejich efektivní fungování v krizových situacích. Významný propad meziročního obratu očekává napříč kontinenty 85 % firem do 200 zaměstnanců a 86 % předpokládá i výraznou ztrátu. Pro organizace, které čelí důsledkům krize Covid-19 připravila ACCA deset konkrétních doporučení, které jim umožní efektivně reagovat na vzniklou situaci. Jsou rozdělena do tří skupin: Act, Analyse, Anticipate, tedy konat, analyzovat a předvídat, a pokrývají široké spektrum aktivit, které jim pomohou správně plánovat zotavení i budoucí strategie.

Jednou z dalších oblastí, na kterou se zaměřily studie ACCA, je podplácení a korupce. Světová banka udává, že celková hodnota úplatků dosahuje každoročně 3,6 miliardy dolarů. Z průzkumu Transparency International zase vyplývá, že v roce 2017 zaplatil úplatek za nějakou úsluhu každý čtvrtý člověk na planetě. Korupcí přitom jsou podle studie ACCA vážně ohroženy i malé a střední firmy. Srovnání ukazuje, že ani tvrdé protikorupční zákony, přijaté v řadě zemí, a gigantické pokuty nejsou s to korupci zcela vymýtit. Zato roste úloha vzdělaných účetních, finančních specialistů a právníků, kteří podle 54 % dotázaných mohou v boji s korupcí sehrát zásadní roli. Aby účetní a finanční manažeři dokázali pochybné transakce odhalit a nastavit firemní procesy tak, aby je nebylo možno realizovat, musí mít odpovídající vzdělání. Své znalosti a zkušenosti by pak měli průběžně prohlubovat, globalizace a nové technologie totiž vedle nových výzev přináší i nová rizika.

Nové trendy a role expertů na finance

Organizace ACCA dále předpovídá 20 trendů, které v současné době výrazně ovlivňují obor financí a přináší změnu do všech příslušných profesí. K nejvýznamnějším trendům patří automatizace, snižující náklady a zvyšující rychlost a přesnost rutinních operací, konektivita, která umožňuje nové formy spolupráce, inovativní technologie jako umělá inteligence, Blockchain či Internet věcí, díky nimž dojde k přerozdělení práce mezi lidi a stroje, nastolení vyšší produktivity a vytvoření nového potenciálu pro lidskou činnost, a obří nárůst dat pro analýzu a další zpracování. Právě masivní množství dat a možnost jejich analýzy a dalšího využití hrají při změnách rolí ve světě financí vůbec nejzásadnější roli.

K dalším trendům, které studie ACCA identifikovala, patří i stírání hranic mezi zeměmi, výraznější věková diverzita týmů, zánik tradiční hierarchie ve firmách, nutnost spolupráce napříč týmy a odděleními organizace a v neposlední řadě i potřeba průběžného vzdělávání. Nové kariérní role expertů na finance budou například:

Vzdělávání pro budoucnost

„Zlepšovat a rozvíjet digitální dovednosti je jedním z cílů vzdělávání, které ACCA nabízí,“ říká Viera Kučerová. „Obchodní modely, které se budou používat za pět nebo deset let, se budou hodně lišit od těch, na něž jsme zvyklí dnes. Digitální účetní budoucnosti budou nejen muset znát a umět používat odpovídající aplikace, ale rozumět také jejich funkcím a technikám nezbytným pro implementaci. Klíčové v této rapidně se měnící evoluci je věnovat čas a úsilí neustálému sebevzdělávání a neztratit o technologiích přehled,“ dodává. Chtějí-li se účetní a finanční specialisté opravdu připravit na budoucí výzvy, mohou se vyzkoušet ACCA Certifikaci v digitálních inovacích pro finance. Plná kvalifikace ACCA je v mezinárodním měřítku srovnatelná s MBA.

ACCA nabízí také speciální bezplatný vzdělávací program ACCA-X, v jehož rámci si mohou snadno ověřit úroveň svých znalostí online a zjistit, na co dalšího by se měli zaměřit, aby i v nové éře mohli stále rozvíjet svou kariéru. Vedle dvou základních kurzů Úvod do účetnictví a Účetnictví pro středně pokročilé jsou v rámci ACCA-X bezplatně k dispozici i kurzy související s řízením financí. Dostupné jsou v anglickém jazyce a absolvovat je lze během 6 týdnů.

Exit mobile version