Ukládání informace do směru rotace atomů v molekule

Fonon je kvazičástice, pomocí které se popisuje šíření zvuku. Výzkumníci nyní přišli s tím, že související principy by bylo možné využít i zápisu informace. V tomto případě nemá jít o zvuk jako takový, ale o směr vibrace šířící se v krystalu. Směr vibrace (respektive jde nakonec o rotaci, viz dále) základních jednotek v krystalu má z hlediska informatiky hrát podobnou úlohu jako spin.
Výzkumníci Lawrence Berkeley National Laboratory se podívali na strukturu 2D materiálu jednoho z dichalkogenidů přechodných kovů, konkrétně selenidu wolframičitého WS2. Zjistili, že atomy v základní jednotce krystalové mřížky (n-úhelníku) se mohou „kroutit“ vždy jedním směrem. Tuto „chiralitu“ (na rozdíl od toho, jak se pojem používá v chemii, nemá nic společného se stáčením světla ani s asymetrií samotné molekuly) lze řídit, ale rotace se přitom nemění sama od sebe (prý kvůli zákonu zachování hybnosti).

Xiang Zhang Hanyu Zhu a jeho kolegové ve studii publikované v Science proto navrhují, že by tímto způsobem šlo ukládat informaci. N-úhelník může fungovat i složitěji, v jednom z uspořádání mohou např. atomy selenu kmitat ve směru hodinových ručiček, zatímco atomy wolframu byly v klidu. Přepínat mezi různými stavy pak šlo pomocí ultrarychlých laserů. Nicméně tento proces je zatím pouze málo účinný, tj. k eventuálnímu reálnému nasazení celé metody je ještě velmi daleko. Prozatím jde jen o koncept. Podobné jevy by mohly existovat i v dalších 2D materiálech.

Zdroj: Phys.org

Exit mobile version