Umělá inteligence pracovní trh zasáhla podstatně

Je možné, že ke snižování množství potřebných zaměstnanců dojde až v další fázi – nyní nové pozice vznikly v souvislosti s implementací.

Rozsáhlý výzkum provedený ve Velké Británii akademiky z University of Warwick a University of Sussex Business School zmapoval, jak umělá inteligence zasáhla místní pracovní trh. K zániku pracovních míst celkově nedošlo, ve 28 % zkoumaných podniků naopak pracovních míst přibylo, ve 27 % se snížilo.
Co ale nasazení AI změnilo více než jiné nové technologie, je skladba pracovních pozic. Zde podle studie nastaly rozsáhlé změny. Firmy zavádějící umělou inteligenci pracovní místa rychle ruší a současně vytvářejí nová. Samozřejmě, jak připouští i autoři výzkumu, jsou výsledky trochu s podivem – pokud AI znamená automatizaci, pak by pracovní místa měla spíše mizet. Pokud nově vznikající pracovní místa jsou především ta kvalifikovaná (a tedy lépe placená), pak zavedení AI pro podniky znamená vlastně zvýšené náklady (nepočítaje v to náklady na samotnou investici do nové technologie). Navíc rychlé rušení rušení pracovních míst a vytváření nových není pro podniky také rozhodně nákladově neutrální (např. se často musí platit odstupné; v případě přesunu lidí mezi pozicemi je třeba počítat s vyššími náklady na školení nebo i poklesem jejich produktivity atd.). Je možné, že ke snižování množství potřebných zaměstnanců dojde až v další fázi – nyní nové pozice vznikly v souvislosti s implementací a odladěním nové technologie, ale pro její rutinní provoz už potřeba nebudou (poznámka: na druhé straně se ale často předpokládá, že související inovace budou nikdy nekončícím procesem).
Další věc je, že data použitá pro studii pocházejí ještě z doby před dopady koronavirové pandemie. V důsledku pandemie se zavádění nových technologií včetně umělé inteligence nejen urychlí, ale změní se i způsob nasazení a související priority (což zase může mít nejednoznačný dopad: omezování investic, důraz na to, aby nové technologie přednostně podporovaly ne třeba specializovanou analytiku, ale běžný provoz apod.). Technologie AI budou asi stále častěji nasazovány v podobě cloudových služeb. Co se týče budoucího dopadu na pracovní místa, roli může hrát nejenom změna počtu zaměstnanců v existujících firmách, ale i to, jak umělá inteligence změní dynamiku vzniku a zániku firem jako takových.
Předností průzkumu má být to, že byl proveden systematicky a výsledky jsou založeny na datech, nikoliv na dojmech, „jak by bylo logické, aby zavádění AI fungovalo“.

Wil Hunt et al, Measuring the impact of AI on jobs at the organization level: Lessons from a survey of UK business leaders, Research Policy (2021). DOI: 10.1016/j.respol.2021.104425
Zdroj: University of Sussex / TechXplore.com

Exit mobile version