Úřad vlády začal zveřejňovat otevřená data

Úřad vlády ČR zveřejnil první sady otevřených dat. Jejich publikace má napomáhat zvýšit transparentnost veřejné správy. Smyslem této aktivity je prý „jít příkladem ostatním orgánům státní správy“ a zajistit tak větší přístup k otevřeným datům.
Oblast otevřených dat tvoří důležitou součást moderní a transparentní veřejné správy, je nedílnou součástí koncepce e-Governmentu a také inspirativním zdrojem pro tvorbu inovativních služeb. Otevřená data jsou data zveřejněná na internetu, která jsou snadno dostupná uživatelům, strojově čitelná a zpřístupněna za jasně definovaných podmínek. Jedná se například o jízdní řády, příjmy států nebo měření čistoty ovzduší. Díky tomu mohou být dále data volně zpracovávána.

Na webových stránkách Úřad vlády publikoval otevřená data, která vlastní a spravuje. Datové sady obsahují seznamy poradních orgánů ÚV ČR, rejstřík certifikátorů a analytické, statistické a strategické dokumenty Úřadu vlády. Datové sady byly zaregistrovány v Národním katalogu otevřených dat (NKOD), který je dostupný na Portálu veřejné správy a slouží jako centrální místo poskytující datové sady.

Otevřená data jsou publikována jako datové sady. Seznamy aktuálně publikovaných sad a odkazy:

Pokud se chcete o otevřených datech dozvědět více, navštivte webové stránky Standardy publikace a katalogizace otevřených dat veřejné správy ČR. Úřad vlády také pro uživatele otevřených dat zřídil e-mail opendata@vlada.cz, kde uvítá informace o způsobu využití a výsledcích zpracování publikovaných dat i jakékoliv další poznatky, připomínky a náměty.

Portál Otevřená data v rámci veřejné správy popisuje doporučovaný postup otevírání dat a nabízí vzorové publikační plány, které obsahují konkrétní datové sady k publikaci ve formátu otevřených dat.

Existuje také Národní katalog otevřených dat, který umožňuje vyhledávat otevřené datové sady zveřejněné jednotlivými orgány veřejné správy v ČR

Portál Otevřená data přináší seznam (otevřených) dat v České republice a některé příklady datových portálů v zahraničí.

Exit mobile version