Úskalí digitalizace a výhody open source

Covid je všude kolem nás a naším bezprostředním cílem je chránit životy a živobytí, a to je správně. Jakmile však pandemie ustoupí a vrátíme se do normálního života, začneme se zabývat dalšími dopady, které virus měl. Jedním z nich je zrychlená digitalizace podnikání.

Werner Knoblich, Red Hat
Werner Knoblich, Red Hat

Digitalizace samozřejmě není nic nového. Výzkum společnosti Statista naznačuje, že už v roce 2011 probíhalo 30 % výpočtů v cloudu a toto číslo se během letošního roku 2021 zvedne na 94 %. Jenže tato predikce vyšla v březnu 2020, tedy přesně ve chvíli, kdy se organizace začaly adaptovat na Covid. Od té doby se toho mnoho událo. Zaměstnancům byl zamezen přístup do kanceláří, zákazníkům byl zakázán vstup do obchodů a zavedené a ověřené obchodní modely byly odsunuty stranou. Digitalizace tak vyskočila do popředí zájmu.

Rizika jediného poskytovatele cloudu

Ukazuje se, že společnosti provozující cloudová prostředí se po nástupu Covidu adaptovaly lépe. Podařilo se jim mobilizovat zaměstnance pracující na dálku a přesunout prodeje do online prostředí. Agilita povýšila z abstraktního konceptu na vlastnost kritickou pro přežití firmy – správní rady a byznysoví lídři pochopili její hodnotu a to, jakým způsobem je pro ni cloud klíčový. V důsledku toho se v průběhu pouhých několika měsíců tlak na využití cloudu pozoruhodně zvýšil. A s tím se zároveň zvýšilo i riziko špatného uchopení cloudu.

Ve světle tohoto tlaku se může stát, že pro organizace bude lákavé vsadit na jediného poskytovatele veřejného cloudu – přesuňte všechny své systémy a aplikace najednou a hotovo. Jenže rychlá rozhodnutí jsou často špatná rozhodnutí. Tohle rychlé řešení pravděpodobně zaviní, že organizace bude méně agilní a konkurenceschopná než předtím.

Jako příklad lze uvést jednoho nejmenovaného výrobce kuchyňského vybavení, i když toto označení pro ně nepovažuji za dostatečně výstižné – v podstatě vzali klasický hrnec a vylepšili ho umělou inteligencí a možností sdílení na sociálních sítích, tak trochu jako Tesla na plotně. Tento výrobce vybudoval a provozoval všechny své aplikace ve spojení s jedním z největších poskytovatelů veřejné cloudové infrastruktury. Jakmile však došlo na rozšíření podnikání do různých částí Asie, které daný poskytovatel cloudu neměl pokryté, obchodní plány musely být pozastaveny. Předpisy pro národní suverenitu dat navíc nařizovaly, že musí najít místního poskytovatele cloudu. Celá architektura daného výrovce a všechny aplikace však byly navrženy tak, aby fungovaly v jiném prostředí. Růst příjmů se kvůli tomu zpomalil jen proto, že jejich cloudová architektura byla už od začátku příliš zkostnatělá.

Úskalí cloudové architektury

Častěji se však „špatná“ architektura projeví jako součet mnoha drobných problémů. Problémy s nasazením bezpečnostní záplaty, specifická úprava náročná na zdroje, nízký výkon aplikace – všechno kvůli tomu, že software byl navržen tak, aby fungoval pouze v jednom prostředí.

Na co by se tedy měly organizace zaměřit z hlediska své cloudové architektury? Jde o stejné body jako před Covidem – myslet na flexibilitu aplikací, sestavit je jednou, upravit je kdykoliv a nasadit kdekoliv na světě a v jakékoliv cloudové konfiguraci, ať už to bude veřejný nebo privátní cloud, edge computing, nebo kombinace všech. Ředitelé pro IT a digitalizaci mohou mít pocit, že v současné době nekontrolují rychlost transformace (a mají pravdu), ale nemohou si dovolit pustit kormidlo.

IT nesmí omezovat

Covid se možná objevil z ničeho nic, ale to platí i pro inovátory a narušitele zaběhlých pořádků. V tomto ohledu podniky čelí známé hrozbě, které budou v budoucnu čelit znovu a znovu. Vezměme si automobilový průmysl. Podíváte-li se pod kapotu, zjistíte, že obchodní model se významně mění. Z dlouhodobého hlediska nepřichází zisk pro výrobce aut z karoserie a motoru, ale z digitálních služeb, ke kterým auto přistupuje. Takže podniky, které se musely starat jen o několik velkých továren a zavedený dodavatelský řetězec, se najednou musejí zajímat o to, jak vytvářet, sestavovat a integrovat digitální služby. Celá situace je mnohem dynamičtější, komplikovanější a nepředvídatelnější. Nemůžete si dovolit nechat se omezovat svým IT.

Vícecloudové strategie uvolňuje ruce

Škálovatelnost největších poskytovatelů veřejného cloudu se nedá srovnávat s možnostmi a flexibilitou, jaké nabízí vícecloudová strategie, která není závislá na jedné konkrétní platformě ani dodavateli. Je to proto, že ačkoliv je každý dodavatel v něčem nejlepší, žádný není nejlepší ve všem. Spoléhat se pouze na jednoho dodavatele znamená získat krátkodobou výhodu za cenu přijetí kompromisu. Nebude to trvat dlouho a tahle výhoda se obrátí proti vám. Aplikační rozhraní od jiných dodavatelů jsou mimo dosah a automatizace, které využívá konkurence, nelze integrovat. Tato závislost na jednom dodavateli vám omezuje flexibilitu, IT vyžaduje vyšší náklady a příležitosti experimentovat a inovovat jsou omezené. Čím déle tento stav trvá, tím těžší je ho změnit. Najednou si uvědomíte, že o vaší infrastruktuře rozhoduje někdo jiný.

Open source dává svobodu a možnosti kontroly

Stejné principy mohou, a měly by, být aplikovány za hranicemi infrastruktury i na ostatní technologie. Open source software je přirozeným příkladem tohoto přístupu – nabízí svobodu zvolit si sadu nástrojů a mít skutečnou kontrolu. Není lepší místo, kde hledat tuto harmonii než v předních liniích kreativity ve světě DevOps.

Werner Knoblich, Senior viceprezident a generální ředitel pro EMEA, Red Hat

Exit mobile version