Ústecké datové centrum Rondel sází na jistotu

Datacenrum Rondel v Ústí nad Labem má jasno v poskytovaných službách a jeho zákazníci se mohou spolehnout na individuální přístup, bez nadbytečného balastu, který by nevyužili a službu by zbytečně prodražoval, sděluje Karel Uhlíř, technický ředitel.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Zákazníci se většinou ptají na základní infrastrukturu datového centra, úroveň zabezpečení a někdy virtualizační platformu, kterou používáme.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Zákazníky zajímá, jak jsme zabezpečení proti výpadku, a jak zajistíme bezpečnost jejich dat, a to jak z pohledu fyzické bezpečnosti, tak z pohledu IT. Například zda jejich data budou šifrována a kdo k nim bude mít přístup. Konkrétní hardware už většinou není rozhodujícím faktorem.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Aktuálně řešíme virtualizaci na KVM a VMware, ale do budoucna bychom chtěli vyzkoušet i Azure Stack a OpenStack. Nechceme se omezovat na jednu platformu.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Konkurenci ze strany těchto velkých poskytovatelů cítíme jen částečně. Naší výhodou je flexibilita a možnost nabídnout řešení zákazníkovi na míru. Velké firmy oproti tomu mají většinou jasně definovanou cenovou politiku a jednotlivé zákazníky neřeší, ani totiž nemohou. Zároveň dost často přidají ke službě, kterou chcete, ještě plno „balastu“, o který nemáte zájem. A zákazník se pak jasně ptá, proč tolik platí, když potřebuje pouze 10 % funkčnosti.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Převažují u nás procesory Intel, ale někde využíváme i ARM.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Nejsme. O několika programech však uvažujeme.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Vzhledem k tomu, že generace nových procesorů přicházejí poměrně rychle, tak se snažíme hlavně o optimalizaci nákupu. Snažíme se nakupovat hardware podle potřeby, což sice přináší zvýšené náklady na údržbu, ale na druhou stranu máme k dispozici, co trh aktuálně nabízí, a zákazníkům to nabízíme. Ti u nás zároveň platí pouze za spotřebovanou elektřinu, což se jim může s každou novou generací procesorů příjemně projevit na nákladech. Nicméně, náš odhad pro obnovu serverového parku je zhruba každé tři až čtyři roky.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Ne. Tento program zatím neznáme.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Pokud se nepletu, tak tyto technologie jsou podporovány na úrovni virtualizace, takže je budeme využívat i v našich službách.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Zatím průmyslová SSD uložiště nepoužíváme, ale uvažujeme o nich. Primárně uvažujeme o řadě 3600 a 3700 od Intelu. SSD uložiště od Intelu mají dobrou pověst.

Exit mobile version