V českém IT probíhá centralizace kompetencí a slučování rolí

Letošní rok je rokem růstu mezd, a to napříč obory i pozicemi. Zaměstnavatelé se snaží alespoň částečně kompenzovat vysokou míru inflace, i když je logické, že na sebe nemohou vzít plné břímě tohoto negativního ekonomického jevu. Dá se očekávat, že tlak na růst mezd ke konci letošního roku ještě zesílí a zaměstnavatelé začnou čelit zvýšené fluktuaci. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 9 oborech a 13 regionech.

Riskujeme ztrátu konkurenceschopnosti ČR
Průzkum ukázal i to, že trhu práce nepomohl ani současný mírný růst nezaměstnanosti a že firmy stále bojují s nedostatkem pracovníků. I když v některých oborech zaměstnavatelé dočasně pozastavili nové nábory a vyčkávají s nimi až na poslední čtvrtletí tohoto roku a začátek roku příštího, hlad po uchazečích trvá, a to jak v případě dělnických, tak i kvalifikovaných pozic. „Vliv na to má i složitý a zdlouhavý přeshraniční nábor ze zemí mimo EU a naprosto nevyhovující pravidla ekonomické migrace. Ani přes hlasitě artikulované potřeby vláda tuto problematiku neposouvá dostatečně rychle vpřed, čímž zvyšuje riziko ztráty konkurenceschopnosti českých firem,“ vysvětluje Martin Malo s tím, že trhu by výrazně pomohlo zrušení systému imigračních kvót, případně jejich zvýšení pro vybrané země a rozšíření pro další náborové země jako například Indonésie.

Informační technologie – trendem je centralizace kompetencí a slučování rolí
V oboru IT a telekomunikací došlo letos k mírnému úbytku nabízených pozic, a to zejména kvůli přehodnocování náplně jednotlivých rolí, centralizaci kompetencí a slučování pracovních pozic. Nejčastěji je tento trend patrný v oblasti projektového řízení IT. V první polovině roku pak firmy při náboru nových zaměstnanců často ovlivňovala nejistota související s rozpočty pro nové účetní období. Přesto v IT stále panuje velký hlad po pracovnících. Největší nedostatek uchazečů je patrný v případě seniorních vývojářských pozic, zejména v programovacích jazycích Java, Kotlin, .NET, Angular a Objective-C.
Mzdy v IT rostly v průměru o 8-10 %, ze strany kandidátů však nesílil pouze tlak na zvyšování mezd, ale i benefitů monetárního charakteru. Firmy naopak začaly vyžadovat častější docházku zaměstnanců na pracoviště a zvýšily také preferenci náboru do stavu oproti B2B smlouvám s OSVČ.

Bankovnictví a finanční služby – více pracovních pozic a vyšší nároky uchazečů
I přesto, že v oblasti bankovnictví a finančních služeb nedošlo k žádnému výkyvu v objemech práce a zakázek, počet volných pracovních pozic v oboru rostl. Dlouhodobý nedostatek kvalifikované pracovní síly je nyní navíc umocněn menším zájmem uchazečů z ciziny i celkově větší opatrností a menší ochotou zaměstnanců měnit práci. Nejvíce nových pracovních příležitostí přichází z účetnictví a controllingu. Zvláště vysoká poptávka je po kandidátech, kteří hovoří německy nebo francouzsky. Ruku v ruce s prohlubováním nedostatku uchazečů rostou jejich nároky. Mzdy v odvětví však stouply jen mírně. Možnosti práce z domova se po pandemii spíše omezují a nabídka benefitů se nemění. Zaměstnavatelé jsou flexibilnější a ustupují s požadavky na kvalitu kandidátů. Roste ochota zaškolit čerstvé absolventy a méně zkušené kandidáty.

Podnikové služby: růst oboru pokračuje, centra bojují o lidi mzdou a benefity
Podnikové, IT a zákaznické služby jsou oborem, který setrvale roste dvojciferným tempem. Dle oborové asociace ABSL tento sektor letos vzrostl o 15 000 pracovníků a celkově počet zaměstnanců dosáhl na 160 000. Kromě nich v oboru pracují i softwaroví roboti, kteří zastanou práci za dalších 15 000 pracovníků. Právě technologie pomáhají zůstat oboru nákladově efektivní a zajistit setrvání investic v České republice i navzdory tomu, že cena práce i dalších nákladů zde stále stoupá. Setrvalý růst oboru ovšem na trhu vyvolává konkurenci mezi jednotlivými centry, s čímž souvisí potřeba správně a ambiciózně nastavovat mzdové podmínky a benefity, a zajistit si tím loajalitu svých lidí i atraktivitu vzhledem k potenciálním uchazečům o práci. Mzdy v oboru rostly napříč pozicemi a v oblasti benefitů centra kromě tradičně nejpopulárnějších bonusů a prémií svým lidem nabízí i benefity spojené s well-beingem zaměstnanců, programy pro podporu mentálního zdraví, dny volna navíc či možnost pracovat kdykoliv a odkudkoliv, například i ze zahraničí.

Exit mobile version