V ČR bude první kvantový počítač

Pixabay License

V Lucemburku byla podepsána dohoda o pořízení a provozování kvantového počítače mezinárodního konsorcia LUMI-Q. Ten bude v roce 2024 instalován v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě a stane se tak prvním českým kvantovým počítačem, který bude zároveň sloužit i široké evropské výzkumné komunitě.

V Lucemburku proběhlo oficiální podepsání dohody o pořízení a provozování kvantového počítače evropského konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava a národní e-infrastruktury e-INFRA CZ. Podepsaná dohoda s celoevropským společným podnikem EuroHPC upravuje role, práva a povinnosti jednotlivých stran. Proces zadávání zakázky na kvantový počítač bude řídit přímo EuroHPC JU a bude zahájen v nejbližší době. Investiční náklady na pořízení kvantového počítače jsou plánovány v maximální výši 7 mil. EUR a budou z 50 % financovány z rozpočtu EuroHPC JU v rámci programu Digitální Evropa (DEP) a z 50 % z příspěvků členských zemí konsorcia LUMI-Q.

„Podpis smlouvy o umístění kvantového počítače LUMI-Q v České republice je důležitým milníkem nejen pro českou výzkumnou komunitu v oblasti kvantových počítačů a algoritmů, ale představuje i významný krok směrem k rozvoji evropských kvantových výpočetních zdrojů. Spolu s dalšími evropskými partnery vytváříme významný prvek budoucího vědeckého pokroku v oblasti kvantových výpočtů a jejich aplikací,“ sdělil Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

Konsorcium LUMI-Q, které spojuje 9 evropských zemí: Belgii, Českou republiku, Dánsko, Finsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko a Švédsko, si klade za cíl poskytovat uživatelům z akademické sféry i průmyslu kvantový počítač založený na supravodivých qubitech s topologií ve tvaru hvězdy. Její výhodou je, že minimalizuje počty swap operací a tím umožňuje spouštění velmi hlubokých kvantových algoritmů. Předpokládá se, že bude obsahovat 12 qubitů. Tento kvantový počítač bude přímo propojen s EuroHPC superpočítačem KAROLINA, který se rovněž nachází v IT4Innovations v Ostravě. Navíc se plánuje jeho propojení s dalšími EuroHPC superpočítači, zejména s těmi umístěnými u dalších členů konsorcia LUMI-Q jako je nejvýkonnější evropský superpočítač LUMI, či superpočítač Helios, který bude instalován v polském Krakově.

„Očekáváme, že přístup k našemu kvantovému počítači získá nejen česká vědecká komunita prostřednictvím služby e-INFRA CZ, ale také všichni členové konsorcia. Vzhledem k tomu, že je 50 % nákladů na pořízení LUMI-Q kvantového počítače hrazeno evropským podnikem EuroHPC, budou k němu mít přístup také uživatelé z celé Evropy. V neposlední řadě je našim cílem zprostředkovat výpočty na kvantovém počítači průmyslovým podnikům,“ uvádí Branislav Jansík, ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations a zároveň koordinátor konsorcia LUMI-Q.

Exit mobile version