V Evropě rostou výdaje na umělou inteligenci rychleji než celosvětově

Z nejnovější analýzy Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide od IDC vyplývá, že výdaje na umělou inteligenci v Evropě dosáhnou v roce 2023 výše 34,2 miliardy dolarů, což představuje 20,6 % celosvětového trhu s AI. IDC dále odhaduje, že náklady na umělou inteligenci v Evropě vykážou v letech 2022 až 2027 průměrnou roční míru růstu (CAGR) 29,6 %, což je o něco více než celosvětových 26,9 % ve stejném období; v roce 2027 se očekává, že evropské výdaje přesáhnou 96,1 miliardy dolarů.
Scénáře nasazování umělé inteligence se stále rozšiřují, především s cílem zvyšovat provozní efektivitu a optimalizovat IT a poskytovat lepší zákaznickou zkušenost. Ve finančním sektoru a v odvětvích více vystavených hrozbám, jako jsou telekomunikace nebo státní správa a samospráva, jsou dnes dále rozšířené systémy umělé inteligence pro sledování a prevenci hrozeb spolu s rozšířenou analýzou a vyšetřováním podvodů. Ke zlepšení zákaznické zkušenosti a zdokonalení prodejních procesů slouží AI poskytující např. rozšířené služby agentů zákaznického servisu a doporučování, především v maloobchodě a v menší míře i v bankovnictví.
Největší investice směřují do AI ze sektoru bankovnictví, profesionálních služeb, maloobchodu, výroby a telekomunikací, na které v roce 2023 připadne více než 60 % celkových výdajů na evropském trhu s AI. Výdaje v dalších odvětvích, jako je zdravotnictví, média a osobní služby a veřejné služby, jsou sice menší, ale zvyšují se nadprůměrným tempem.
V nejistém ekonomickém i geopolitickém prostředí současné Evropy, kde při rozhodování o investicích hraje klíčovou roli inflace, podle IDC trh s umělou inteligencí stále zdravě roste, a to i díky poptávce po moderních technologiích generativní umělé inteligence.


Evropský trh IT: Obory s největším podilem investic

Zdroj: IDC

Exit mobile version