V Evropě se letos očekává pokles prodeje serverů

Podle aktuálních dat IDC evropský trh se servery ve 3. čtvrtletí loňského roku rostl, a to navzdory geopolitické situaci i ekonomické krizi. Překvapivě nejsilnější růst byl zaznamenán ve východní Evropě (západní Evropa +28 %, východní Evropa bez Ruska +41 %), uvádí IDC Worldwide Quarterly Server Tracker. Za růstem ve třetím kvartále stála mj. i realizace dosud nevyřízených objednávek z předcházejícího období.
Prodeje serverů v současnosti ovlivňuje postupné obnovování narušených dodavatelských řetězců, ustupující nedostatek některých komponent, inflační tlaky a náklady na energie. V dlouhodobějším horizontu bude tlak na energetickou spotřebu v přepočtu na výkon ovlivňovat trh v ještě větší míře (i v souvislosti s požadavky na udržitelnost).
Poptávku zákazníků táhne „obecná“ digitální transformace, speciálně pak modernizace infrastruktury datových center. V současné době vedou v Evropě z hlediska investic do serverů a infrastruktury datových center poskytovatelé cloudových služeb a klíčové vertikální sektory, jako je maloobchod, automobilový průmysl a energetika.
IDC předpovídá, že výdaje na evropském trhu se servery v roce 2023 poklesnou z loňských cca 18 miliard dolarů o 2,7 %, nicméně v příštích 5 letech jako celku lze očekávat průměrný roční růst ve výši 4,3 %. Hnací silou tohoto růstu budou i nadále investice do modernizace infrastruktury, dále pak rychle se zvyšující množství výpočetně náročných úloh (zejména v souvislosti s umělou inteligencí/strojovým učením) a vedle cloudu rovněž nutnost vyššího výpočetního výkonu i na okrajích sítě. Více než 90 % dodávaných serverů (poměr podle vynaložených financí, nikoliv počtu dodaných kusů) aktuálně představuje platforma x86 a její podíl se má v příštích letech ještě mírně zvyšovat.

Zdroj: IDC

Exit mobile version